7 goda frukostar som bränner fett

Njut och ge dagen en god start.

Fixa formen med rätt frukost och ge kroppen chans att bränna fett.

Recepten i den här artikeln är skapade av Cathrine Schück och Elisabeth Johansson. Foto: Fotolia, Martin Cederblad och Wolfgang Kleinschmidt

1. Så väljer du en bra frukost

Det är på morgonen vi har enklast att fatta kloka kostval. Och genom att välja rätt direkt höjer vi oddsen att klara av att äta bra hela dagen. Välj en frukost med vettiga fetter, proteiner och långsamma kolhydrater, det ger långvarig mättnad och bra energi.

Hur ska man då tänka? En smart början på dagen är att välja bort det snabba sockret. Sötade lågfettsprodukter gör att hungern snabbt är tillbaka. Frukostflingor är ofta riktiga sockerfällor, ta för vana att se vad som finns i dem innan du bär hem dem från affären. Ofta är nötter, kokos eller hemgjord granola ett bättre val på frukostyoghurten.

Ägg och grönsaker ger mycket mättnad och viktiga näringsämnen sås om enkelomättade fetter och vitaminer. Proteinet i äggen gör det enkelt att hålla sig mätt ända fram till lunch. Ät äggen som de smakar bäst för dig, kokta, stekta eller som en omelett.

"Ös på med nyttigt pålägg"

Att ibland servera gröt eller pudding kan vara ett trevligt sätt att variera sina morgnar. Overnight oats, chiapuddingar är gott och populärt, men vanlig simpel havregrynsgröt, klar på två minuter i mikron, smakar ljuvligt i sällskap av färska bär och havremjölk. Havregryn sänker dessutom kolesterolnivåerna i blodet och gör magen nöjd.

För den som verkligen vill ha mackor till frukost, är fröknäcke ett superval. Ös på med nyttigt pålägg - keso, en halv avokado, färska kryddor - så mättar det bättre. Köp fröknäcket färdigt eller gör eget om tid och lust finns.

Till frukosten går det utmärkt att dricka kaffe eller te efter smak. Isvatten smaksatt med gurka och citron kan kännas fräscht. Om juice känns som en nödvändig start på dagen är grönsaksjuicer bättre val än fruktjuicer.

Och vill man ha frukt är det bättre att servera den i naturlig, hel form så att fibrerna också får följa med ner i magen och ge mättnad.

Foto: Martin Cederblad

2. Skagenomelett med bladspenat och rädisor

Lyckan är fullkomlig när man får börja dagen med en omelett fylld med skagenröra!

Du behöver för 2 portioner:

Skagenröra:

1 dl räkor, grovt hackade

2 msk osötad majonnäs

1 krm finhackad dill

salt & peppar

Omelett:

3 ägg

salt

peppar

smör att steka i

bladspenat

Tillbehör:

dillkvistar

svartpeppar, nymald

rädisor

tomatjuice

blekselleri

Så gör du:

1. Gör skagenröran. Vänd ihop räkor och majonnäs, smaka av med dill, salt och peppar.

2. Omelett. Vispa ihop äggen, smaksätt med salt och peppar och hetta upp en klick smör i stekpannan. Rör ned äggen i stekpannan och låt stelna innan du lägger i skagenröra och några blad bladspenat. Vänd över omeletten på tallrik.

3. Servera med dillkvist, nymald svartpeppar, rädisor, tomatjuice och lite blekselleri.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

3. Overnight oats

Förbered kvällen innan så har du en god frukost på lut nästa dag! Solrosfrön innehåller bra fetter och vitamin E som skyddar huden mot solens skadliga strålar.

Du behöver för 4 portioner:

4 dl havregryn

1 dl solroskärnor

6 dl havremjölk eller mjölk

1 krm salt

Tillbehör

200 g jordgubbar

2 dl blåbär

4 msk mullbär

4 msk jordnötssmör

1 msk solroskärnor

1 msk pumpakärnor

lingonpulver eller hallonpulver

Så gör du:

1. Blanda alla ingredienserna i en skål och ställ in i kylen över natten.

2. Servering: Lägg upp gröten i portionsskålar. Skiva jordgubbarna och lägg i skålarna. Lägg i blåbär, mullbär, jordnötssmör och strö över solroskärnor, pumpakärnor och lingonpulver.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

4. Bali bowl med kokos och banan


Det behöver du för 4 portioner:

Havre- och frögranola:

3 dl havregryn

2 dl solroskärnor

1 msk chiafrön

1 msk flytande honung

1 msk rapsolja

Bali bowl:

2 kokosnötter

4 bananer

2 dl kokosmjölk

1 carambole

kokoschips

Så gör du:

1. Havre- och frögranola. Sätt ugnen på 155 grader.

2. Blanda alla ingredienser och strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 15–20 minuter. Vänd runt allt efter halva tiden så att det blir jämnt gräddat.

3. Bali bowl. Skala bananerna och skär dem i skivor, frys in skivorna i minst 5–6 timmar. Mixa bananerna och häll i lite i taget av kokosmjölken tills det blir en jämn, krämig konsistens.

4. Dela på koksnötterna.

5. Lägg bananmixen i kokosskalen eller i skålar. Skär upp carambolen i skivor. Lägg på kokoschips och carambole.

6. Toppa med havre- och frögranola.

Foto: Martin Cederblad

5. Chiapudding i glas med blåbär och granatäpple


Det behöver du för 4 stora glas:

8 dl mandelmjölk (eller sojamjölk, havremjölk, kokosmjölk)

8 msk chiafrön

2 dl frysta blåbär, tinade

2 dl frysta granatäpplekärnor, tinade

Till garnering

färska bär

nötter

Så gör du:

1. Vispa ihop valfri mjölk tillsammans med chiafrön och låt det stå och svälla en stund. Har du bråttom, ta mer frön.

2. Dela upp puddingen i tre delar. Mixa en tredjedel med blåbär och en tredjedel med granatäpple. Fördela den omixade delen i botten på glasen. Fyll på med granatäppelmixen och blåbärsmixen och ställ kallt till servering.

3. Garnera med färska bär och nötter.

Foto: Martin Cederblad

6. Frukost to go: Låda med ägg, skinka och avokado


Det behöver du för 1 portion:

1 ägg, hårdkoktt

1/2–1 avokado

eventuellt citronsaft

smör

ostskivor

rökt skinka

ärtskott

gurka, i stavar

cocktailtomater

1 kvist blekselleri

rädisor

Så gör du:

1. Lägg ner ägg och avokado i lådan. Tar du med en hel avokado, dela den hemma, ta bort kärnan, stryk på citronsaft och lägg ihop igen.

2. Stryk på smör på ostskivorna och lägg dem på skivor av rökt skinka, lägg på ärtskott och rulla ihop. Fyll på med gurka i stavar, cocktailtomater, blekselleri och halverade rädisor.

Foto: Martin Cederblad

7. Varmrökt laxröra med kapris och ägg


Det behöver du för 4 portioner:

200 g varmrökt lax

1–2 hårdkokta ägg, hackade

1 msk hackad kapris

1 dl majonnäs

salt

peppar

1 msk finhackad gräslök eller knipplök

Tillbehör:

oliver

kapris på kvist

fröknäcke

lite rucola

Så gör du:

1. Skrapa loss laxköttet från skinnet och mosa ihop ägg, kapris och lax med majonnäs med en gaffel. Det behöver inte vara mixat, bara grovmosat.

2. Smaka av med salt och peppar och toppa med finhackad gräslök eller knipplök.

3. Servera laxröran tillsammans med oliver, kapris på kvist, fröknäcke och några blad rucola.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

8. Smoothie bowl

Häll lite grekisk yoghurt i din smoothie bowl och marmorera den vackert. Toppa med hasselnötsgranola och färska bär.

Det behöver du för 4 portioner:

Hasselnötsgranola:

2 dl havregryn

1 dl hampafrön

1 msk chiafrön

2 dl hasselnötter

2 msk flytande honung

2 msk rapsolja

½ dl kokoschips

Smoothie bowl:

med körsbär

500 g körsbär, frysta

urkärnade

250 g kvarg

1 msk flytande honung

4 dl grekisk yoghurt eller havreyoghurt

Tillbehör:

färska bär, till exempel körsbär, blåbär och vinbär

Så gör du:

1. Hasselnötsgranola. Sätt ugnen på 160 grader.

2. Blanda alla ingredienser och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen i cirka 15–20 minuter. Vänd runt allt under tiden så att den blir jämnt rostad. Ta ut plåten och låt svalna.

3. Mixa körsbären, kvargen och honungen. Häll upp i skålar och blanda med yoghurt så att det blir marmorerat.

4. Servering. Lägg på bär och granola.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande