Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Varför finns egentligen manliga bröstvårtor?
Varför finns egentligen manliga bröstvårtor?
Varför finns egentligen manliga bröstvårtor?
Örsnibbar är en annan kroppsdel som är helt onödig.
Örsnibbar är en annan kroppsdel som är helt onödig.
Örsnibbar är en annan kroppsdel som är helt onödig.
1 AV 2
Varför finns egentligen manliga bröstvårtor?
Foto: Stella pictures - iStock
2 AV 2
Örsnibbar är en annan kroppsdel som är helt onödig.
Foto: Getty Images

7 kroppsdelar som egentligen är helt onödiga

Har du någonsin funderat över varför män har bröstvårtor?

Då är du sannolikt inte ensam.

Kroppen är nämligen full av mer eller mindre onödiga delar. Här listar vi 7 stycken som inte längre fyller någon funktion.

Nyligen meddelade den spansk-marockanska konstnären Karim Boumjimar, 18, att han opererat bort sina bröstvårtor och säljer dem online till högstbjudande.

Det absurda tilltaget blev ett stort samtalsämne som bland annat plockades upp av radioshowen "Fitzy and Wippa". Enligt Daily Mail bjöd programledarna därefter in läkaren Andrew Rochford och ställde frågan: "Vilka andra kroppsdelar är egentligen onödiga?"

Här är hans svar:

1. Halsmandlarna

Tonsiller eller halsmandlar är en lymfatisk vävnad i munnen som är en del av kroppens immunförsvar. Tyvärr är halsmandlarna inte särskilt effektiva och vi klarar oss bra utan dem, vilket alla som opererat bort sina halsmandlar känner till. För det mesta ställer de bara till problem. De samlar på sig skräp som leder till dålig andedräkt, kan bli förstorade och orsaka andningsbesvär. Det finns emellertid ny forskning som visar att personer som opererar bort halsmandlarna tidigt i livet kan drabbas av sjukdomar senare i livet.

LÄS OCKSÅ: 5 anledningar till att din kropp luktar illa

2. Bihålorna

Tekniskt sett är bihålor ingen kroppsdel utan små luftfyllda håligheter i vårt huvud. Exakt varför vi har dem är oklart. Vissa menar att det gör huvudet lättare, andra att det skapar resonans när vi talar vilket förstärker rösten. Rashford anser att de är helt onödiga och mest ställer till besvär, som inflammationer och sprängande huvudvärk.

3. Blindtarmens maskformiga bihang

De flesta av oss har hört talas om blindtarmsinflammation. Den verkliga boven är dock det lilla bihang som hänger ihop med blindtarmen och enligt Rochford är det helt onödigt.

– Vi hade den för att smälta vissa typer av växtmaterial som vi inte äter längre, säger han.

Det finns teorier om att bihanget fungerar som en sorts reservoar för bakterier som kan sättas in om övriga tarmars bakterieflora skadas.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår

4. Musklerna bakom öronen

Du har säkert noterat att katter och hundar ständigt riktar sina öron i alla möjliga riktningar för att få koll på läget. Även vi människor har muskler som rör våra öron, men i vårt fall fyller de inte någon funktion längre.

– De utvecklades under en tid då vi var oroliga för att något skulle smyga upp bakom oss och äta upp oss, säger Rochford.

5. Öronsnibbar

Alla som diggar örhängen skulle sannolikt inte hålla med om det här, men dina öronsnibbar är faktiskt helt funktionslösa - åtminstone praktiskt.

6. Gåshud

Så kallad gåshud drabbar kroppen dels vid kyla och dels vid vissa typer av känslor. Små muskler i hårrötterna drar sig samman vilket bildar de karakteristiska "knopparna".

Hos djur med päls kan det bland annat värma kroppen samt få djuret att se större och farligare ut inför en fiende. När vi människor var mer håriga fyllde det en funktion men idag har det ingen riktigt praktisk betydelse.

LÄS OCKSÅ: 7 äckliga saker alla gör men inte vågar prata om

7. Manliga bröstvårtor

Kvinnor har som bekant nytta av sina bröstvårtor men för män är det i princip meningslöst. Anledningen till att vi har dem är att vi alla börjar som kvinnor i livmodern. En bit in i processen tilldelas vi y-kromosomen vilket gör oss till män och bröstvårtorna hänger helt enkelt med.