Äpplen kan faktiskt hjälpa mot halsbränna – men välj de sötare varianterna.
1 av 2: Äpplen kan faktiskt hjälpa mot halsbränna – men välj de sötare varianterna. Foto: Shutterstock
Ingefära är bra mot förkylning, men sägs också  hjälpa mot mensvärk.
2 av 2: Ingefära är bra mot förkylning, men sägs också hjälpa mot mensvärk. Foto: Shutterstock

7 huskurer som du kan hämta från ditt skafferi

Huskurer – funkar de verkligen?

Jo, för att lindra mindre hälsoproblem, enligt vissa experter.

Här listar vi några snabba lösningar som kan hjälpa dig att bli av med alltifrån mensvärk till torr hud.

Låt oss först klargöra: om du uppvisar symptom på allvarligare problem eller sjukdomar ska du alltid kontakta läkare. Då är det inte en bra idé att expermintera med egna blandningar eller metoder.

Huskurerna nedan är till för lindriga men ack så jobbiga tillstånd, som i många fall går över om du bara väntar ut dem. Men just nu har du kanske inte ork (eller tid) att härda?

Hur bra sådana här gamla metoder fungerar är omdiskuterat: enligt vissa experter har naturens egna råvaror helande krafter, enligt andra handlar det snarare om placeboeffekt.

Hursomhelst är de sällan farliga att testa. Så med inspiration av tidningen Health listar sju "mediciner" som du kan hämta direkt från köket.

1. Havregryn mot eksem

Havregryn är fulla av ämnen med antiinflammatoriska egenskaper. Det innebär alltså att du kan använda din frukostmat för att lindra kliande och inflammerad hud.

Blöt upp en halv deciliter havregryn med lite vatten, så att det bildar en hyfsat fast pasta. Applicera den över hudområdet och låt verka i tio minuter.

2. Äpple mot halsbränna

Äpplen är rika på pektin, en typ av fibrer som effektivt absorberar magsyra. Dessutom innehåller de syror som motverkar att juicer tränger upp från magen.

Undvik dock surare äppelsorter som Granny Smith och välj sötare varianter som Golden delicious och röda äpplen. De är goda att äta som de är.

LÄS OCKSÅ: 8 sätt att bli av med halsbränna

3. Havssalt mot torr hud

Varför investera i en dyr skönhetsprodukt när du kan göra din egen skrubb av det som finns i kryddhyllan?

Just havssalt är exemplariskt, eftersom dess vassa kanter kan skrapa bort död hud. Blanda 2 deciliter salt med 1 deciliter massageolja och förvara i en burk som stänger ute fukt. Använd med fördel på knän, armbågar och hälar – men undvik ansiktet, eftersom havssaltet kan vara väl hårt på ömtåliga områden.

4. Bladgrönsaker, broccoli, mandlar, mejeriprodukter och sardiner mot PMS

Nästan 85 procent av alla kvinnor upplever någon form av PMS-besvär runt mensen. Humörsvängningar och irritation hör till de vanligaste.

Forskare har funnit ett samband mellan låga kalciumnivåer i blodet och personer som lider av pms, så testa att äta mer kalciumrik mat om du är en av dem som får det kämpigt varje månad. Mjölk, fil och yoghurt är till exempel bra källor.

LÄS OCKSÅ: Lider du av svår PMS? Så behandlar du det

5. Gurkmeja för sårläkning

I Indien ses gurkmeja som ett slags superpuder, särskilt effektivt för att förhindra infektion och läka sår.

Den senapsgula kryddan innehåller nämligen ämnet kurkumin, som med sina antiinflammatoriska och antioxidantliknande egenskaper kan hjälpa till att rengöra och hela.

Testa att badda lite gurkmeja på såret – förutsatt att det är mindre och ytligt. Bäst är att blanda en halv tesked gurkmeja med en eller två droppar vatten, så att det blir till en "kräm".

LÄS OCKSÅ: Gurkmeja – örten som botar inflammationer

6. Socker mot hicka

Det är sällan som socker lyfts fram som en hälsoprodukt numera, men det har faktiskt några goda egenskaper. Som vid hicka till exempel.

Placera en tesked socker under tungan och vänta tills du slutar "klucka". Den starka sötchocken stimulerar vagusnerven, där den spasmiska aktiviteten vid hickande sker.

LÄS OCKSÅ: Varför hickar man egentligen?

7. Ingefära mot mensvärk

Att ingefära kan användas vid förkylning visste du säkert redan, men hade du koll på att den även biter på mensvärk?

Jodå, enligt en preliminär studie från ett universitet i Iran är den knotiga örten lika effektiv som ibuprofen när det kommer till att lindra den tärande smärtan i magen och ryggen vid mens.

Riv lite ingefära i hett vatten och drick som te. En klick honung i koppen adderar sötma.

LÄS OCKSÅ: 7 saker varje kvinna borde veta om sin mens

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!