Visste du att spenat är rikt på magnesium?
1 av 2: Visste du att spenat är rikt på magnesium? Foto: Colourbox
Magnesium är viktigt för hjärnans utveckling
2 av 2: Magnesium är viktigt för hjärnans utveckling Foto: Colourbox

7 härliga recept som är rika på magnesium

Har du lätt för att bli sjuk eller svårt att somna på kvällen? Då kan magnesiumbrist vara en orsak! Magnesium är inte bara viktigt för att slippa benskörhet och kramp i vaderna utan har också stor betydelse för hjärnans utveckling. Här är 7 goda recept som är rika på magnesium.

Magnesium är ett nödvändigt ämne i många processer i kroppen och har visat sig vara viktigt för att både hjärtat och andra muskler ska fungera bra. Med inspiration från Medical News Today listar vi därför 7 magnesiumrika recept som hjälper dig att få mer av denna viktiga vitamin i vardagen! 

Magnesiumbrist 

Brist på magnesium kan orsaka kramp, sömnstörningar och i vissa fall hämmad tillväxt. I Sverige är magnesiumbrist ovanligt men kan orsakas av vissa sjukdomar eller om du av någon anledning äter en begränsad kost, skriver Livsmedelsverket på deras hemsida.

LÄS MER: Vad är magnesium bra för? Vanliga symtom på magnesiumbrist

Rekommenderat dagligt magnesiumintag

Spädbarn 6-11 månader: 80 mg

Barn 1-2 år: 85 mg

Barn 2-5 år: 120 mg

Barn 6-9 år:  200 mg

Barn 10-13 år:  280 mg

Kvinnor och flickor över 14 år: 280 mg

Män och pojkar över 14 år: 350 mg 

Källa Livsmedelsverket

1. Spenat

Spenat är en magnesiumrik växt som fungerar lika bra i soppor som i sallad. Det går att få in spenat i vardagen på en rad olika sätt och växten har blivit en populär ingrediens hos många trendiga Smoothieställen. Här är en fräsch spenatsallad som passar perfekt till middag mitt i veckan. Receptet hittar du här!

En sommarfavorit rik på magnesium Foto: Wolfgang Kleinschmidt

2. Quinoa

Quinoa är en glutenfri ört som funkar perfekt om du vill byta ut dina snabba kolhydrater till mer långsamma! Örten fungerar lika bra att baka med som att ha som tillbehör till grytor och sallader. Prova att baka quinoafrallor med gojibär! Receptet hittar du här! 

Piffa upp frukosten lite extra med energirika frallor med quinoa Foto: Wolfgang kleinschmidt

 

3. Svarta bönor

Svarta bönor är en trendig ingrediens hos många vegetarianer som vill få den där rökiga smaken i sina vegoburgare. Dessutom är det ett roligt sätt att få lite extra magnesium i vardagsmaten. Receptet hittar du här

LÄS MER: "Är det farligt att äta mycket svamp?" 

Vad sägs om en rökig vegohamburgare till helgen? Foto: Martin Nordin

4. Sesamfrön

Knaprigt rågknäcke med sesamfrön är inte bara gott och ett hälsosammare alternativ till ost- och kexkvällen utan även ett bra sätt att addera lite extra magnesium i din kost. En matsked sesamfrön innehåller 32 mg magnesium. Receptet hittar du här!

Knaprigt rågknäcke med sesamfrön Foto: Wolfgang Kleinschmidt

5.  Jordnötter

Jordnötter innehåller mycket energi och jordnötssmör har blivit en självklar ingrediens i den populära "bowl-trenden". Förutom att jordnötter är otroligt gott och passar i både mat och bakning är det även en magnesiumkälla! Unna dig en god och energirik frukost- bowl med jordnötssmör! Receptet hittar du här!

LÄS MER: Socker ökar risk för psykisk störning 

Ett bra sätt att få lite extra magnesium i frukosten Foto: Wolfgang Kleinschmidt

6. Mandlar

Söta, brända eller salta. Variationen på mandlar är stor och faktum är att nöten innehåller en hel del magnesium. Bittermandel är ett bra sätt att få den där lyxigare smaken i dina bakverk. Varför inte baka dessa Lchf- bollar med mandel som efterätt till helgen? Receptet hittar du här!

Perfekt för er som vill ha ett lite nyttigare alternativ till sötsaker Foto: Wolfgang Kleinschmidt

 

7. Fullkornsbröd

Finns det något godare än ett riktigt färskt fullkornsbröd till frukosten? Tror inte det. Fullkornsmjöl är också en bra källa om du vill få i dig mer magnesium. Receptet hittar du här

Bjud familjen på ett magnesiumrikt bröd! Foto: Mitt Kök

Expertens kommenter om magnesium:

"Magnesium behövs för många olika processer i kroppen, som energi- och proteinomsättning och enzymernas funktioner. Det har en klar betydelse för hjärnans utveckling, men jag vet inte om det är helt är klarlagt att depression kan bero på magnesiumbrist. Det kan vara olika faktorer som samverkar, det finns säkert en hel del som vi ännu inte vet.

 När det gäller brist ska man skilja på brist på grund av för litet intag via kosten och brist på grund av olika ­sjukdoms­tillstånd som obehandlad diabetes, tarm- eller njursjukdom. Vi får oftast i oss det vi behöver via kosten, ­tillskott behöver inte friska människor. I genomsnitt får vi i oss 300-350 milli­gram per dag. ­Riskerna är små med att ­överdosera, möjligtvis kan man få diarré. ­Sambandet mellan magnesium, zink och koppar är inget du behöver tänka på så länge du inte tar tillskott. Gör du det ska du vara medveten om att det finns en risk för obalans.

Magnesium är inget du behöver ­tillföra i en sportdryck om du tränar hårt och svettas mycket. Det har­ ­betydelse för muskelfunktionen, men när du svettas förlorar du mest natrium. Magnesium förknippas med ­muskelsvaghet, men i samband med träning beror det mer på ­omfördelning av vätskerum än ­förlorad vätska."

 

Lena Hulthén, professor och docent i klinisk nutrition

Aktuellt just nu