1 av 2: Huvudvärk som inte går över, långvarig hosta eller extrem trötthet är alla symtom att hålla koll på.
Att behöva kliva ur en dusch kan många sky som pesten medan andra inte alls tycker att det är kallt att vandra naken i hemmet.
2 av 2: Att behöva kliva ur en dusch kan många sky som pesten medan andra inte alls tycker att det är kallt att vandra naken i hemmet. Foto: Shutterstock

7 skäl varför vissa fryser mer än andra

Iskalla tår och vita fingrar – trots att du sitter på en somrig uteservering?

Jo, man kan faktiskt frysa även när termometern visar många plusgrader.

Och nej, för vissa hjälper det inte att ta på mer kläder – de blir frusna ändå.

Här förklarar vi varför.

Rimligen borde man inte gå runt och frysa under sommaren, när solen skiner och plusgraderna är många. Alternativt när man sitter hopkurad i soffan framför tv:n, i en normalt uppvärmd lägenhet.

Men faktum är att vissa av oss har lättare att bli frusna, av andra orsaker än explicit kyla. Och då är det ganska frustrerande att få höra kommentarer som "du borde ha tagit på dig mer kläder" eller "usch, nudda mig inte med de där iskalla händerna".

Frusen? Det här kan vara förklaringen

Men vad beror det då på att en del får stumma fingrar och tår efter några timmar på uteserveringen, medan andra är helt tillfreds med den ljumma kvällsluften? Att vissa skyr ögonblicken då man måste kliva ur den varma sängen eller duschen som pesten – medan andra obrytt kan skutta omkring nakna över golven?

Med hjälp av tidningen Health redogör vi för sju vanliga skäl till varför en del är mer temperaturkänsliga än andra.

Känner du dig ofta frusen? Kolla om något av nedanstående kan stämma.

1. Du har dålig blodcirkulation

Iskalla och vita fingrar och tår kan vara ett symptom på att blodflödet i din kropp inte når ända ut. I värsta fall kan det handla om hjärt- och kärlsjukdom, men dålig blodcirkulation är också en vanlig åkomma hos rökare.

Utöver detta kan man lida av Raynauds syndrom, som i korta drag innebär att blodkärlen drar ihop sig när kroppen förbereder sig på kyla. Det kan upplevas besvärligt, men är ofarligt – och det finns mediciner som hjälper snabbt.

LÄS OCKSÅ: 13 saker bara vi med "vita fingrar" förstår

2. Du är för smal

Om man är underviktig saknar man en betydande del av det underhudsfett som behövs för att isolera kroppen från kyla.

Dessutom äter man antagligen för lite – och vid ett påvert kaloriintag sätts ämnesomsättningen på sparlåga och kan inte producera tillräckligt med kroppsvärme.

LÄS OCKSÅ: Dietisten: Så går du upp i vikt

3. Du lider av järnbrist

Järnbrist är en vanlig orsak till att man känner sig frusen konstant. Järn är nämligen en nödvändig mineral, som hjälper de röda blodcellerna att transportera syre, värme och näringsämnen till hela kroppen.

LÄS MER: 9 tecken som kan tyda på att du har järnbrist

4. Du har problem med sköldkörteln

Frusenhet kan vara ett tidigt symptom på Hypotyreos, som innebär att sköldkörteln tillverkar för lite hormoner. Då sjunker ämnesomsättningen och kroppen går på lågvarv, vilket får till följd att den inte producerar tillräckligt med värme.

Problem med sköldkörteln är relativt vanligt, i synnerhet bland kvinnor. Men sjukdomen går att rätta till med hjälp av medicin.

LÄS OCKSÅ: Kvinnor mer drabbade av sjukdomen hypotyreos

5. Du är uttorkad

Vatten hjälper till att reglera temperaturen i kroppen, genom att "fånga in" värme och släppa ut den sparsamt, allteftersom.

Så drick regelbundet under dagen, när du blir törstig, för att hålla dig varm. (Åtta glas om dagen, som brukar rekommenderas, är dock inte alltid nödvändigt enligt experter.)

LÄS OCKSÅ: 6 myter och sanningar om att dricka vatten

6. Du sover för lite

Sömnbrist kan påverka flera funktioner i hjärnans nervsystem och bland annat stänga av den mekanism som styr kroppsvärmen.

Forskarna är inte helt på det klara med varför, men man misstänker att tröttheten och stressen leder till nedsatt aktivitet i hypotalamus, där temperaturen i kroppen regleras.

LÄS MER: 7 saker dina sömnvanor kan avslöja om din hälsa

7. Du är kvinna

Den kvinnliga kroppen är bättre än den manliga på att behålla värme – och är för det syftet programmerad att hålla i gång blodflödet till vitala organ som hjärna och hjärta.

Ironiskt nog resulterar det i att vissa mindre viktiga kroppsdelar, som händer och fötter, blir kalla, eftersom blodflödet leds därifrån uppåt.

Aktuellt just nu