Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fyll upp fruktskålen, grönsakslådan och frysen! "Frukt är en komplett hälsoprodukt", säger Fredrik Pulún, som står bakom matfilosofin i Hälsolivs nya hälsoapp Wellie.Fyll upp fruktskålen, grönsakslådan och frysen! "Frukt är en komplett hälsoprodukt", säger Fredrik Pulún, som står bakom matfilosofin i Hälsolivs nya hälsoapp Wellie.Fyll upp fruktskålen, grönsakslådan och frysen! "Frukt är en komplett hälsoprodukt", säger Fredrik Pulún, som står bakom matfilosofin i Hälsolivs nya hälsoapp Wellie.
1 AV 2
Fyll upp fruktskålen, grönsakslådan och frysen! "Frukt är en komplett hälsoprodukt", säger Fredrik Pulún, som står bakom matfilosofin i Hälsolivs nya hälsoapp Wellie.
Foto: PETER KNUTSON
2 AV 2
Foto: Adobe Stock

8 enkla tumregler när du vill gå ner i vikt – och hålla den

Fokusera på att äta bra råvaror som mättar.

Då slipper du tänka på att räkna kalorier och kontrollväga maten.

– Mer sunt förnuft och mindre krångel helt enkelt, det funkar långsiktigt, säger näringsfysiolog Fredrik Paulún, kostexpert i nya hälsoappen Wellie.

Här är åtta enkla tumregler för dig som vill testa. 

Matfilosofin i Hälsolivs och Expressens hälsoapp Wellie är enkel. Genom att välja bra livsmedel kommer du att äta dig mätt samtidigt som onödiga kilon försvinner. 

– Det här är ett sätt att äta som man kan fortsätta med livet ut och det gör att det blir väldigt effektivt, säger Fredrik Paulún som står bakom kostfilosofin i appen.

Wellie vill lära dig att göra bra matval som gör din kosthållning enklare och nyttigare. Genom att äta bra råvaror behöver du inte bekymra dig om mängden eller att väga och räkna kalorier.

– All modern forskning tyder på att man INTE kan säga att 100 kalorier är likvärdiga - de har olika effekter på kroppen, säger Fredrik Paulún.

Han tar 400 kalorier från chips och 400 kalorier från mandlar som exempel. Samma antal kalorier men helt olika effekt på din kropp och din vikt. Kroppen tar inte upp alla kalorierna från mandlarna, 25 procent avgår som värme i levern eller hamnar i toaletten. Äter du chips tar kroppen upp alla kalorier plus att insulinpåslaget gör att det blir extra fettbildande.

– Om du äter på det sätt Wellie rekommenderar behöver du inte tänka på kalorier. Det är bara onödig information. Du kommer äta det din kropp behöver, inte mer, säger Fredrik Paulún.

Kom i form med Wellie - utan att räkna kalorier: Bli medlem här!   

Vilken mat ska jag satsa på? Här kommer åtta tumregler från Wellie:

1. Satsa på fullkorn – och undvik vitt vetemjöl

Ju mer fullkorn du väljer, desto bättre. Det gör dig mer tillfredsställd efter maten och du får dessutom mer näring än om du äter exempelvis vit pasta och vitt ris.

"Råris, quinoa, bovete, baljväxter, mathavre och matvete" är exempel på fullkornsalternativ som ger betydligt större mättnad, säger Fredrik Paulún."Råris, quinoa, bovete, baljväxter, mathavre och matvete" är exempel på fullkornsalternativ som ger betydligt större mättnad, säger Fredrik Paulún."Råris, quinoa, bovete, baljväxter, mathavre och matvete" är exempel på fullkornsalternativ som ger betydligt större mättnad, säger Fredrik Paulún.
"Råris, quinoa, bovete, baljväxter, mathavre och matvete" är exempel på fullkornsalternativ som ger betydligt större mättnad, säger Fredrik Paulún. Foto: Peter Knutson

2. Frossa i grönsaker, frukt och bär

Fyll upp fruktskålen, grönsakslådan och frysen! En studie som genomfördes på Harvard University i USA visade att de som åt mycket frukt vägde mindre än de som åt lite frukt eller ingen frukt alls. 

– Frukt är en komplett hälsoprodukt. Det mättar och består till 90 procent av vatten, säger Fredrik Paulún.  

3. Välj osötade mejeriprodukter och undvik de allra fetaste

Mejeriprodukter är rika på protein och kalcium och det hämmar fettupptaget och ökar energiförbrukningen. För att maxa effekten ska du välja bort alla som är sötade eller smaksatta och hålla dig till max 3 procents fetthalt.

Just nu: Testa Wellie gratis i 2 veckor, därefter 149 kr/mån 

"Det finns studier som visar att den som nekar sig det man verkligen längtar efter har svårare att tappa kilon än den som då och då ger efter för frestelsen", berättar näringsfysiolog Fredrik Paulún."Det finns studier som visar att den som nekar sig det man verkligen längtar efter har svårare att tappa kilon än den som då och då ger efter för frestelsen", berättar näringsfysiolog Fredrik Paulún."Det finns studier som visar att den som nekar sig det man verkligen längtar efter har svårare att tappa kilon än den som då och då ger efter för frestelsen", berättar näringsfysiolog Fredrik Paulún.
"Det finns studier som visar att den som nekar sig det man verkligen längtar efter har svårare att tappa kilon än den som då och då ger efter för frestelsen", berättar näringsfysiolog Fredrik Paulún. Foto: SANNA DOLCK / KVP

4. Tillåt dig att "synda" ibland

Förbud håller sällan i längden och studier visar att det har negativ effekt på vikten. Att förbjuda sig själv att äta vissa saker som man tycker mycket om kan snarare trigga suget än dämpa det. Det är bättre att ibland tillåta sig att njuta av sånt man längtar efter, även om det är onyttigt. Hemligheten är att hitta sätt som gör att du kan äta det där onyttiga med måtta.

LÄS MER: Fredrik Paulún: Tillåt dig att njuta - för att gå ner i vikt 

Det här är Wellie:

Wellie är en ny hälsoapp som fokuserar på helheten: Kost, träning och välmående.

Tusentals goda och nyttiga recept – samtliga genomgångna av Fredrik Paulún och hans team av näringsfysiologer.

• Följ ett anpassat kostprogram eller logga din egen mat och få feedback och pepp direkt i mobilen.

Unik skanner – få besked direkt i matbutiken hur nyttig en vara är och förslag på inspirerande recept att laga.

Träningscoach i mobilen – följ träningsprogram eller pass som passar dig. Kom i gång med promenader, hemmaträning eller kanske yoga! 

5. Undvik charkprodukter

En enkel regel är att allt som inte är rent kött ofta har mycket av de ämnen som är sämre för kroppen. Generellt sett är charkprodukter rika på både socker, salt och dåliga fetter. 

– I charkprodukterna finns långkedjat mättat fett, den typen av fett som lätt lagras i kroppen, säger Fredrik Paulún. 

Lövbiff är toppen!Lövbiff är toppen!Lövbiff är toppen!
Lövbiff är toppen! Foto: Martin Cederblad

6. Välj magert kött

Så rent och magert som möjligt är bra ledord när du ska köpa kött. Bra val är exempelvis lövbiff, oxfilé och ryggbiff. Fågelkött, som kalkon och kyckling, är också bra val eftersom det är magert och proteinrikt. 

LÄS OCKSÅ: Anette nådde sin målvikt – utan att räkna kalorier 

7. Undvik raffinerat socker

– Socker består av hundra procent kolhydrater och är en av de värsta viktbovarna. Forskning har visat hur det driver på både åldrande och sjukdomar, säger Fredrik Paulún. 

Honung i måttliga mängder är ett bra alternativ till socker. 

Första steget mot ett hälsosammare liv! Läs mer om Wellie här  

8. Välj rena råvaror framför hel- och halvfabrikat

Du gör en insats för både hälsan och vikten om du väljer bort hel- och halvfabrikat. 

– Då får du inte i dig några oönskade ingredienser som socker, tillsatser eller raffinerade fetter. Dessutom blir innehållet av näring i regel, säger Fredrik Paulún.