Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

8 oväntade saker som händer i klimakteriet

Är du på väg in i klimakteriet – eller mitt i det?

Alla kvinnor upplever klimakteriet olika, men för många innebär övergångsåldern ett stort lidande med flera olika och ofta besvärliga symptom.

Här listar vi med hjälp av överläkaren Angelica Lindén Hirschberg åtta lite mer oväntade saker som händer i klimakteriet.

Professor och överläkare Angelica Lindén Hirschberg.

Foto: Privat

1 av 9

Gynekologen: "Period som kan vara i tio år"

Professor och överläkare Angelica Lindén Hirschberg ansvarar för kvinnohälsan på Karolinska institutet, med 25 års erfarenhet som gynekolog.

Hur vet man när man börjar komma i klimakteriet?

– Klimakteriet kommer inte från den ena dagen till den andra. Det är en period som kan vara i tio år. Ungefär fem år innan man har sin menopaus (sista mensen) börjar äggstockarnas äggproduktion successivt minska, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Längre in i processen kommer ofta de klassiska symptomen som vallningar, svettningar och sömnstörningar. Ofta kommer svettningarna och vallningarna på natten, och beror på att temperaturregleringen förändras i kroppen.

– Det är inte ovanligt att man kan vakna upp flera gånger om natten och känna sig sjöblöt. Då blir sömnen störd, och det får en stor påverkan på livskvaliteten. Man blir lättirriterad och trött, vilket i sin tur också kan göra att man känner sig nedstämd.

LÄS OCKSÅ: 9 saker alla kvinnor borde veta om klimakteriet

Läs vidare för att läsa om 8 andra saker som händer när du kommer in i klimakteriet:

1 av 9