Om du inte vill ha plitor, finnar eller riskera att få irriterad hud så ska du låta bli att låna ut dina sminkprylar.
1 av 2: Om du inte vill ha plitor, finnar eller riskera att få irriterad hud så ska du låta bli att låna ut dina sminkprylar. Foto: Fotolia
Bakterier älskar din fuktiga och varma handduk
2 av 2: Bakterier älskar din fuktiga och varma handduk Foto: Fotolia

7 hygienartiklar du ALDRIG ska dela med andra

Brukar du låna ut ditt smink till din kompis eller dela nagelsax med din sambo? 

Gör inte det! 

Här är 7 anledningar till att du inte ska dela hygienprodukter med andra!

1. Nagelsax

Använder ni samma nagelsvamp hemma? Tänk om! Om flera olika människor använder samma nagelklippare eller sax riskerar du att få bakteriella infektioner och svamp.

2. Läppstift

Låna inte läppstift eller läppglans av andra. Herpesvirus smittar oftast i direktkontakt mellan sår, hud och läppar, men har du otur så kan du få det via ditt läppstift. 

LÄS OCKSÅ: Så ofta ska du tvätta håret

3. Hårborste, snoddar och klämmor

Löss och skabb är inga trevliga husdjur att ha i hårbotten. Så bjud inte in dem genom att dela hårborste, klämmor eller snoddar med andra. 

4. Sminkborstar 

Håll dina borstar, foundation-svampar och puderpuffar för dig själv. Det samlas hudavlagringar, smuts och bakterier på dessa som kan leda till att huden blir irriterad och du får plitor och finnar. 

LÄS OCKSÅ: 7 äckliga duschvanor du genast ska sluta med

5. Handdukar

Bakterier älskar din fuktiga och varma handduk. Om någon annan använder din handduk som har fotsvamp, stafylokocker eller någon inflammation, så kan det överföras till dig via din handduk. Inte så fräscht!

6. Mascara

Ögoninflammation kan orsakas av virus eller bakterier och är väldigt smittsamt. Så dela inte mascara, eyeliner eller annat ögonsmink med någon annan. 

Skrubbhandskar

Akne, nagelsvamp eller ringorm. Japp, allt detta kan du får om du delar skrubbhandskar, skrubborste eller tvättsvampar med någon annan.  Likt handduken så är de fuktiga och fulla med hudavlagringar och kan bära på virus och bakterier.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!