Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Undvik de klassiska misstagen när du duschar.Undvik de klassiska misstagen när du duschar.Undvik de klassiska misstagen när du duschar.
Det finns saker som kan vara skadliga för dig när du duschar.Det finns saker som kan vara skadliga för dig när du duschar.Det finns saker som kan vara skadliga för dig när du duschar.
1 AV 2
Undvik de klassiska misstagen när du duschar.
Foto: Shutterstock.
2 AV 2
Det finns saker som kan vara skadliga för dig när du duschar.
Foto: Shutterstock.

7 vanliga misstag du gör när du duschar

Duscha är en daglig syssla för de allra flesta. 

Med inspiration av den amerikanska sajten Prevention listar vi sju vanliga misstag i duschen – och hur du undviker dem. 

Om  du duschar i ungefär åtta minuter varje dag innebär det att du tillbringar ungefär två hela dygn i duschen varje år. En stor del av din vakna tid med andra ord. 

Förutom att slösa på varmvatten, kan man göra andra misstag när man duschar. Här är sju vanliga saker du gör när du duschar som kan vara dåligt för din kropp. 

1. Du tvättar håret det sista du gör

Om du ska tvätta håret borde det vara det första du ska göra i duschen. Många schampon är ofta starka för din hud, och resterna av schampot hamnar på din kropp. Därför är det bra att börja med att tvätta håret för att sedan använda en mild tvål att tvätta resten av kroppen med. Mer skonsamt för din hud. 

2. Du duschar för kallt eller alldeles för varmt

En kall dag är det härligt med en riktigt, riktigt varm dusch. Lika härligt är det att ta en iskall dusch en varm sommardag. Men kroppen och huden mår bra av att ha en ganska ljummen temperatur i duschen. En varm, men inte het, temperatur i duschen är det bästa för huden för att inte den ska torka ut, enligt American Academy of Dermatology. Om du duschar för varmt riskerar du också att tvätta bort din huds skyddande oljelager.

LÄS OCKSÅ: Sluta duscha dagligen – håll din hud friskare

3. Du duschar för länge

Förutom att det kan torka ut huden att duscha länge, så är det ett slöseri med vatten. Om du duschar i ungefär fem minuter i stället för att ta långa duschar på över en kvart kommer du spara ungefär 7400 liter vatten om året. 

4. Du använder en tvål som torkar ut huden

Det är bäst att välja återfuktande milda duschtvålar att tvätta sig med i duschen. Du gör klokt i att välja bort starka tvålar som också ofta är uttorkande. 

Här är ett test på olika duschkrämer som inte torkar ut huden

5. Du glömmer bort viktiga proceduren efter duschen

Efter duschen är det bäst att försiktigt torka dig torr genom att dutta med handduken , i stället för att "skrubba" dig torr. Det är mer skonsamt för huden. Glöm heller inte att smörja in dig med hudlotion efter att du torkat dig, så du återfuktar huden. 

6. Du har dålig ventilation i badrummet

Kolla hur ventilationen fungerar i badrummet, och se till så att fläkten fungerar bra. Annars riskerar det att bli mögel och dålig luft i badrummet. 

7. Du har använt samma tvättsvamp för länge

En tvättsvamp fylls snabbt med döda hudceller och bakterier. Om du har tvättsvampen i duschen där det är hög luftfuktighet så riskerar bakterierna att frodas. Se till så att du använder en tvättsvamp som är antibakteriell, och byt ut den med jämna mellanrum.