Kronärtskockor är bland annat fullproppade med näringsämnen.
Kronärtskockor är bland annat fullproppade med näringsämnen. Foto: Shutterstock

8 hälsofördelar med kronärtskocka

Rik på vitaminer och egenskaper som kan hjälpa mot cancer.

Kronärtskockor är nyttigare än man kan ana.

Vi listar 8 hälsofördelar med den gröna kronärtskockan.

Kronärtskockor är en riktigt god grönsak som dessutom är riktigt nyttig med en rad hälsofördelar. Med inspiration från sajten Women's health mag har vi satt ihop en lista med kronärtskockans fördelar.

1. Kronärtskockor är fulla med näringsämnen

Kronärtskockor innehåller bland annat C-vitamin, A-vitamin, kalcium, järn, antioxidanter, kalium, fibrer och protein. En toppenkälla för att få i sig en massa bra saker för kroppen helt enkelt!

2. Kronärtskockor innehåller en massa protein

Precis som vi skrev i punkten ovan innehåller kronärtskockor protein – massor av det.

– Kronärtskockor innehåller mycket mer protein än många andra grönsaker, säger dietisten Kris Sollid till Women's health mag.

En bonus är också att enligt en studie har de som konsumerar en högre andel plantbaserat protein en mindre risk att drabbas av hjärtkramp och hjärtinfarkt, jämfört med om man konsumerar en högre andel animaliskt protein.

LÄS OCKSÅ: Forskning: Fibrer minskar risken för att dö i förtid  

3. Kronärtskockor är fiberrika

Det finns en massa anledningar och fördelar till varför man ska äta sin dagliga dos av fiber. Fibrer är bra för dig med förstoppning och tarmbesvär, det ger en lägre och långsammare höjning av blodsockernivån och sänker blodfettet. I en stor studie som gjorts slog man även fast att personer som äter mycket fibrer också lever längre.

4. Kronärtskockor kan stärka din mage

Kronärtskockor är fulla av inulin, en kolhydrat som räknas som kostfiber.

– Inulin är känt för att hjälpa till att förhindra gastrointestinala problem så som förstoppning, förbättra upptaget av mineraler så som kalcium och boosta ditt immunsystem, säger Sollid.

Enligt en studie från British Journal of Nutrition fungerar inulin också som prebiotika, vilket hjälper din kropp att upprätthålla en hälsosam mage.

LÄS OCKSÅ: Snacksen som kan göra baksmällan värre 

5. Kronärtskockor kan hjälpa till att boosta ditt immunsystem

I en studie från Journal of Agriculture and Food Chemistry rankade kronärtskocka högt på listan över immunsystem-boostande, antioxidantrika livsmedel.

6. Kronärtskockor innehåller mycket polyfenoler

Polyfenoler är en kemisk ämnesklass som finns i växter, och de räknas som antioxidanter. Kronärtskockor innehåller naturligt mycket polyfenoler, som kan reparera skadade celler som försvagar ditt immunsystem. 

7. Kronärtskockor kan hjälpa till att lindra allergier

Enligt teknologie doktor Nadja Pinnavaia kan en kost som innehåller mycket grönsaker ha potentialen att dämpa inflammationer.

Kronärtskockor är en bra källa för folater, som är en B-vitamin som forskare kommit fram till kan vara potentiellt fördelaktigt för att dämpa inflammationer som orsakar allergier och astma.

LÄS OCKSÅ: Guide: Så länge håller din mat i frysen 

8. Kronärtskockor kan hjälpa till att minska risken för cancer

Genom att dämpa inflammationer kan det också minska en potentiell tillväxt av cancerceller, enligt Pinnavaia. Kronärtskockor har dokumenterats hjälpa till mot flera specifika cancerformer. Deras flavonoidnivåer hjälper till att döda bukspottkörtelcancerceller, enligt en studie från Molecular Nutrition and Food Research. Och då kronärtskockor är en av de källor med mycket flavonoid apigenin, en typ av näringsämne i växter, kan de hjälpa till att kämpa mot bröstcancer också, enligt Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition

Vår systersajt Mitt kök har flera goda recept med kronärtskocka. Bland annat rigatoni med kronärtskocka & bladspenat och kronärtskocka med parmesansmör.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!