Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa

Publicerad 11 dec 2018 19:00

6 helt normala frågor om bajs - som du aldrig vågat ställa

1/3

Foto: Shutterstock

2/3

Foto: Shutterstock

3/3

Bajs. Där har vi ett ämne som många helst undviker i dagliga samtal - trots att det är en naturlig del av livet.

Med hjälp av sajten Prevention svarar vi på helt normala frågor om avföring - som du vanligtvis inte vågar ställa.

1. Är det konstigt att jag inte bajsar varje dag?

Enligt mag- och tarmläkaren Felice Schnoll-Sussman bajsar vi i genomsnitt en till två gånger om dagen. Men det finns ingen regel som hindrar dig från att bajsa varken mer eller mindre. Många går mycket oftare på toa medan andra inte behöver på flera dagar.

Så länge din mage mår bra och du hinner till toaletten i tid ska det inte finnas någon anledning till oro. Om ditt bajsschema plötsligt förändras kan det vara så enkelt som att du förändrat din kosthållning.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår 

2. Är det viktigt med regelbundenhet?

Enligt Prevention är det positivt om du i princip kan ställa din klocka efter dina tarmrörelser. Det kan nämligen tyda på ett välfungerande matsmältningssystem. Men du kan vara oregelbunden och fortfarande hälsosam.

Det är vanligast att besöka porslinstronen direkt på morgonen eftersom många äter sitt största mål mat på kvällen. Kroppen har då haft många timmar på sig att smälta maten. När du ligger ner stängs ditt tarmsystem av och det är först när du reser dig från sängen som allt hoppar i gång. Det är också vanligt att gå på toa när vi kommer hem från jobbet.

LÄS OCKSÅ: Hur ofta är det normalt att bajsa – egentligen? 

3. Varför bajsar jag direkt efter jag ätit?

Nej, det betyder inte att du har ett supereffektivt matsmältningssystem. Det kommer alltså inte från maten du precis ätit utan kan vara en reflexmässig handling som funnits med dig sedan barndomen.

– Att bajsa direkt efter maten är en reflex som bebisar har, säger läkaren Lisa Ganjhu till Prevention. För vissa så försvinner aldrig den reflexen.

Men det är fortfarande inget att oroa sig för. Enligt sajten kan det vara vanligare att gå på toa direkt efter en måltid om du lider av tarmsjukdomar som IBS, IBD eller celiaki.

Foto: Shutterstock

4. Hur mycket påverkar kaffe mina tarmrörelser?

Japp, kaffe kan påverka din mage. Enligt Lisa Ganjhu stimulerar koffein ditt tarmsystem. Magen drar ihop sig och trycker avföringen mot utgången. Att behöva uppsöka toaletten efter morgonkaffet är således inte särskilt ovanligt.

LÄS OCKSÅ: Många bajsar på fel sätt – kirurgen Eleanor Atkins varnar 

5. Varför bajsar jag så mycket när jag har mens?

Utöver magsmärtor, uppblåsthet och andra tråkigheter ingår utökad toalettid i mensen. Enligt forskning kan det ha att göra med hormoner. Så kallade prostaglandiner får din livmoder att dra ihop sig och ibland kan de leta sig in i tarmsystemet och utöva samma effekt. 

– Många kvinnor får lösare avföring under sin mens, säger Lisa Ganjhu.

LÄS MER: Allt om IBS: Symtom, diagnos och behandling

6. Finns det någon bajsställning som är bättre?

Om det tar evighetslång tid på toaletten kan det bero på hur du sitter. Den 90-gradiga vinkeln som bildas när du vilar rumpan på en toalett är nämligen inte ultimat. Forskning har nämligen visat att den 45-gradig vinkel är att föredra - vilket har sitt ursprung i våra förfäder som släppte lös i det fria. Men att stå på huk på toalettstolen är varken bekvämt eller särskilt säkert. En möjlig lösning är att placera en pall framför toaletten och luta dig lätt framåt.

LÄS OCKSÅ: Du har suttit fel på toaletten i hela ditt liv