Magsjukan på äldreboendet har kopplats ihop med frysta hallon – som inte har hettats upp som de skulle.
1 av 2: Magsjukan på äldreboendet har kopplats ihop med frysta hallon – som inte har hettats upp som de skulle. Foto: COLOURBOX
Under helgen har flera äldre personer på ett boende i Ljungby blivit sjuka i magsjuka. Tre av dessa har blivit så dåliga att de har avlidit.
2 av 2: Under helgen har flera äldre personer på ett boende i Ljungby blivit sjuka i magsjuka. Tre av dessa har blivit så dåliga att de har avlidit.

7 vanliga matvaror livsmedelsexperten aldrig äter

Det är inte bara hallon som kan bära på livsfarlig smitta. Groddar, nötkött, och linfrön är några av matvarorna som livsmedelsexperten Christina Lantz råder oss att se upp med.

Tidigare har flera personer insjuknat i svår magsjuka, nu har forskare varnat för faran med att äta upptinade och okokta hallon eftersom dessa kan ha förorenats med Norovirus. Men det finns fler livsmedel än hallon som kan bära på smitta.

– Gemensamt för livsmedel som bär på virus eller bakterier är att de kommer från en levande källa, alltså ett djur eller människa som varit vårdslös med sin hygien efter ett toalettbesök, säger Christina Lantz som är mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Vid sidan av att grundlig handhygien och noggrann tillagning av vissa livsmedel är hennes främsta råd att kall mat ska hållas kall och varm mat varm.

– En kallrökt lax ska inte ligga framme i timmar och hamburgare ska genomstekas innan servering.

Här är sju livsmedel som Christina Lantz råder oss att se upp med:

1. Importerade groddar

Fröna på utländska groddar kan bära på Ehec- och Salmonellabakterier som orsakar allvarliga diarréer, feber och kräkningar.

– Eftersom svenskodlade groddar måste pastöriseras och därmed dödar eventuella bakterier är de säkra att äta, säger Christina Lantz.

Gör så här: Ät enbart svenska groddar.

Foto: Colourbox

2. Utländska hallon

Frysta och importerade hallon kan bära på Norovirus, vilket är samma virus som orsakar vinterkräksjukan. Symtomen är diarré och kräkningar som kan leda till uttorkning och i extrema fall dödsfall. Christina Lantz råd är att alltid snabbkoka hallonen om de ska ätas råa, ska de användas vid bakning behövs detta inte eftersom viruset då dör i ugn.

Gör så här: Snabbkoka alltid frysta hallon om du ska äta dem råa.

Foto: Colourbox

3. Icke-genomstekta hamburgare

Eftersom nötkreatur kan bära på Ehec-bakterien som vid slakt kan fastna på ytan bör alla hamburgare – oavsett om de är gjorda på blandfärs eller nötfärs – genomstekas.

– Då färsen blandas innan tillagning är det inte säkert att enbart ytsteka hamburgaren som man exempelvis kan göra med en oxfilé, säger Christina Lantz.

Ehec ger feber och illamående och kan i värsta fall leda till blodiga diarréer och njurpåverkan.

Gör så här: Genomstek alltid nötfärs.

Foto: Lisa Björner

LÄS OCKSÅ: Halvråa hamburgare har skapat farlig trend

4. Icke-svenskproducerade ägg

Ägg producerade utanför Skandinavien kan bära på Salmonella och bör därför inte ätas råa.

Gör så här: Ska du äta råa ägg – ät svenska.

Foto: Colourbox

5. Ostron

Ostron kan bära på Calicivirus, vilket tillhör samma familj som Norovirus, och i värsta fall gulsot (Hepatit A).

– I Sydeuropa har man fler fall av Calcivirussmitta eftersom man äter betydligt mer ostron där än i norr. Jag skulle dock inte rekommendera äldre och barn att äta större mängder ostron.

Gör så här: Se upp med mängden ostron om du är gammal.

Foto: Izabelle Nordfjell

6. Krossade linfrön

Krossade linfrön innehåller blåsyra (cyanid) vilket påverkar kroppens syreupptagningsförmåga negativt.

– Hela linfrön fungerar att äta som de är, medan krossade kan användas i gräddat bröd och inte råa i exempelvis müsli eller smoothie.

Gör så här: Ät enbart hela linfrön om du ska äta dem råa.

Foto: Colourbox

7.  Opastöriserad mjölk

– All mjölk som säljs i butik är i dag pastöriserad, men på senare tid har det blivit populärt att köpa opastöriserad mjölk direkt från gårdar.

Opastöriserad mjölk kan sprida olika bakteriesjukdomar, exempelvis ehec som är allvarliga för små barn, gravida och äldre.

Gör så här: Drick endast pastöriserad mjölk.

Foto: Valentyn Volkov

LÄS OCKSÅ:

Vanlig tillsats i mat gör oss sjuka och feta

Magsjuke-fällor som du lätt kan undvika i sommar

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!