Den ökända bakfyllan kommer som ett brev på posten efter en blöt festnatt.
Och ibland stannar den som en ovälkommen gäst i flera dagar!
1 AV 2
Den ökända bakfyllan kommer som ett brev på posten efter en blöt festnatt.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Och ibland stannar den som en ovälkommen gäst i flera dagar!
Foto: Shutterstock

7 skäl till att du blir bakfull i flera dagar

Efter en hård natt är vi många som vaknar upp med tanken: "Hur länge ska jag egentligen behöva må så här?".

I vissa fall räcker det med en stadig frukost för att bota bakfyllan, men i värsta fall sträcker det sig över flera dygn!

Här är 7 anledningar till att din bakfylla är värre än vanligt.

Varför blir vi bakfulla?

Att vara bakfull delar symtom med tillfälliga abstinensbesvär. Din lever jobbar övertid för att ta hand om rusdrycken som tagit sin i din kropp. Det första levern gör är att bryta ner alkoholen till giftet acetaldehyd vars sötaktiga lukt ofta går att förnimma i en "dagen efter"-andedräkt. Därefter omvandlas det till acetat som inte är giftigt.

När du dricker för mycket har kroppen svårt att hänga med vilket betyder att nedbrytningen inte går tillräckligt snabbt. Giftet är alltså kvar i kroppen och ställer till besvär.

Vanligtvis sträcker sig en bakfylla över en morgon eller upp till 28 timmar. Men hur mycket och länge du dricker går hand i hand med hur illa den blir.

Och det finns en rad andra faktorer som kan påverka.

Inspirerade av sajten Women's Health listar vi sju.

LÄS OCKSÅ: Bakis i dag? Så här mår du bättre 

1. Du drack inte tillräckligt med vatten

Japp! Frasen "varannan vatten" är inte bara slumpmässiga ord hämtade ur luften. Alkohol har en urindrivande effekt vilket gör att en blöt festnatt kan torka ut dig. Din kropp hamnar i obalans vilket gör att den har svårare att avgifta sig själv. Så drick rikligt med vatten både när du festar och dagen efter – när du försöker plocka ihop spillrorna av dig själv.

2. Du har sovit dåligt

För att må bra måste vi sova. Du vet säkert själv hur uselt vi fungerar efter en dålig natts sömn. Att somna med alkohol i kroppen är sällan några problem, men sömnkvaliteten blir ofta urusel. Ju mer du dricker desto sämre sover du och mår också därefter.

3. Du drack mörk sprit

Har du hört talas om kongener? Inte? Då är det dags. Det är nämligen en kemisk biprodukt av jäsningsprocessen i alkohol som har kopplats samman med just bakfylla.

– Det verkar som om kongener i mörkare sprisorter kan associeras med längre bakfyllor, säger läkaren Fred Goggans till Women's Health.

Vi snackar exempelvis whisky, rom, konjak och rödvin. Spritdrycker som vitt vin, vodka och gin är bättre ur den synvinkeln.

4. Du börjar bli gammal

Det är ingen myt att bakfyllan blir värre med åren. Vår förmåga att avgifta kroppen är väldigt annorlunda när vi är 21 år gamla jämfört med när vi är 40 år. Att dricka fem stora stark och sedan studsa upp ur sängen dagen efter hör till det förgångna.

LÄS OCKSÅ: Bakfull i flera dagar? 4 anledningar till att den blir värre med åldern 

5. Du kan vara överkänslig – utan att veta om det

Du behöver inte vara allergisk för att vara känslig mot vissa maträtter, ämnen eller kemikalier. Och många känner inte ens till sin överkänslighet. Öl innehåller exempelvis korn och humle (gluten), drinkar kan ha en hög sockerhalt och vin innehåller ofta sulfiter. Överkänsligheten kan påverka din bakfylla negativt.

6. Du drack på en tom mage

Alkohol kan irritera bukhinnan vilket förstärker både illamående, magsmärtor och eventuella kräkningar. Det påverkar också blodsockret. Om du inte äter innan du kastar dig över spriten kan blodsockernivåerna skifta dramatiskt.

Rådet är att äta en stadig måltid som hjälper kroppen att absorbera alkohol långsammare.

7. Du har mens

Mensen är ansträngande nog för kroppen och att kasta in alkohol i den mixen kan förvärra många biverkningar. Alkoholens uttorkande effekt kan dessutom göra dig mer energilös än du redan är.