Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
02:01Premium
Färgen, formen och konsistensen på din avföring kan säga mycket.Färgen, formen och konsistensen på din avföring kan säga mycket.Färgen, formen och konsistensen på din avföring kan säga mycket.
1 AV 2
Statistiken talar sitt tydliga språk: IBS är vanligare hos kvinnor.
2 AV 2
Färgen, formen och konsistensen på din avföring kan säga mycket.
Foto: Shutterstock

7 saker som ditt bajs säger om hur du mår

Svart, gul, grön, ljus, lös, hård och pennformad - vår avföring kan anta alla möjliga färger och former och det är inget vi gärna pratar om.

Men faktum är att vårt bajs kan var en bra indikation på hur det står till med vår hälsa.

Så håll koll på hur din avföring ser ut när den landar i toastolen.

1. Vad din avföring kan säga om din hälsa

Ibland händer det att matsmältningssystemet inte fungerar som det brukar - och vi blir hårda eller lösa i magen.

I många fall beror det på att vi ätit något dåligt eller ändrat våra kostvanor, men bestående problem kan också vara ett symtom på sjukdomar som kräver läkarhjälp.

Till exempel kan man drabbas av fekal impaktion, som innebär att en massa av torr avföring fastnar i ändtarmen, vilket leder till att gifter som normalt skulle ha försvunnit med toalettbesöket blir kvar i kroppen. I värsta fall kan den långvariga förstoppningen bero på grovtarmscancer.

LÄS OCKSÅ: Vad färgen på ditt kiss kan säga om din hälsa

2. Avföringen är svart eller ljusröd - Melena

När avföringen är svart eller ljusröd kan något i mag- och tarmkanalen blöda. För det mesta är det inget allvarligare än hemorrojder, men det kan också bero på magsår eller grovtarmscancer, så var beredd att kontakta läkare.

Även vissa läkemedel kan göra avföringen svart.

Svart, tjärliknande, och illaluktande avföring brukar kallas melena vilket är tecken på blödning, vanligtvis vid magsår eller blödningar i övre gastrointestinalkanalen. Den svarta färgen kommer från oxiderat järn som finns i blodets hemaglobin. Melena kräver ofta akut sjukhusvård.

LÄS OCKSÅ: Mage: 9 vanliga problem och lösningar

LÄS OCKSÅ: 5 symtom på IBS: Så lindrar du din IBS-mage

3. Är explosiv, flytande och grön

Då kan du ha drabbats av så kallad Clostridium difficile-infektion, som vanligen uppkommer efter antibiotikabehandling.

2-5 procent av befolkningen bär på bakterien C difficile i tarmen, men normalt hålls den i schack med hjälp av andra "snälla bakterier", som dock kan slås ut när man äter antibiotika. I lindriga fall kan det räcka med att man avslutar antibiotikakuren, men i mycket allvarliga fall krävs kirurgi, då infektionen kan vara dödlig. En del patienter kan också få hjälp genom avföringsdonation.

Grönt bajs behöver inte vara anledning till oro och kan bland annat bero på att du ätit järnrik mat eller järntillskott. Men det finns flera sjukdomar som kan relateras till grön avföring. Bland annat Celiaki (svår glutenintolerans), tarmcancer och IBS.

LÄS OCKSÅ: Grön avföring? 4 skäl till att du bajsar grönt

4. Är hård och i bitar 

Om du måste pressa för att få ut bajset och det dessutom kommer ut i hårda bitar så är du med största sannolikhet förstoppad.

Den vanligaste orsaken till detta är att man ätit för lite fibrer, som bland annat gör att tarmarna arbetar bättre. Fibrer finns naturligt i mat som grönsaker, bönor, linser, fullkorn, nötter, frön och frukt.

LÄS OCKSÅ: Magsjuk? 5 huskurer som faktiskt fungerar

5. Luktar som svavel eller ägg och kommer ut som diarré

Foto: Shutterstock

Du kan ha fått besök av parasiten Giardia lamblia, som orsakar infektion i tarmarna.

Giardiaparasiten är vanlig i länder med dålig hygien, där man kan få den av att dricka förorenat vatten. Diagnos ställs genom avföringsprov och behandling sker med antibiotika.

LÄS OCKSÅ: Ballongmage? Experten om de värsta bovarna

6. Är väldigt lös men inte diarré

Det kan mycket väl vara glutenintolerans, vilket innebär att du är överkänslig mot proteinet gluten som finns i vete, råg och korn.

Glutenallergi kan vara svår att upptäcka och förändringar i bajset är ofta det enda symptomet. I dag finns flera glutenfria alternativ i matbutikerna.

LÄS OCKSÅ: Kliar det där bak? Här är 6 möjliga orsaker

7. Flyter i stället för sjunker 

Då har du förmodligen för mycket gas i matsmältningssystemet. Det är fullt normalt om man ätit bönor, kål eller groddar - eller bara mycket mat.

Men återkommande problem kan också bero på att kroppen har svårt att ta upp fett, till följd av exempelvis bukspottkörtelinflammation eller matallergi. Ta ett prov hos läkare om du är orolig.

LÄS OCKSÅ: Experten: 5 värsta livsmedlen för dina tarmar

8. Är smal som en penna

Avsmalnande avföring behöver inte vara farligt. Den kan bero på att förstoppning hindrar musklerna kring ändtarmsöppningen att vidga sig, vilket gör att bajset kommer ut i tunnare form.

Men smal avföring kan också vara ett symtom på ändtarmscancer, där tumören tar så stor plats att bajset måste pressa sig ut genom tarmen. Om den trådliknande formen kvarstår i flera dagar bör man söka läkare, säger Anish Sheth, gastroenterolog och medicine doktor som skrivit boken "What's your poo telling you?".

LÄS OCKSÅ: 10 säkra sätt: Så slipper du svullen mage