Det finns många orsaker till att du känner dig ständigt kissnödig.
Det kan handla om något så enkelt som en överaktiv blåsa, men också diabetes.
1 AV 2
Det finns många orsaker till att du känner dig ständigt kissnödig.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Det kan handla om något så enkelt som en överaktiv blåsa, men också diabetes.
Foto: Shutterstock

Ofta kissnödig? 8 skäl till att du kissar ofta

Konstant kissnödig? Kissar du ofta och mycket? Då finns det en myriad av anledningar som kan ligga bakom.

Hälsosajten Prevention har samlat 8 potentiella orsaker till att du ständigt måste rusa på toaletten.

1. Din uppfattning om "mycket" stämmer inte

Ibland känns det som om du springer på toa hela tiden. Men är det verkligen så? Beroende på hur mycket vätska du dricker så är det normalt med ungefär 8 kisspauser om dagen. Och behöver du gå upp en gång om natten för att lätta på trycket så är inte heller det konstigt. Räkna ihop dina kissäventyr och analysera om det verkligen är ovanligt ofta.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår

2. Din blåsa är liten

Japp, det går faktiskt att ha en mindre blåsa än normalt. Generellt klarar vår blåsa att hålla omkring 4,7 deciliter vätska, men det är inte sant för alla.

Lyckligtvis finns möjligheten att träna upp din blåsa. Det har faktiskt gjorts studier som visar att människor som har svårt att hinna gå på toa (som lärare och sjuksköterskor) också har högst blåskapacitet.

Många har fått för sig att det är dåligt att hålla sig när man är kissnödig. I själva verket kan det vara bra eftersom det töjer ut blåsan. Så länge det inte gör ont är det ingen fara.

3. Du dricker för LITE vatten

Mindre vätska betyder att du behöver gå på toa mer sällan, eller hur? Fel, fel, fel.

När du dricker för lite riskerar du att bli uttorkad vilket gör ditt urin mer koncentrerat. Detta irriterar i sin tur din blåsa vilket kan leda till att du känner dig MER kissnödig. Det går givetvis också att dricka för mycket vatten. Så det gäller att balansera på rätt sida.

LÄS OCKSÅ: Vad färgen på ditt kiss kan säga om din hälsa

4. Du lider av en infektion eller njursten

Både urinvägsinfektioner och njursten kan irritera blåsan vilket påverkar hur ofta du känner dig kissnödig. Vanligtvis kommer båda dessa åkommor med en rad andra symptom. Njursten leder ofta till smärta i rygg eller sidan och urinvägsinfektion skapar ofta obehag och smärta när du kissar.

LÄS MER: Urinvägsinfektion? Slipp få det om och om igen

5. Du tränar inte dina "nedre" muskler

Ju starkare din bäckenbotten är, desto lättare är det att hålla inne ditt urin. Knipövningar bör därför finnas med i din träningsrutin om du vill bli slippa ständiga toabesök. Detta är extra relevant för kvinnor som fött barn.

6. Din blåsa är överaktiv

Det kan förstås också vara så att din blåsa ÄR överaktiv. Kissar du mycket oftare än 8 gånger om dagen kan detta vara en varningssignal. Det drabbar bland annat många kvinnor när de blir äldre. Åldersrelaterade ryggproblem kan leda till att ryggkotor trycker mot nerver. Om tipsen ovan inte hjälper kan du kontakta en läkare för rådgivning.

7. Du tar medicin

Vissa mediciner kan agera katalysator för högre urinproduktion - däribland läkemedel som används mot högt blodtryck. Mediciner som tas mot ångest och depression kan också påverka blåsan negativt och hindra den från att tömma helt.

8. Du har diabetes

Om du eliminerat allt annat så finns förstås möjligheten att diabetes är boven i dramat. Om du har högt blodsocker kommer njurarna inte att hänga med vilket kan påverka ditt urin. Sockret suger liksom vattnet ur dig och genererar mer kiss. Problemet ligger då inte i din blåsa utan i mängden urin som din kropp producerar.