1 av 3: Viktigt att undvika brist
Konstant trött? Kolla upp dina vitaminnivåer
2 av 3: Konstant trött? Kolla upp dina vitaminnivåer Foto: Shutterstock
Vitamin B12 finns främst i animaliska produkter.
3 av 3: Vitamin B12 finns främst i animaliska produkter. Foto: Shutterstock

7 tecken på att du inte får i dig nog med B12

Känner du dig extra trött och har problem att komma ihåg saker? Då kan det bero på att du har brist på vitaminet B12.

Om du känner igen dig i de tecken vi tar upp här kan det vara läge att kolla upp dina värden – för att kunna återställa ordningen i kroppen.

Det sista vi behöver så här års är en ökad känsla av energilöshet. Därför är det viktigt att vi håller koll på våra värden och ser till att stabilisera nivåerna om kroppen har brist på något. Då är vi i alla fall så bra rustade vi kan vara inför att möta en mörkare och kallare årstid.

Den som lider av brist på kobalamin, vitamin B12, kan bland annat känna en väldig trötthet. Med stigande ålder försämras kroppens förmåga att ta upp B12 från maten, men det är inte den enda orsaken till att man kan ha brist på vitaminet. Risken kan också öka om man exempelvis inte får i sig tillräckligt med proteiner eller tar vissa mediciner.

LÄS OCKSÅ: Guide: Vitaminer som du verkligen behöver

Alkohol kan försämra upptaget

Enligt dietisten Sofia Antonsson är de vanligaste anledningarna till brist ett lågt intag via kosten, försämrat upptag i tarmen eller i samband med vissa sjukdomar och medicinering. Men upptaget kan också försämras i samband med alkoholintag.

– Så beroende på hur mycket man dricker kan det så klart påverka, säger hon.

Här listar vi, med inspiration av tidningen Prevention, sju symtom som kan vara ett tecken på att du har brist på B12. Om du känner igen något är det en god idé att besöka en läkare för att kolla dina värden och börja ta extra tillskott om det behövs.

LÄS OCKSÅ: Magnesium viktigare att få i sig än du tror

1. Extrem trötthet

Om du trots att du sover ordentligt på nätterna och inget särskilt har förändrats i ditt liv upplever en extrem trötthet bör du testa dina värden. B12-brist kan nämligen bidra till att du knappt kan hålla ögonen öppna fram emot kvällen.

Lisa Cimperman, talesperson för den amerikanska organisationen Academy of Nutrition and Dietetics, menar att tröttheten är ett av de allra första symptomen hos dem som har brist på vitaminet.

Utan tillräckliga mängder av B12 i kroppen bildas för få röda blodkroppar, vilka transporterar syre till dina organ. Då spelar det ingen roll hur mycket du sover, du kommer att känna dig trött ändå.

LÄS OCKSÅ: 7 tydliga tecken på att du har brist på kalium

2. Kraftlöshet

Du brukar inte ha några problem att gå uppför trappor eller bära hem tunga matkassar. Men plötsligt blir de vardagliga sysslorna jämförbara med ett hårt träningspass.

Det här beror på att musklerna blir svaga när de inte får ordentligt med syre från de röda blodkropparna.

En patient som hade brist på vitaminet berättar att han till en början trodde att hans trötta kropp berodde på att han har ett fysiskt ansträngande jobb. Men så småningom visade det sig att den svaghet han upplevde i kroppen orsakades av B12-brist.

LÄS OCKSÅ: Så får du i dig kalcium – helt utan mejerier

3. Obehagliga känslor

Plötsligt börjar du uppleva konstiga känslor i kroppen som inte brukar vara där. Det kan vara stickningar, en känsla av att vara bortdomnad eller elektricitet som går genom kroppen.

Förklaringen kan vara B12-brist. Obehaget uppstår när nerverna påverkas av de låga syrenivåerna i cellerna.

LÄS OCKSÅ: D-vitamin – får du tillräckligt?

4. Minnet försämras

Om du märker att du har fått svårt att komma ihåg saker på ett sätt som känns ovanligt för dig kan det här vara en signal på att du har vitaminbrist.

Enligt Lisa Cimperman, talesperson för den amerikanska organisationen Academy of Nutrition and Dietetics, händer det att B12-brist hos äldre personer misstas för Alzheimers sjukdom.

– Men efter att de har tagit blodprov som visat att de har B12-brist och börjat ta tillskott har symptomen avtagit, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 9 tecken som kan tyda på att du har järnbrist

5. Ostadig och yr

Den som har brist på B12 kan känna sig yr, vinglig och ostadig på benen. Det kan kännas som att man behöver sätta sig ner för återhämtning oftare än vanligt, och fysiska aktiviteter som i vanliga fall inte brukar vara problematiska att genomföra kan plötsligt bli det.

En turkisk studie bekräftar detta. Studien jämförde B12-nivåerna hos personer som hade sökt behandling för yrsel med en grupp friska personer. Det visade sig att personerna som led av yrsel hade 40 procent lägre B12-nivåer än de som var friska.

6. Huden är blek

Tycker du att spegelbilden av ditt ansikte liknar vad du brukar se när du är sjuk eller illamående? Att din vanligtvis rosiga hy har fått en blekgul nyans? Då kan det vara ett tecken på att du behöver få i dig mer B12.

Vitaminbristen gör nämligen att det bildas färre röda blodkroppar och de du har är väldigt svaga, i stället frigörs pigmentet bilirubin vilket ger huden en gul nyans.

LÄS OCKSÅ: Ät fibrer och lev längre – lista på fiberrik mat

7. Slät och röd tunga

Tungan slipper inte heller undan när det råder B12-brist i kroppen. Många kan uppleva en brännande och öm känsla, särskilt på baksidan av tungan.

Dessutom förlorar ungefär hälften av dem som har en allvarligare B12-brist papiller, de små knölformade och veckade bildningarna på tungan som innehåller smaklökar. Det här gör att det kan bli svårare att känna smak.

Enligt Angela Grassi, dietist på PCOS Nutrition Center i Pennsylvania, riskerar kvinnor med B12-brist att gå ner i vikt på grund av att de inte tycker att maten smakar lika gott längre och tappar aptiten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!