Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ute efter en ny favorit-bh? Här är tipsen för att lyckas med ditt köp.Ute efter en ny favorit-bh? Här är tipsen för att lyckas med ditt köp.Ute efter en ny favorit-bh? Här är tipsen för att lyckas med ditt köp.
Behån ska sitta tajt runt kroppen på det yttersta läget.Behån ska sitta tajt runt kroppen på det yttersta läget.Behån ska sitta tajt runt kroppen på det yttersta läget.
Ett snabbt sätt att se om behån sitter rätt är att sträcka armarna rakt uppåt. Det ska du kunna göra utan att behån flyttar på sig.Ett snabbt sätt att se om behån sitter rätt är att sträcka armarna rakt uppåt. Det ska du kunna göra utan att behån flyttar på sig.Ett snabbt sätt att se om behån sitter rätt är att sträcka armarna rakt uppåt. Det ska du kunna göra utan att behån flyttar på sig.
Hittar du en favorit i butiken? Köp flera så att du kan variera.Hittar du en favorit i butiken? Köp flera så att du kan variera.Hittar du en favorit i butiken? Köp flera så att du kan variera.
T-shirt-bhSlät bh-modell som passar bra under T-shirt, "Chic Sexy T-shirt spacer" från Chantell, 660 kronor.T-shirt-bhSlät bh-modell som passar bra under T-shirt, "Chic Sexy T-shirt spacer" från Chantell, 660 kronor.T-shirt-bhSlät bh-modell som passar bra under T-shirt, "Chic Sexy T-shirt spacer" från Chantell, 660 kronor.
Vit balconette-bh från Esprit, 349 kronor.Vit balconette-bh från Esprit, 349 kronor.Vit balconette-bh från Esprit, 349 kronor.
Push up-bhBh-modell som lyfter bysten och passar bra till v-ringad/urringade plagg. Idole Push up från Chantelle, 690 kronor.Push up-bhBh-modell som lyfter bysten och passar bra till v-ringad/urringade plagg. Idole Push up från Chantelle, 690 kronor.Push up-bhBh-modell som lyfter bysten och passar bra till v-ringad/urringade plagg. Idole Push up från Chantelle, 690 kronor.
1 AV 7
Ute efter en ny favorit-bh? Här är tipsen för att lyckas med ditt köp.
Foto: Roberts Ratuts
2 AV 7
Behån ska sitta tajt runt kroppen på det yttersta läget.
Foto: Vasiliy Koval
3 AV 7
Ett snabbt sätt att se om behån sitter rätt är att sträcka armarna rakt uppåt. Det ska du kunna göra utan att behån flyttar på sig.
Foto: Lev Dolgachov
4 AV 7
Hittar du en favorit i butiken? Köp flera så att du kan variera.
Foto: Terry O neill
5 AV 7
T-shirt-bhSlät bh-modell som passar bra under T-shirt, "Chic Sexy T-shirt spacer" från Chantell, 660 kronor.
Foto: Studio Packandprice
6 AV 7
Vit balconette-bh från Esprit, 349 kronor.
7 AV 7
Push up-bhBh-modell som lyfter bysten och passar bra till v-ringad/urringade plagg. Idole Push up från Chantelle, 690 kronor.
Foto: Studio Packandprice

6 vanliga fällor att se upp med när du köper bh

BH-GUIDE. Att shoppa underkläder är för många förknippat med ångest och stress.

Men att ta sig tid är en av nycklarna till att hitta en bh som passar just dig, menar bh-konsulten Ingrid Emtedal:

– Rätt bh ska hjälpa och stödja – inte irritera och klämma åt. Alla kvinnor bör unna sig en bh som passar just henne.

KLÄDESPLAGG VS BH-MODELLER:

Vilken bh-modell passar till vilka klädesplagg? Ingrid Emtedal reder ut.


Vanlig rundhalsad T-shirt. "Välj en T-shirt-bh, antingen en med uppbyggda kupor eller en med mjuka kupor utan sömmar. En T-shirt-bh täcker hela bröstet. Om man har tung byst finns det något som heter minimizer som visuellt förminskar brösten en storlek. Bygeln går då lite högre upp mellan brösten, den är lite djupare och går lite längre ut under armen. Däremot är tyget i kupan lite grundare. Brösten lyfts uppåt in mot mitten och även ut under armen".


V-ringat plagg. "Har du något v-ringat – välj en push-up bh som med kuddars hjälp trycker upp bysten från sidan. Det finns snarlika behåar som inte skapar lika mycket push up, de kallas plunge-behåar. Sådana passar även bra om man har en öppen blus eller skjorta".


Linne med raka band som sitter långt ut. "Välj en balconette. Där sitter banden långt ut mot axlarna och de lyfter bröstet rakt upp underifrån. Tänk på att varken en push-up bh eller en balconette blir snygg under en tröja med högre ringning".


Linnen med tunna band eller utan. "Axelbandslösa behåar är alla av balconette-modell. De kan vara bra då du har ett plagg med väldigt tunna band, så du slipper ett extra band som syns".

Ingrid Emtedal

Har jobbat på NK sedan 1976.

1982 började hon jobba på NK Damunderkläder. I dag är hennes titel bh-konsult.

SÅ SKA EN NY BEHÅ SITTA:

 Bandet ska sitta tajt runt kroppen på det yttersta läget.

 Bygeln ska sitta som en tavelram utanför konstverket (det vill säga bysten).

 Separatören (tyget mellan kuporna) ska sitta precis mot bröstbenet.

Ingrid Emtedal på NK Underkläder i Stockholm har hjälpt kvinnor att hitta rätt underkläder i över trettio år.

Hon kan med blotta ögat se om en bh sitter bra eller dåligt. Och hon vet vilka fällor man bör undvika för att bli nöjd med sitt bh-köp.

– Alla kvinnor är olika och därför blir man aldrig fullärd, däremot blir man hela tiden skickligare, säger hon till Hälsoliv.

Hur hittar man rätt i bh-djungeln, vilka är dina tips?

– Det ÄR en djungel att hitta rätt. Men till att börja med: Be om hjälp. Vad man ska ha under är inget man lär sig i skolan. Jag hade fel storlek när jag började jobba på NK Damunderkläder. Så småningom fick jag lära mig att man inte har samma storlek genom hela livet.

LÄS MER: Så ofta bör du byta bh.

Bh - du byter storlek många gånger

Man brukar säga att en kvinna byter bh-storlek mellan sju och elva gånger under livet. Mest påtagligt är det i samband med graviditet och amning. Men även i samband med klimakteriet är det vanligt att få gå upp någon storlek.

När det kommer till modell- och färgval är det kläderna du tänkt bära över som måste avgöra.

Ingrid Emtedal.Ingrid Emtedal.Ingrid Emtedal.
Ingrid Emtedal.

– Fundera på vilka kläder du ska ha behån till. Olika ringningar gör sig väldigt olika beroende på om du har rätt bh under.

Bh - så länge kan du använda den

Ingrid Emtedal rekommenderar att du ser över din bh-låda ungefär två gånger per år, gärna i samband med att du byter till höst- respektive vårkläder. På så sätt kan du se till att du hela tiden har en bh som gör jobbet. Men också att dina underkläder passar säsongens kläder.

– Hållbarheten på en behå kan naturligtvis variera men det finns två faktorer som är viktiga. När behån på det innersta läget åker upp bak i ryggen är den slut och behöver bytas ut. Det beror även på hur många behåar du använder parallellt.

I underklädesbutiken har du möjlighet att bli mätt. Det är svårt för att inte säga omöjligt att mäta sig själv.

– Så fort du lyfter upp armarna så får du en bredare bröstkorg. Det är därför du ska låta någon annan mäta dig. Vi som jobbar med det här tittar också på hur stora brösten är och hur de är placerade innan vi tillsammans väljer modeller, säger Ingrid Emtedal.

Hur vet man att en bh sitter bra?

– Du ska kunna göra "armar uppåt sträck" utan att behån flyttar på sig. Den ska sitta tajt runt kroppen på det yttersta läget. Bygeln ska sitta som en tavelram utanför konstverket, alltså brösten. Separatören – det där lila tygstycket mellan kuporna – ska sitta precis mot bröstbenet.

Det är svårt att mäta sig själv. Ta hjälp i underklädesbutiken.Det är svårt att mäta sig själv. Ta hjälp i underklädesbutiken.Det är svårt att mäta sig själv. Ta hjälp i underklädesbutiken.
Det är svårt att mäta sig själv. Ta hjälp i underklädesbutiken.

6 vanliga fällor att se upp med när du köper bh - Ingrid Emtedal tipsar:

1. Att ha för bråttom. Ta dig tid när du ska köpa en ny bh. En behå som inte sitter bra vill du inte använda. Det är bortkastad tid och bortkastade pengar.

2. Att inte ta hjälp. Du blir sällan nöjd om du inte ber om hjälp.

3. För stort omfång och för liten kupa. Det här är det vanligaste felet som vi ser att kvinnor gör när de köper behåar. 

4. Tro att det finns en universal-bh. Att hitta EN behå som passar till alla kläder är svårt, för att inte säga omöjligt. 

5. Väljer fel modell. Många kvinnor tittar efter hur vacker en bh är. Men det viktigaste är att den passar till dina kläder. 

6. Att inte testa med kläder över. Hur ska du annars veta hur den kommer se ut?