1 av 2: Viktigt att undvika brist
2 av 2

7 tips för att få i dig mer fibrer

Fiberrik mat spelar en betydande roll för vår hälsa. 

Trots det är det långt ifrån alla som får i sig tillräckligt mycket.

Därför listar Hälsoliv sju tips som hjälper dig på traven.

Det finns mycket gott att säga om bönor, grönsaker och annan fiberrik mat. Fibrer är bra för matsmältningen, de håller oss mätta längre, får blodsockret att stiga långsammare och, om man ska tro flertalet studier och sakkunniga där ute, blir till mat för våra goda tarmbakterier. Men enligt Livsmedelsverket är det en ganska stor grupp svenskar som inte kommer upp i det rekommenderade intaget på 25-35 gram per dag.

Därför tipsar Hälsoliv om hur du får i dig mer fibrer.

1. Inled med en smoothie

Börja dagen med en smoothie så kommer du en bra bit på vägen. Dessutom kan du variera dig i en oändlighet. Grönsaker, frukt och bär är givna som bas, men glöm inte bort att nötter, frön och havregryn också är perfekta att ha i.

2. Släng ner linser och bönor i allt

Bönor och linser kan kännas trist om man äter dem upp och ner, men går att använda till mycket. Hummus är givet, men det går att göra dipp och sås på andra sorters bönor också. Kokta vita bönor och kidneybönor på tetra är en bra bas. Testa dig fram: Mixa dem tillsammans med kryddor, olja, vitlök och andra smaksättare.

Baljväxter gör sig också utmärkta i biffar, när du ändå står där med mixerstaven. Det är bara att binda ihop med ett ägg och lite ströbröd.

Känns det meckigt? Börja med att blanda ner lite bönor i din vanliga sallad och servera med en god dressing.

LÄS OCKSÅ: 10 fiberrika livsmedel du kan äta om du har IBS

3. Håll koll på nyckelhålet

Titta efter Nyckelhålsmärkningen när du handlar. Den gröna symbolen är Livsmedelsverkets märkning sedan 1989 och sätter krav på fiberhalt, mängden salt och socker och fetthalt och -kvalitet i livsmedel.

I bröddjungeln kan den här märkningen hjälpa dig att hitta de bästa fullkornsalternativen.

4. Toppa med nötter och frön

Ett sätt att båda piffa till maten och öka intaget av fibrer är att toppa det du äter med frön och nötter.

Det finns hur mycket som helst: Hasselnötter, mandlar, valnötter, pinjenötter, cashew, solrosfrön, pumpakärnor och linfrön för att nämna några.

5. Låt skalet sitta kvar

När det kommer till matlagning måste väl skalandet av grönsaker och rotfrukt räknas till de tråkigaste momenten? För att inte tala om att skopa upp resterna ur vasken.

Goda nyheter. Om du är mån om fiberhalten i din mat är det faktiskt bra att låta skalet sitta kvar, eftersom mycket av fibrerna sitter i det yttre skiktet.

LÄS OCKSÅ: Lista över fiberrika livsmedel 

6. Ät grönsakerna först

Det är inte alltid som grönsakerna är det mest tilltalande på tallriken, och därför är det lätt att ta mer av pastan, köttbiten eller var det nu är som som får det att vattnas i munnen, och mindre av grönsakerna. Genom att systematiskt äta grönsakerna först, exempelvis som förrätt, säkerställer du att du får i dig fiber och minskar risken att överäta.

7. Välj popcorn som snacks

Oavsett om du poppar i kastrull eller i mikro är popcorn ett perfekt snacks om du vill få i dig mer fibrer. Popcorn är obearbetade fullkorn och långt från så onyttiga som många tycks tro. Här kan du läsa om fler fördelar. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!