Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 17 sep 2015 16:40

8 konstiga saker du inte visste smittade

<span>Om din kollega är stressad kan denna känsla lätt smitta av sig på dig. Studien visar att det kan räcka med att bara se en ängslig person för att höja nivån av stresshormoner.</span>

Om din kollega är stressad kan denna känsla lätt smitta av sig på dig. Studien visar att det kan räcka med att bara se en ängslig person för att höja nivån av stresshormoner.

1/2

Foto: Shutterstock

<span>&quot;Kli&quot; smittar. När du ser någon klia sig så är det väldigt vanligt att det börjar klia även på dig.</span>

"Kli" smittar. När du ser någon klia sig så är det väldigt vanligt att det börjar klia även på dig.

2/2

Foto: Shutterstock

Tvekar du inför att låta bar hud möta en offentlig toalettstol? Då är du inte ensam – och det kan finnas fog för tveksamhet till uppenbara bakteriekällor.

Men du kanske inte har tänkt på att också känslor och beteenden smittar. Nu finns det forskning som förklarar varför vi så lätt påverkas av omgivningens uppträdande – och hur vi kan stå emot.

Dörrhandtag till offentliga toaletter, överkast på hotellrum och golv i omklädningsrum. Det finns en del uppenbara saker vi kanske stannar upp lite inför att röra, med tanke på bakteriefesten som kan tänkas pågå där.

Något vi dock ofta glömmer är att även känslor kan ärvas från våra medmänniskor. Hur ofta du än tvättar händerna går du alltså inte säker. Men om du blir medveten om vad som faktiskt påverkar dig kan du lätt skydda dig även mot den här typen av smitta. Med inspiration av tidningen Prevention listar vi här tio oväntade saker som smittar.

1. Känslor av ensamhet

I dag är det vanligt att vi vänder oss till kontaktsidor på nätet när vi känner oss ensamma och är sugna på att träffa nya människor. Dejtingsajterna exploderade för några år sedan och i dag är det ett vanligt sätt att möta en ny partner.

Men om du verkligen känner dig ensam är det bättre att jobba på att först bli mer stabil. Forskning publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Personality and Social Psychology visar att sociala nätverk kan få dig att känna dig ännu mer ensam.

När en grupp människor som alla känner sig ensamma möts kan känslan förstärkas, menar David Solly, professor i psykologi på University of the Rockies. Hans råd är att logga ut från kontaktsidorna och gå till ett kafé med en kompis i stället.

LÄS OCKSÅ: "Jag har 422 vänner – ändå är jag ensam"

2. Kollegans dåliga dag

Vi har nog alla upplevt att det goda humör vi vaknade upp med plötsligt är som förbytt, utan att vi vet vad som har hänt. Känslan du hade när du med lätta steg spatserade in på jobbet är plötsligt bara som bortblåst, till synes helt utan anledning.

Men stanna upp lite nästa gång det här händer – och se dig omkring. Om din kollega har en stressig dag kan det nämligen smitta av sig på dig, enligt forskning publicerad i den vetenskapliga tidskriften Social Neuroscience. Studien visar att det kan räcka med att bara se en ängslig person för att höja nivån av stresshormoner.

Här är experternas råd att medvetet hantera mötet med den stressade kollegan, både innan och efter. Innan du möter personen bör du intala dig själv att inte låta dig påverkas av den uppenbara stress personen utstrålar, och efteråt är ett tips att ta några djupa andetag för att lugna dig själv.

LÄS OCKSÅ: Sura kollegor irriterar många på jobbet

3. Kompisens viktproblem

Märker du att du tar efter ditt middagssällskaps matbeteende? Som att peta i maten eller att frossa loss rejält under fredagsmyset? Det är inte så konstigt, flera studier har nämligen visat att vi lätt påverkas av vilken relation människor i vår närhet har till mat.

En studie gjord vid University of California, med över 12 000 deltagare, visade exempelvis att om någon är överviktig är risken hela 57 procent större att även de som finns i personens närhet går upp i vikt.

Här är det viktigt att bestämma dig för hur du själv vill leva och vara trygg i ditt eget beslut om att äta hälsosamt. Då undviker du inte bara att påverkas av andras viktproblem, din hälsosamma livsstil kan också inspirera andra att följa ditt goda exempel.

4. Kompisens dyra kläder

Du har säkert upplevt ett begär efter något som din kompis precis har köpt, som en dyr handväska du själv inte har råd med. Känns det här bekant ska du veta att du är långt ifrån ensam. En studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Neuroscience visar att vi generellt uppfattar det som andra vill ha som mer åtråvärt.

Och det här gäller inte bara prylar. Vi tenderar exempelvis att uppfatta den man eller kvinna som redan är upptagen som mer attraktiv – det är ju uppenbarligen någon annan som vill ha personen.

Rådet här är att sluta jämföra sig med andra. Påminn dig själv om att lyckan inte kommer genom att få det andra har – oavsett hur snygg den där handväskan är.

5. Äcklade känslor

En studie från University of Wisconsin-Madison visar att även då det egentligen inte är du som blir äcklad av något kan du ta över känslan av de som finns i närheten. Om en kompis delar med sig av sina känslor inför någons dåliga andedräkt eller kroppslukt spelar det inte alltid någon roll om du verkligen upplever samma sak själv – risken är ändå stor att du snart känner dig lika äcklad.

Nya rön tyder på att feromoner som frisätts hos någon som upplever rädsla eller äckel även påverkar andra individer. Tidigare trodde man att känslor enbart smittade visuellt eller när någon verbalt uttryckte avsky. Men senare studier visar alltså att människor kan föra vidare känslotillstånd genom kemiska signaler, precis som djur gör.

6. Andras klåda

När du ser någon klia sig i huvudet är det inte sällsynt att det börjar klia även i din egen skalle. En studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften PNAS visar just detta – att vi producerar känslor av att det kliar bara genom att observera någon annan göra detta.

"Människor härmar ofta andras beteenden omedvetet", säger Jonathan Alpert, psykoterapeut baserad i New York och författare till boken "Be Fearless: Change Your Life in 28 Days". Det här pågår enligt Alpert på en väldigt subtil nivå och är en del av hur vi knyter an till andra människor. Klåda och gäspningar är beteenden vi har en naturlig fallenhet för att kopiera.

LÄS OCKSÅ: Klåda är lika smittande som skratt och leende

7. Inbillade besvär

Du har kanske befunnit dig på ett dansgolv där musiken som dånar ut ur högtalarna får dina vänner att hålla för öronen – och själv gjort likadant. Eller sett dig omkring då du själv har upplevt ljud som för höga för att se hur andra reagerar. Om andra inte verkar besvärade är chansen stor att du bara ignorerar din första reaktion, och följer flockens beteende.

Vi har en tendens att smittas av omgivningens beteenden, och är vi inte försiktiga kan det leda till masshysteri, varnar den amerikanska psykologen Lauren Napolitano. Även i lägen då du egentligen är lugn kan du alltså bli uppstressad om någon beter sig hysteriskt. Så fundera på varför du känner som du gör nästa gång paniken dyker upp.

8. Andras glädje

Och så slutligen, glädje! Det är förstås inte bara negativa känslorna som smittar – som tur är. En glad och positivt inställd omgivning kommer troligen också att höja dina egna lyckokänslor. Så i likhet med rådet att rensa ut så kallade "energitjuvar" ur bekantskapskretsen bör du anstränga dig för att omge dig med dem som sprider glädje omkring sig.

Forskare som har tittat närmare på hur Facebook påverkar oss kom fram till att positiva uppdateringar från dina vänner genererar en positiv spiral av glädje. Andra vänner blir inspirerade att göra samma sak. Facebook-kulturen uppmuntrar uppdateringar som sänder ut glädje, tacksamhet och inspiration. Forskarnas tips är att hålla dig till uppdateringar av det slaget och surfa på glädjevågen.

LÄS OCKSÅ: 9 vanor lyckliga har – som är enkla att härma