8 saker du inte visste innehåller plast – detta ska du undvika

I många sorter av havssalt har man funnit små plastrester.

Foto: Shutterstock

1 av 2: I många sorter av havssalt har man funnit små plastrester.

Skippa utekaffet och ta med dig en termos, alternativt drick kaffet i en porslinsmugg.

Foto: Shutterstock

2 av 2: Skippa utekaffet och ta med dig en termos, alternativt drick kaffet i en porslinsmugg.

När det kommer till plast behöver vi alla hjälpas åt att skära ner på användningen. Att bryta ner all jordens plast kommer ta över 450 år, enligt uppgifter från Huffingtonpost.

Vi listar 8 saker du kanske inte trodde innehöll plast, och vad du själv kan göra för att undvika dessa.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

I och med att det fortfarande produceras mängder av plast behöver vi påminna varandra och oss själva om hur vi minskar på användningen. Vi behöver utbilda oss i var plasten finns, för det är inte alltid så enkelt att veta. 

Här är 8, kanske oväntade, plastbovar!

1. Havssalt

Salt som många av oss använder varje dag kan faktiskt innehålla plastspillror. En amerikansk studie som gjordes i april 2018 kunde man finna plaster i samtliga 12 märken som sålde havssalt. En liknande studie från 2017 analyserade salter från åtta länder med liknande resultat. 

Vad kan du göra?

För att försäkra dig om att du inte får i dig plast från salt rekommenderas att du använder rosa himalayasalt eller premium bergsalt. 

Foto: Shutterstock

Byt ut saltet till en renare sort.

LÄS MER: 5 enkla sätt att göra din mat nyttigare

2. Kvitton

Många tror säkert att kvitton enbart består av papper, men så är sällan fallet. Många kvitton har en slags glansig yta som ofta innebär att det är täckt i Bisfenol A, som är en av världens vanligaste plastkemikalier.

Vad kan du göra?

Undvik gärna kvittot när du går och handlar, eller fråga om du kan få det mejlat till dig. Allt fler företag erbjuder denna tjänst, och när kunder efterfrågar det ökar också medvetenheten.

Foto: Shutterstock

Skippa kvittot när du handlar.

3. Läskburkar

Många tror säkert att burkar som rymmer läsk och kolsyrad dryck endast består av aluminium, men så är sällan fallet. Det finns ofta en plasthinna inuti burken. Den tunna hinnan av plast används för att förebygga eventuella reaktioner mellan drycken och burken. 

Vad kan du göra?

Kontakta gärna de olika företagen som säljer dryck på burk, och fråga om de använder sig av plast i sina burkar. Om du tänkt handla: köp hellre dryck på glasflaska.

Foto: Shutterstock

Törstig? Köp hellre dryck i glasflaska i stället för burk.

4. Plåster

Att det kan finnas plast i plåster kommer nog inte som en chock. Som tur är förändras marknaden och i dag finns mängder av bättre alternativ med ekologiska bomullssorter på marknaden.

Vad kan du göra?

Köp ekologiska plåster. 

Foto: Shutterstock

Köp ekologiska plåster.

5. Träningskläder

Polyester är en typ av plast, men också ett av de vanligaste materialen i våra kläder. Det är dessutom billigt att framställa och lätt att mixa med andra fibrer, vilket gör att det uppskattas av många klädföretag. Träningskläder är ofta mer elastiska och ska forma våra kroppar. Sannolikheten är därför högre att de är fullproppade med dessa plaster.

Vad kan du göra?

Det bästa du kan göra är att handla kläder utan några som helst plaster i. Problemet med att plasterna finns i våra kläder är att de kan läcka ut i vårt vatten när vi tvättar. För att undvika detta kan man tvätta sina kläder i en tvättpåse som är designad för att fånga upp dessa, som förhindrar att plasten läcker ut.

Foto: Shutterstock

Satsa på miljövänligare textil.

6. Pappersmuggar

Har du koll på take-away muggen du köper kaffe i? Precis som läskburkarna består många pappersmuggar också av plast, detta för att göra muggen vattentät när den fylls med vätska.

Vad kan du göra?

Lösningen är enkelt – ta kaffen i en termos eller drick den i en mugg innan du rusar i väg.

Foto: Shutterstock

Skippa pappersmuggen.

7. Glitter

Det mesta glittret du ser kommer från plast. Men var tar det vägen efter du använt det? Förmodligen spolas det ner i duschar och avlopp, för att sedan ta sig ut i våra hav, där det förstör natur och djurliv. 

Vad kan du göra?

Köp biologiskt nedbrytbart glitter som inte skadar oss eller vår planet.

Foto: Shutterstock

Festival eller festdags? Välj rätt glitter.

8. Chipspåsar

I dagsläget finns knappt några chipspåsar som kan återvinnas. De tillverkas ofta med flera plastlager, och sorgligt nog finns få alternativ för snackset att paketeras i.

Vad kan du göra?

Det bästa du kan göra är att mejla företaget som säljer favoritsnackset, och fråga om de har eventuella planer på att byta ut till snällare förpackningar.

Foto: Shutterstock

Hör med snacksföretagen om de har planer på att byta ut sina förpackningar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer