Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

8 livsmedel som är nyttigare än du tror

Ägg är dåligt för ditt kolesterolvärde, grönsaker är nyttigast när de är färska och gluten är livsfarligt.

Eller?

Näringsfysiologen går igenom åtta livsmedel med oförtjänt dåligt rykte.

Kristina Andersson, näringsfysiolog.

Foto: Bianca Brandon Cox

1 av 9

1. Vad är dålig mat?

Enligt näringsfysiologen Kristina Andersson finns det goda skäl att vara skeptisk när ett livsmedel plötsligt får dåligt rykte.

– Den första motfrågan när någon säger att mat är farligt är ”Vad menas med farligt?” Oftast handlar det om vikten, att ett livsmedel kan få en att gå upp i vikt. Men det finns inga livsmedel eller råvaror som gör en tjock, inte heller några livsmedel som gör en smal. Det är alltid en fråga om mängd och totalt kaloriintag. Däremot kan vissa livsmedel vara lättare att överäta än andra.

Kristina tycker inte att vikt är något att stirra sig blind på.

– Det viktigaste är att man mår bra och får i sig näringsrik mat, säger hon.

Nu krossar hon åtta livsmedelsmyter. Klicka vidare för att läsa.


1 av 9