Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

7 myter kring kost som sabbar din hälsa

Du blir fet av frukt, kolhydrater är djävulen själv och färska grönsaker är nyttigare än frysta…eller?

Myterna kring kost är oändliga - här slår näringsfysiologen, föreläsaren och författaren bakom boken "Eat Clean", Kristina Andersson, hål på några av de vanligaste tankevurporna som riskerar att sabba din hälsa.

"Den största mängden fruktsocker får vi inte i oss via frukten. Det är fortfarande läsken och det rena sockret som är problemet", säger Kristina Andersson, näringsfysiolog.

Foto: Bianca-Brandon-Cox

1 av 7

1. MYT: Du blir fet av frukt

Frukt innehåller kolhydrater och fruktsocker (fruktos) och bör därför undvikas om du vill gå ner i vikt. Nej, riktigt så enkelt är det inte.

– Det är något som irriterar mig mest nu för tiden. Att frukt skulle vara farligt eller dåligt, säger näringsfysiologen Kristina Andersson.

Vid studier av fruktosmolekylen går det visserligen att hitta negativa hälsoeffekter. Bland annat har man kunnat se en koppling till fettinlagring i levern. Problemet är att de flesta stannar vid ordet "fettinlagring" och inte läser vidare. Det är alltså inget som sätter sig på rumpan. Fettinlagring i levern är förstås inget att skoja bort, men det krävs samtidigt stora mängder fruktsocker för att åsamka den effekten. Dessutom: Frukt är inte samma sak som rent fruktsocker. De innehåller även en hel massa vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer som motverkar det potentiellt dåliga.

– Så även om det skulle vara ett problem så drunknar det i effekterna av allt det andra, säger Kristina Andersson.

– Den största mängden fruktsocker får vi inte i oss via frukten. Det är fortfarande läsken och det rena sockret som är problemet. Eftersom halva vanliga sockermolekylen är just fruktos.

1 av 7