Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Måndag 22 januari är det vinets dag.Måndag 22 januari är det vinets dag.Måndag 22 januari är det vinets dag.
Vin ska enligt studier bland annat minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.Vin ska enligt studier bland annat minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.Vin ska enligt studier bland annat minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
1 AV 2
Måndag 22 januari är det vinets dag.
Foto: Shutterstock.
2 AV 2
Vin ska enligt studier bland annat minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Foto: Shutterstock.

7 anledningar till varför ett glas vin är bra för dig

Måndag 22 januari är det vinets dag. 

Vad passar då bättre än att avsluta dagen med ett gott glas vin? 

Vin har flera positiva hälsoeffekter – här har vi listat sju av dessa. 

1. Vin (och choklad) föryngrar cellerna 

Förra året kom en studie från England, där forskare kunde se att livsmedel som är kända för att vara antiinflammatoriska och antioxidanta (där ingår bland annat rött vin, choklad och blåbär) också kan föryngra celler. 

2. Vin är bra träning för hjärnan

Nu är det dags att sluta få dåligt samvete när du sätter dig i soffan med ett glas vin. Att dricka vin tränar nämligen också hjärnan, främst minnet och mönsterigenkänning. 

En professor vid Yale menar att molekylerna i vinet saknar arom, och att det i stället är hjärnan som gör att vi uppfattar smaken av vinet. Våra smak- och luktreceptorer stimuleras av vinmolekylerna och signalerna i hjärnan sätter då fart på minnet och flera andra kognitiva områden. 

LÄS OCKSÅ: Dricka vin är som att göra burpees för hjärnan

3. Vin kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom 

Som med det mesta i livet gäller måttlighet, detta även för vin givetvis. En studie från 2015 har visat att ett glas vin (max 1,5 deciliter åt gången) om dagen minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom. I studien visade det sig att de försökspersoner som drack rödvin markant ökade sina nivåer av det goda HDL-kolestorolet, som skyddar hjärtat. 

En annan studie menar dock att de som dricker varje dag löper större risk att drabbas av förmaksflimmer, och en tredje studie att det är bara vissa människor med en speciell genuppsättning som kan skydda sitt hjärta med hjälp av alkohol. 

4. Vinet kan hjälpa mot karies 

Enligt en studie som publicerades i Journal of Agricultural and Food Chemistry så kan vinet ha positiva effekter på munhälsan. Det druvexkrakt som finns i vin ska enligt studien motverka karies. 

5. Vin kan göra din hy finare

Vin innehåller antioxidanten resveratrol, som enligt olika studier ska vara effektiva mot tillväxten av bakterier som gör att vi får akne. Det ska också vara mer effektivt att få i sig resveratrol genom till exempel vin eller frukt. 

LÄS OCKSÅ: Choklad och vin nyckeln till rynkfri hud

6. Vin gör dina ben starkare

Måttligt drickande kan minska risken att drabbas av benskörhet, då vinet hjälper till att öka bentätheten. Kvinnor som dricker 11 till 29 gram alkohol om dagen (cirka ett till tre glas) hade högre bentäthet än de som inte drack något eller de som drack mer, enligt en studie. 

7. Vin kan göra ditt minne bättre

Om du dricker för mycket är det minnesförlust du riskerar. Men vid lagom mängd menar forskare vid universitetet Texas A&M att rödvin faktiskt kan motverka att minnet blir sämre med åldern, och kunna göra ditt minne bättre. 

Läs mer om hur minnet påverkas av alkohol i studien här.  

Det finns förstås mycket forskning även på alkoholens negativa effekter på vår hälsa. Men i denna artikel väljer vi att fokusera på positiva, men lite sunt förnuft och kritiska ögon är bra att ha med sig när man läser resultaten av dessa studier.

Dricker du för mycket? På Alkoholprofilen.se kan du själv testa dina alkoholvanor.