Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vi gör dagligen ofräscha misstag när vi ska duscha.
Vi gör dagligen ofräscha misstag när vi ska duscha.
Vi gör dagligen ofräscha misstag när vi ska duscha.
Plötsligt känns inte morgonduschen lika fräsch.
Plötsligt känns inte morgonduschen lika fräsch.
Plötsligt känns inte morgonduschen lika fräsch.
1 AV 2
Vi gör dagligen ofräscha misstag när vi ska duscha.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Plötsligt känns inte morgonduschen lika fräsch.
Foto: Fotolia

7 äckliga duschvanor du genast borde sluta med

En dusch då och då är nödvändig för god hygien. Men är du säker på att du blir ren?

Det finns nämligen ett antal misstag vi gör när vi tvättar oss som får bakterierna att flockas. 

Med inspiration från sajten HealthyWay listar Hälsoliv åtta äckliga duschvanor du genaste måste sluta med.

Duschen är en given del när vi sköter vår personliga hygien. Men det gäller att göra det på rätt sätt, annars är risken stor att du marinerar dig själv i bakterier snarare än tvättar bort dem.

1. Du byter handduk för sällan

Ett av de vanligaste duschmisstagen är att återanvända samma handduk tills den luktar fuktig gammal gympapåse. Det är lätt att tänka att en handduk kan användas fler gånger än den egentligen kan – man är ju trots allt ren när man torkar sig med den, eller hur? Men även om handduken åker fram först efter tvagning samlas döda hudceller i frottén och den fuktiga miljön får bakterier att stortrivas. 

Byter du handduken tillräckligt ofta? Foto: Shutterstock

För att tala klarspråk: Den som återanvänder sin handduk i en vecka eller mer riskerar att drabbas av hudinfektioner.

LÄS MER: Duscha på rätt sätt – bli pigg på 90 sekunder 

2. Du lägger tvålen i en tvålkopp

Om du använder fast tvål, välj en tvålkopp med hål i, så att vattnet inte samlas och blir en grogrund för bakterier. Foto: Fotolia

Många duschkabiner är utrustade med en tvålkopp. I de flesta hushåll axlar den rollen som hylla för schampon och duschkräm i flaskor, men en del föredrar fortfarande att använda en klassisk fast duschtvål. 

Tyvärr är tvålkoppar en bra grogrund för bakterier. För ärligt talat, hur ofta rengör du din tvålkopp? Att förvara sin fasta tvål i duschen är att välkomna bakterierna ombord på en liten tvålfärja som pendlar mellan koppen och din kropp.

3. Du glömmer tvätta fötterna

Tillhör du skaran som tycker att det är överdrivet att tvåla in fötterna när du duschar? Må så vara att fossingarna kommer i kontakt med vatten när vi tvättar resten av kroppen, men det räcker inte. Även om du inte lider av stinkande fotsvett kommer dina fötter dagligen i kontakt med massor av äckliga saker. Tänk bara på hur ofta du går omkring barfota i hemmet. Så ge dina fötter lite extra kärlek när du ändå tvålar in dig.

4. Du låter rakhyveln ligga kvar i duschen...

Att lämna rakhyveln i duschen är ungefär som att låta en fast tvål ligga kvar i tvålkoppen. Rakhyveln är full av små skrymslen och utrymmen där bakterier kan växa ostört. Den varma och fuktiga miljön i en duschkabin är helt enkelt en perfekt grogrund för dem. 

För en trevligare rakning: Förvara hyveln utanför duschen, och låt den lufttorka. 

LÄS OCKSÅ: Hur ofta ska man duscha? 

5. ... och byter inte ut den

Om man väl har investerat i en ordentlig rakhyvel är tanken på att byta ut den långt borta. Varför ska man byta ut en flergångsrakhyvel när den fortfarande fungerar? Att bladen fortfarande får med sig hår betyder inte att hyveln fortfarande är i gott skick. Slöa hyvlar kan fortfarande få med sig hårstråna, men efter sig lämnar de ofta röd och irriterat hud.

Jo, och så var det ju där med bakterieansamlingarna...

6. Du hoppar över duschen efter träningen

Om du tränar mycket på morgnar och kvällar har det kanske hänt att du hoppat över en dusch då och då. Men det här är ett misstag du bör undvika. Svett är nämligen kalasmat för bakterier. Går du ofta till sängs svettig kommer det komma en morgon då du vaknar upp med röda utslag och kliande hud som bäst – och en infektion i huden som värst. Dessutom sprider ingrodd svett en äcklig odör. 

7. Du tror att din skrubbhandske är en livstidsinvestering 

Skrubbhandskar kan kännas lyxiga, men de behöver bytas ut. Foto: Fotolia

Skrubbhandskar, badsvampar och peelande borstar kan förvandla din morgondusch till en riktig spa-upplevelse. Men vetskapen om att dina lyxiga duschredskap kan vara hem åt farliga bakterier gör dem mindre lockande att använda, eller hur?

Fundera på när du köpte din skrubbhandske. Antagligen har den ett par år på nacken. För att slippa skrubba in bakterier i din hud bör du tvätta och lufttorka dina produkter och byta ut dem regelbundet.