Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Chiafrön är grymt! Varför inte använda dem mer i maten?
Chiafrön är grymt! Varför inte använda dem mer i maten?
Chiafrön är grymt! Varför inte använda dem mer i maten?
1 AV 2
Chiafrön är grymt! Varför inte använda dem mer i maten?
Foto: iStock
2 AV 2
Foto: Karolina Olson Haglund, iStock

7 nya sätt att använda trendiga chiafrön på

Så vi har förstått att chia är nyttigt.

Men när man tröttnat på att äta pudding då?

Vad gör man då av sina dyra superfrön?

Här är sju förslag.

Chiapudding. Antingen älskar man det - eller hatar det. Men till och med om du hör till den klick som tagit superfröet från Mexiko till sig så är risken stor att du är lite trött på de frukost- och mellanmålsalternativ som upprepas i varenda hälsotidning.

Jo, det går förvisso att variera chiapuddingen med olika mjölksorter och roliga toppings. Men allvarligt, i grunden smakar det ju fortfarande likadant?

Så! Gör något annat av de nyttiga minifröna, som faktiskt har visat sig kunna främja viktnedgång. Dels för att de är energirika, vilket ger extra kraft inför ett träningspass. Dels för att proteinet och fibrerna i dem mättar bra, vilket håller dig borta från sötsug och småätande.

Till exempel kan du panera fisk och kyckling med chiafrön, eller använda dem i en smarrig dippsås.

LÄS OCKSÅ: Chiafrön – ett litet frö med bra turboeffekt

Med inspiration av den amerikanska tidskriften Time listar vi sju enkla receptförslag.

Länge leve chiafröna!

1. Panera fisk och kyckling med dem

I stället för att använda kolhydratpackat ströbröd eller mjöl kan du panera din fisk eller kyckling med en hälsosammare mix. Blanda drygt 2 deciliter mandelmjöl med 1 matsked chiafrön och spetsa smaken med nyttiga kryddor som gurkmeja eller vitlökspulver. För att näringen inte ska gå förlorad: baka i ugn i stället för att steka. Crunch får du ändå!

2. Testa en annan konsistens på gröten eller yoghurten

Chiafrön binder vätska och "sväller" när de kommer i kontakt med exempelvis mjölk eller vatten. Därav chiapuddingens karakteristiska gelékonsistens. Om du äter havregrynsgröt eller yoghurt (naturell!) till frukost: prova att ha i 1-1,5 msk chiafrön, så får du en ny konsistens, liksom lite extra protein. Man kan faktiskt tröttna på sin vanliga gröt och yoghurtallrik också...

3. Gör en nyttig sylt

Färdigköpt sylt kan du skrota: de innehåller i regel alldeles för mycket socker och onödiga tillsatser. Gör i stället din egen! Eftersom chiafröna får en geléaktig struktur ihop med vätska lämpar de sig utmärkt för detta ändamål. Bara att mosa 3 dl färska (eller tinade frysta) bär i en skål, addera 8 msk vatten och 4 msk chiafrön, plus eventuellt 2 msk honung eller agavesirap. Sedan är det bara att invänta rätt konsistens. (Sylten håller ett par veckor i kylen.)

4. Pimpa dippen eller röran

Aubergineröra, guacamole, hummus, tzatziki... Det ÄR lika gott som vanlig dipp, vi lovar. Men om du nu saknar den där onyttiga chips-dippmixen som blivit synonymt med fredagsmys kan du ju testa att blanda ner lite chiafrön i någon av ovanstående röror. Konsistensen blir nästan densamma! (Men resultatet är SÅ mycket näringsrikare.)

5. Spetsa teet

Låter det galet? Våga testa! Ditt te får en helt annan textur än vad du är van vid – och fettförbränningen får en skjuts med en massa bra näringsämnen. En matsked chiafrön till en stor kopp te (5 dl) är lagom.

6. Garnera salladen eller soppan

Brukar du strö nötter, solroskärnor eller sesamfrön över dina sallader och soppor? Testa med chiafrön nästa gång. Oavsett om det är sallad på grönsaker eller frukt: chiafröna kommer att smälta in, eftersom de har en mild smak som inte stör. Däremot tillför de en rejäl dos näring.

7. Näringsboosta smoothien

Så bra med smoothie, eftersom man kan ha i lite allt möjligt för att göra den till en näringsbomb. Frukt, grönsaker, mjölk  – och frön. Förslag: mixa en frusen skivad banan, en näve spenat, drygt 2 dl mandeldryck, 2 msk kakaopulver och 1 msk chiafrön i en blender. Perfekt som mellanmål eller lättare frukost.

LÄS OCKSÅ:

Därför ska du äta chiapudding varje dag

Varning! Ät inte för mycket chiafrön