Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hur mycket kaffe dricker du?
Hur mycket kaffe dricker du?
Hur mycket kaffe dricker du?
Kaffe må ha många fördelar, men det finns också biverkningar.
Kaffe må ha många fördelar, men det finns också biverkningar.
Kaffe må ha många fördelar, men det finns också biverkningar.
1 AV 2
Hur mycket kaffe dricker du?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Kaffe må ha många fördelar, men det finns också biverkningar.
Foto: Shutterstock

6 tecken på att du dricker alldeles för mycket kaffe

Att kaffe har många fördelar råder det ingen tvekan om. Därmed inte sagt att du kan bälga i dig hur mycket som helst utan konsekvens.

Inspirerade av sajten Healthy listar vi sex tecken på att du dricker för mycket.

Koffein är en bra fiffig substans. Enligt Dagens Nyheter har det exempelvis förmågan att blockera specifika receptorer i kroppen som vanligtvis binder adenosin, en signalsubstans som leder till trötthet. Forskare har också hittat en rad hälsofördelar, som minskad risk för diabetes typ 2, så länge din konsumtion är måttlig (vilket brukar innebära mellan två till fyra koppar om dagen).

Är det farligt att dricka för mycket kaffe?

Hur vi reagerar på kaffe och koffein kan vara väldigt individuellt. En person kan bli alldeles skakig av en enda kopp medan hens kollega kan dricka 15 utan problem.

Gravida rekommenderas att begränsa sitt intag. Enligt Livsmedelsverket kan det finnas en ökad risk för missfall. Den svenska rekommendationen ligger i dag på maximalt 300 milligram koffein per dag, vilket motsvarar ungefär 3 koppar kaffe.

För en normalfrisk vuxen är det i princip fritt fram att hälla i sig kaffe, utan att det blir farligt på kort sikt. Sajten Kit lägger visserligen in brasklappen att en dos på 150 mg/kg kroppsvikt är dödlig. Det skulle å andra sidan innebära att en person som väger 70 kilo också måste dricka 150 koppar kaffe på en gång. Vilket knappast är rimligt.

Däremot kan du drabbas av en rad mer eller mindre obehagliga biverkningar som kan tyda på att du bör dra ner på konsumtionen.

1. Du får magbesvär

Foto: Shutterstock

Vissa substanser i kaffe riskerar att stimulera produktionen av magsyra. Detta kan i sin tur leda till allehanda magbesvär. Kaffe, tillsammans med fet mat, alkohol och citrusfrukter, är exempel på livsmedel som kan orsaka och förvärra funktionell dyspepsi, eller stressmage som det också kallas. Symtomen kan bland annat vara sura uppstötningar och halsbränna.

Kaffets laxerande effekt kan också leda till diarré. Enligt Netdoktor är ett för högt intag av kaffe vara en orsak bakom kronisk diarré, det vill säga en diarré som pågått i över tre veckor.

LÄS OCKSÅ: Ont i höger sida av magen? 6 möjliga skäl 

2. Du känner ångest

Enligt Livsmedelsverket kan ångest vara en biverkning av hög koffeinkonsumtion. Men det är inte det enda problemet. För personer som har lätt till ångest kan kaffe förvärra symtomen. Personer som lider av generaliserat ångestsyndrom, GAD, får exempelvis ofta rådet att dra ner på både koffein, nikotin och alkohol för att inte öka ångestnivåerna, skriver 1177 Vårdguiden.

3. Du får hjärtklappning

När hjärtat bultar extra hårt eller snabbt är det lätt att bli orolig. En vanlig orsak bakom problemet är emellertid koffein, som bland annat stimulerar hjärtverksamheten. Då är det sannolikt dags att dra ner på intaget.

4. Du kan inte sova

Foto: Shutterstock

En kopp kaffe på eftermiddagen hjälper många att ta sig igenom de sista arbetstimmarna. Problemet är att det kan påverka din nattsömn eftersom det kan ta mer än  10 timmar för koffeinet att lämna din kropp. Här är det främst tajmingen som är viktig snarare än mängden. Du kan både få svårare att sova och drabbas av sämre sömnkvalitet.

Hur känslig du är kan som sagt vara individuellt, vissa har en lägre känslighet mot koffein vilket innebär att de kan dricka kaffe sent på dagen utan sömnproblem.

LÄS OCKSÅ: Därför kan bara vissa dricka kaffe sent på kvällen 

5. Du får huvudvärk

Ett måttligt intag av koffein kan faktiskt lindra huvudvärk, därför återfinns ofta substansen ibland i olika typer av värktabletter. Vid för hög konsumtion kan det få rakt motsatt effekt. Enligt The Healthy kan du då drabbas av abstinensbesvär, där huvudvärk och trötthet är vanliga biverkningar.

LÄS OCKSÅ: Ont i huvudet? Expertens bästa råd för lindring 

6. Dina muskler rycker

Kaffe gör oss mer alerta, men för mycket av det goda kan göra oss FÖR alerta. Upplever du darrningar och muskelryckningar har du antagligen stimulerat ditt centrala nervsystem lite väl mycket.