7 frukostar som bränner fett

Fixa formen med rätt frukost! En bra start på dagen kan hjälpa dig att gå ner i vikt i sommar. Satsa på långsamma kolhydrater, nyttiga bär och nötter och bra protein för att bli av med extrakilona.

– Det finns ett samband mellan att äta frukost och lägre vikt. De som inte äter frukost tenderar att ha ett sämre ätbeteende­ under resten av dagen, säger Kristina Andersson, näringsfysiolog.

Recept från Foto: Charlie Drevstam

1. Välj grovt

Satsa på ett bröd med hela korn, nötter och frön. Eller surdegsbröd. Du kan också baka bröd med nötmjöl.

 

Avokadomacka med keso & krasse

4 portioner

- 4 skivor grovt bröd eller knäckebröd

- 1 paket keso (250 g)

- 2 mogna avokador

- 1 ask smörgåskrasse

- olivolja

- flingsalt och svartpeppar ur kvarn

- Lägg en rejäl klick keso på varje macka.

 

Dela varje avokado i två halvor. Kärna ur och skala och skär i skivor. Lägg några skivor på varje smörgås.

Klipp över krassen. Ringla lite olivolja på varje macka, strö över flingsalt och ta några varv med svartpepparkvarnen.

 

LÄS OCKSÅ: 9 kolhydrater du kan njuta av med gott samvete! 

 

 

Recept från Foto: Susanne Kindt

2. Nötter och frön är ett smart tillägg

Nötter och frön innehåller både bra fett och massa olika mineraler. Flera olika fröer, som linfrön och chiafrön, är också bra för magen.

Läs också: Därför ska du äta chiapudding varje dag 

Kokos- & chiapudding

2 små skålar

- 4 dl kokosmjölk, gärna hemgjord

- 3 msk chiafrön

- 1 tsk honung

Topping:

- gojibär, fikon, kokosflingor och mullbär­

 

Rör ihop kokosmjölk, chiafrön och honung. Låt stå i kylen, gärna över natten så att chiafröna sväller till en härlig pudding.

Lägg upp den färdiga puddingen i två mindre skålar och garnera med toppingen. Puddingen står sig bra i kylen några dagar.

 

Recept från "Hälsokick" av Marita Karlson (Norstedt).

 

 

Recept från Foto: David Frenkiel

3. Protein mätter

En bra frukost innehåller också protein.

– Protein ger mättnad så du håller dig fram till lunch. Om du är jättehungrig så riskerar du att göra sämre val. 

Ägg är exempelvis toppen, det innehåller massa vitaminer,­ enkelomättade fetter och fullvärdigt­ protein.

 

Frukostsallad med ägg

2 portioner

- 1 msk kallpressad oliv- eller kokosolja, ghee eller smör

- 1/4 rödlök, finhackad

- 100 g (1 1/4 dl) torkade svarta bönor, blötlagda och kokade (eller en burk à 400 g, sköljda och avrunna)

- en nypa chilipulver

- en nypa mald spiskummin

- en nypa havssalt

- 1 avokado, skalad och skivad

- 1 mango, skalad och skivad

- saften från 1/2 limefrukt

- 5 korianderkvistar, repade

- 2 ägg

- 2 msk inlagd jalapeño, avrunnen

 

Hetta upp oljan i en stekpanna, tillsätt­ lök, bönor, chili, spiskummin och salt och stek under omrörning på låg till medelhög värme i några minuter.

Blanda med resterande ingredienser i en skål, förutom ägg och jalapeño, rör om. Fördela i 2 skålar.

Hetta upp en ny skvätt olja i pannan på låg till medelhög värme och stek äggen tills vitan stelnar men gulan fortfarande är lös.

Servera bönsalladen omgående, toppa med ett stekt ägg och några skivor jalapeño.

 

Recept från "Green Kitchen Travels" av David Frenkiel och Luise Vindahl (Norstedts).

 

LÄS OCKSÅ: 5 sorters mat med mer protein-boost än ägg

 

 

 

Recept från Foto: Karl Nordlund.

4. Ägg kan vara din bästa vän

Är du extra hungrig är ägg din bästa vän. Det ger bra protein och mättar. Testa en omelett, äggröra, kokta ägg eller en nyttig pannkaka med ägg, lite nötmjöl och fiberhusk.

 

Frukostpannkaka med bär & kesella

1 portion

- 1-2 ägg

- 1 msk fiberhusk

- 1 msk kokosmjöl

- 1 msk mandelmjöl

- 1/2 dl havregryn

- 1-2 dl mjölk

- smör eller kokosfett till stekning

Till servering:

- bär

- 1 dl kesella eller 1 dl kokosgrädde

- ev 1/2 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

 

Mixa havregrynen till ett fint mjöl.

Vispa upp äggen och blanda ner husk, kokosmjöl, mandelmjöl och havremjöl.­ Tillsätt mjölk för att få lagom konsistens.

Stek i smör eller kokosfett.

Blanda kesellan med vaniljpulvret­ eller -sockret.

Servera pannkakan med kesella eller kokosgrädde och bär.

 

LÄS OCKSÅ: 5 mättande äggrätter

 

 

Recept från Foto: Bianca Brandin-Cox

5. Vitaminboosta med grönsaker, bär och frukt

För att stärka immunförsvar och få ett extra tillskott av vitaminer och fibrer är det en fördel att äta lite grönsaker, bär eller frukt på morgonen.

– Det smartaste är att äta frukten, bären och grönsakerna som de är, men om du har svårt för det kan du mixa dem till en smoothie. Det är bättre än juice eftersom du får i dig mer fibrer som balanserar blodsockret. Har du i grönsaker blir sockermängden­ också mindre.

 

Remember summer smoothie

1-2 glas

- 2 nävar spenat

- 1 dl svarta vinbär, färska eller tinade

- 4 dadlar

- 1/2 avokado

- 3-4 dl vatten

 

Mixa spenaten med vattnet, börja med 3 dl. Tillsätt svarta vinbär och dadlar och mixa igen.

Mixa ner avokadon.­ Späd eventuellt med mer vatten till önskad konsistens.

 

Recept från "Rawsome" av Erica Palmcrantz Aziz (Massolit).

 

LÄS OCKSÅ: Boosta hälsan med vitaminer – Stor guide från vitamin A till K

 

 

Recept från Foto: Stefan Anderson

6. Avokado – om du vill att det ska mätta mer

Är du inte så hungrig på morgonen? Gör en smoothie! Blanda i nötsmör, avokado eller osötat proteinpulver om du vill att den ska mätta mer.

LÄS OCKSÅ: Smala kvinnors 9 bästa viktknep 


Avokadosmoothie

1-2 glas

- fruktkött från 1/2 avokado

- några kvistar bladpersilja

- 1 msk färskpressad citronsaft

- 4 små äpplen, pressade i råsaftcentrifug,­ eller 2 dl äppeljuice utan tillsatser

- 2 små bitar broccoli

Mixa alla ingredienser till en slät krämig konsistens.

 

Recept från "Sally Voltaires mat" av Sally Voltaire (Bonnier Fakta).

 

 

Recept från Foto: Erik Dilexit

7. Testa något nytt

 

Omelettmuffins med tropisk fruktsallad

2 stora eller 4 små

- 1 dl hackad svamp, t.ex. champinjon­ eller kantarell

- 1/2 msk smör

- 2 ägg

- 1/2 rödlök

- en näve babyspenat

- 2 msk hackad gräslök eller basilika

- cirka 1/2 tsk salt

- cirka 1 krm svartpeppar

- 75 g fetaost

- valfria frön, t.ex. pumpa­kärnor, chiafrön, solroskärnor, linfrön till garnering

 

Tropisk fruktsallad:

- kiwi

- mango

- ananas

- rostade kokosflingor

- passionsfrukt eller lime

 

Sätt ugnen på 200 grader. Fräs svampen i smör och låt den svalna. Vispa upp äggen och rör ner riven rödlök, klippt spenat, kryddgrönt och svamp. Krydda med salt och peppar.

Häll smeten i stadiga eller dubbla muffinsformar (gärna placerade i muffinsplåt), smula över fetaosten och toppa med frön. Grädda i ugnen 15-20 minuter, tills de blivit gyllenbruna­ på toppen och torkat inuti. Servera genast.

Skala och hacka frukten i bitar, strö över kokosflingorna. Pressa över lime eller gröp ur passionsfrukten före servering.

 

LÄS OCKSÅ: Platt mage? Här är experternas bästa tips

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!