8 oväntade saker som händer i klimakteriet

Är du på väg in i klimakteriet – eller mitt i det?

Alla kvinnor upplever klimakteriet olika, men för många innebär övergångsåldern ett stort lidande med flera olika och ofta besvärliga symptom.

Här listar vi med hjälp av överläkaren Angelica Lindén Hirschberg åtta lite mer oväntade saker som händer i klimakteriet.

Professor och överläkare Angelica Lindén Hirschberg. Foto: Privat

Gynekologen: "Period som kan vara i tio år"

Professor och överläkare Angelica Lindén Hirschberg ansvarar för kvinnohälsan på Karolinska institutet, med 25 års erfarenhet som gynekolog.

Hur vet man när man börjar komma i klimakteriet?

– Klimakteriet kommer inte från den ena dagen till den andra. Det är en period som kan vara i tio år. Ungefär fem år innan man har sin menopaus (sista mensen) börjar äggstockarnas äggproduktion successivt minska, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Längre in i processen kommer ofta de klassiska symptomen som vallningar, svettningar och sömnstörningar. Ofta kommer svettningarna och vallningarna på natten, och beror på att temperaturregleringen förändras i kroppen.

– Det är inte ovanligt att man kan vakna upp flera gånger om natten och känna sig sjöblöt. Då blir sömnen störd, och det får en stor påverkan på livskvaliteten. Man blir lättirriterad och trött, vilket i sin tur också kan göra att man känner sig nedstämd.

LÄS OCKSÅ: 9 saker alla kvinnor borde veta om klimakteriet

Foto: Fotolia.

1. Mensen blir glesare och rikligare

Första symptomen på att du kommit in i klimakteriet brukar vara att mensen blir oregelbunden, den blir glesare och rikligare, man brukar alltså blöda mer.

Då kan det vara många kvinnor som söker hjälp för detta, men inte kopplar det till klimakteriet.

– Ofta har kvinnorna inga andra av de mer klassiska symptomen som vallningar eller svettningar, och förstår inte att det har med klimakteriet att göra, säger Angelica Lindén Hirschberg.
LÄS OCKSÅ: Bästa och sämsta snabbmaten – för vikten och hälsan

Foto: Fotolia.

2. Du kan uppleva att du "inte känner igen dig själv"

Klimakteriet kan innebära humörsvängningar och en allmän känsla av nedstämdhet. Kvinnor vittnar ofta om en känsla av att de "inte känner igen sig själva".

Under förklimakteriet med den varierande nivån av östrogen i kroppen så påverkas kroppens alla funktioner mycket. När östrogenet är lågt så påverkas de kognitiva funktionerna och nivåerna av serotonin i kroppen sjunker.

Nivåerna av östrogen har man också sett påverka sömnen, och klimakteriet kan orsaka en dominoeffekt där det ena symptomet avlöser och förvärrar det nästa.

Vad kan man se för samband mellan depression och klimakteriet?

– Risken för depression ökar med åldern, både för kvinnor och för män. Det kan vara svårt att visa ett orsakssamband till klimakteriet. Men vänder man på det, så har en randomiserad studie nyligen visat att hos de som fått hormonersättning kunde behandlingen motverka risken att drabbas av depression jämfört med placebo. Det talar ju för att klimakteriet kan påverka risken att drabbas av depression, och det visar tidigare studier också. Det kan finnas en koppling mellan ökad nedstämdhet och klimakteriet, säger Angelica Lindén Hirschberg.

När det gäller humörsvängningar har många kvinnor PMS-besvär. Både fysiska och psykiska sådana, och man kan känna sig allmänt låg osv. De symptomen blir bättre efter klimakteriet, då har man inte de hormonsvängningarna längre.

LÄS OCKSÅ: 7 myter om vad som händer i klimakteriet

Foto: Fotolia.

3. Minnet kan bli sämre

Kommer du på dig att själv att stå i matbutiken och inte minnas vad det var du skulle handla? Eller att du börjar tappa namn på folk du känner?

Det kan vara ett tecken på att du är på väg in i klimakteriet.

– Det finns studier som har följt kvinnor från förklimakteriet till efter klimakteriet. Närmsta åren runt klimakteriet kunde man se en negativ påverkan på minnesfunktion, och de kognitiva funktionerna men dessa var övergående, och minnesförsämringen som vissa kvinnor upplever går alltså över, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Kvinnor kommer i klimakteriet när man är runt 50 år. Men hos de kvinnor som kommer tidigt i klimakteriet har man sett en tydlig påverkan på minnesfunktionen, och även en ökad risk för demensutveckling.

Men om man tar östrogenmedicin motverkas risken för demensutveckling.

Foto: Fotolia.

4. Du kan få ont i lederna

Ledvärk är också ett vanligt symptom, man blir allmänt stel i kroppen och klagar över ont i nacken eller liknande.

Det finns även samband mellan klimakteriet och benskörhet.

– Detta är sannolikt också kopplat till minskad östrogenproduktion, säger Angelica Lindén Hirschberg.

LÄS OCKSÅ: Så kan du minska risken för benskörhet

Foto: Fotolia.

5. Du kan få infektioner lättare

Efter mensens slut och man kommit en bit in i klimakteriet så får man symptom som torra slemhinnor.

Det gör att man kan uppleva samlagssmärta och lättare får infektioner som urinvägsinfektion.  

Vid torra och sköra slemhinnor i underlivet behandlar man med lokal östrogenbehandling som till exempel kräm eller slidpiller. 

LÄS OCKSÅ: Så förbereder du din kropp på förändringar

Foto: Fotolia.

6. Ögonen blir torrare och hud/hår påverkas

Men det är inte bara slemhinnor i underlivet som påverkas; ögonen blir torrare (ögonen rinner när man går ut), munhåla och svalg (tänderna kan påverkas), hud och hår.

Håret kan bli annorlunda och tandköttet kan börja blöda lättare.

– Det är alltså många olika symptom som hänger ihop med att äggstockarnas östrogenproduktion successivt minskar, säger Angelica Lindén Hirschberg.

LÄS OCKSÅ: Dietistens bästa tips under klimakteriet

Foto: Fotolia.

7. En tredjedel av alla kvinnor får svåra besvär

Klimakteriet är högst individuellt, och alla kvinnor upplever denna period olika.

Vad upplever du att det finns för myter och okunskap kring klimakteriet?

– Det är viktigt att man inte utgår bara från sig själv när klimakteriet kommer på tapeten. Alla kvinnor upplever klimakteriet olika och symptomen kan variera väldigt mycket. Runt 25 procent av alla kvinnor har inga symtom, de går igenom klimakteriet utan att tycka att det är speciellt besvärligt, medan en tredjedel av kvinnorna har svåra besvär och önskar hjälp.

– De som mår bra bör inte raljera över klimakteriet, utan man ska ta allas symptom och upplevelser på allvar. Vi vet att livskvaliteten kan påverkas oerhört, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Foto: Fotolia.

8. Klimakteriet är ärftligt – så vet du när det är över

Är symptomen ärftliga?

– Ja, på gott och ont finns det en ärftlighet i det. Vill man få en föraning om hur man kommer må så kan man fråga sin mamma. Både åldern och graden av symptom kan vara ärftligt, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Hur vet man när klimakteriet är över?

– Klimakteriet är en ganska lång period. Menopaus är när man har sin sista spontana menstruation, då ska man inte ha haft en blödning på ett år, och det vet man ju först ett år i efterhand. Men efter den sista mensen har inte äggstockarnas produktion avtagit helt, utan det kan ta flera år till. Så klimakteriet är ungefär fem år innan menopaus och fem år efteråt. Sedan kan man ju inte exakt veta om man inte tar ett blodprov som mäter hormonnivåerna i kroppen.

Men det viktiga är ju hur man mår och vilka symptom man har, avslutar Angelica Lindén Hirschberg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande