Annons
X
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 31 jul 2015 10:13

7 sätt att bota din tillbaka-till-jobbet-ångest

<span>Känns det tungt när du tänker på att börja jobba igen efter ledigheten? Det finns knep som hjälper mot söndagsångest!</span>

Känns det tungt när du tänker på att börja jobba igen efter ledigheten? Det finns knep som hjälper mot söndagsångest!

1/3

<span>Glöm inte att peppa varandra på jobbet.</span>

Glöm inte att peppa varandra på jobbet.

2/3

Foto: Shutterstock

<span>Många önskar nog att de hellre har semester... i alla fall en vecka till. Men kom ihåg att vi blir som mest lyckliga när vi varierar mellan ansträngning och vila.</span>

Många önskar nog att de hellre har semester... i alla fall en vecka till. Men kom ihåg att vi blir som mest lyckliga när vi varierar mellan ansträngning och vila.

3/3

Foto: Shutterstock

Semestern är över och oron och stressen smyger sig på. Ja, det är lätt att söndagsångesten känns outhärdlig efter ledigheten, men bot finns att få.

Hälsoliv ger sju tips om hur du botar din tillbaka-till-jobbet-ångest.

Och i ett nafs var ledigheten över och så var det dags att dra på sig jobbkostymen igen. Hurra! Eller?

Att växla upp till arbetstempo efter en lång och skön semester ger lätt känslor av ångest och nedstämdhet.

Plötsligt ska det där lättjefullt kravlösa bytas mot ansvar, tider och planering – och det samtidigt som temperaturen sjunker och dagarna blir mörkare.

Men, visst finns det massa positivt med att återgå till jobbet – det gäller bara att starta om och upp på rätt sätt. Med inspiration från sajten Doktorn.com ger Hälsoliv sju råd om hur du botar din tillbaka-till-jobbet-ångest – och får arbetet att kännas riktigt kul istället!

LÄS OCKSÅ: 5 arbetsnormer som experten vill krossa

1.Börja jobba på en onsdag

Söndagsångest är de flesta löntagare bekanta med – och den lättar ju inte sista söndagen på semestern.

Att förkorta ner första arbetsveckan genom att exempelvis börja jobba på en onsdag ger en mjukstart där du långsamt kan trappa upp tempot dag för dag – och vips, så är det fredag!

Sedan kan du, utvilad och uppvärmd, kicka igång höstterminen på måndagen därpå.

2. Gå inte "all-in"

Semester gör oss, tack och lov, till slappisar både kroppligt och mentalt. Att tro att den där sommarsåsigheten ska försvinna i samma stund som du sätter foten på kontoret är idiotiskt – och kommer dessutom bara stressa upp dig.

Ta det lugnt och förvänta dig inga karriärmässiga framsteg de första dagarna – de kan du spara till den andra veckan.

3. Peppa varandra

Hav tröst – dina kollegor har också haft semester och känner troligen liknande känslor som du. Dela era tankar vid kaffeautomaten, berätta om semestern och sätt ord på om något känns jobbigt.

Men beklaga och älta inte för mycket – försök att använda kraften från semestern till att peppa varandra och få jobbstarten att kännas rolig.

LÄS OCKSÅ: 9 vanor lyckliga har – som är enkla att härma

5. Unna dig en härlig lunch

Smarriga sommarsallader och jordgubbar behöver inte ta sluta bara för att semestern gör det. Skippa den frysta fiskgratängen de första veckorna och luncha på något som gör att sommarkänslan sitter kvar.

Några skivor vattenmelon, ett gäng goda oliver och varför inte resterna från helgens grillning och du är tillbaka i Medelhavet – åtminstone i smaken.

5. Ta tillfället i akt för förändring

Sommarledigheten för inte bara med sig seghet – den är även ett utmärkt tillfälle för nystart. Kanske hade du ett schema som inte funkande? En kollega som det ständigt skar sig med?

I uppstarten, när du har lite perspektiv på tillvaron, är det guldläge att ändra på invanda mönster.

Ta femton minuter där du skriver ner sådant du inte trivts med tidigare och lösningar hur saker skulle kunna ändras till det bättre. Det är lättare att få till en förändring innan rutinerna åter börja sätta sig.

6. Lägg dig tidigt...

Självklart kan det vara svårt att krypa ner i sängen vid samma tid som man ätit middag de senaste veckorna.

Men att vara ordentligt utvilad de första dagarna efter semestern gör det betydligt lättare att bemöta sådant som känns tungrott efter veckor i hängmattan.

7. ... och gå upp tidigt

Att ligga och snooza i evighet och sedan skippa frukosten för att rusa till jobbet är ingen bra första-arbetsdag-start.

Efter veckor av sovmornar är du säkerligen trött när klockan ringer – men se till att masa dig upp ändå.

Ett litet träningspass – kanske några solhälsningar eller fem minuters meditation – följt av en långdusch och en näringsrik frukost är en bra början på en lyckad arbetsdag.

Och se till att göra något som du blir glad av redan på morgonen – det kan vara allt från att unna dig en take-away-latte eller att lyssna på din favoritlåt på vägen till jobbet.

LÄS OCKSÅ: 6 enkla morgonrutiner som räddar din dag