Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ibland utvecklas en vänskapsrelation åt fel håll, då kan det vara läge att bryta.
Ibland utvecklas en vänskapsrelation åt fel håll, då kan det vara läge att bryta.
Ibland utvecklas en vänskapsrelation åt fel håll, då kan det vara läge att bryta.
Ibland utvecklas en vänskapsrelation åt fel håll, då kan det vara läge att bryta.

6 tecken – då behöver du bryta med din vän

När din kompis får dig att må mer dåligt än bra är det dags att göra något. Det är inte bara kärleksrelationer som behöver avslutas ibland – detsamma gäller relationer till dina vänner.

Men hur vet man när det är dags? Här reder vi ut när du bör göra slut med energitjuven till kompis – och hur du bär dig åt.

Så här gör du slut med en vän

 Innan du gör något bör du vara säker på att det här är vad du verkligen vill. När du har sagt vad du har på hjärtat är det svårt att gå tillbaka till en vänskapsrelation igen.

 Tänk på att vara lugn när du berättar hur du känner. Gör det inte när ni är mitt i en konflikt och känslorna är upprörda. Då kan du av misstag säga saker du senare ångrar.

 Ett tips är att förbereda ett litet manus för dig själv, så att du får sagt det du hade tänkt. Det här är en viktig stund, som varken du eller din vän kommer att glömma.

 Det kan vara lockande att involvera gemensamma vänner i det som händer mellan er. Men undvik det, och fortsätt behandla din exkompis som vanligt i sociala sammanhang.

 Försök att avsluta relationen på ett så snällt sätt som möjligt. Det kan till och med vara okej med en vit lögn om så krävs, ni var trots allt vänner.

Källa: Irene S. Levine, psykolog som också driver bloggen The Friendship Blog

Vad vore vi utan våra vänner? De som finns där och stöttar när vi har det tufft, och delar vår glädje när livet ler mot oss. Riktigt bra vänner som vi litar på och älskar är så otroligt värdefullt.

Men det finns också vänner som tar mer än de ger, så kallade "energitjuvar". När du lämnar en middag med en vän tömd på kraft och fylld av negativa känslor är det något som inte står rätt till i relationen. Det kanske egentligen aldrig har varit särskilt bra mellan er, eller så har vänskapen utvecklats till något osunt som inte längre gör dig gott.

LÄS OCKSÅ: 4 sätt – så påverkar dina vänner dig

Kan orsaka hälsoproblem

Det är då det är dags att säga stopp. Livet är för kort för att vi ska omge oss med människor vi inte mår bra av, och kanske snarare drar ner än höjer oss.

Forskning visar att påfrestande relationer med vänner kan orsaka hälsoproblem, som högt blodtryck och en ökad risk för depression. Enligt den amerikanska psykologen Irene S. Levine, som också driver The Friendship Blog, är det därför klokt att rensa i vänskapskretsen med jämna mellanrum.

– Det är nästan som ett äktenskap ibland. Du blir så van vid personen att du accepterar hen med alla sina svagheter och begränsningar, säger den amerikanska psykologen Irene S. Levine.

Men hur vet man när det har gått tillräckligt fel och är dags att ta det där snacket? Här listar vi sex tecken på att det är läge att avsluta vänskapen, med inspiration av tidningen Prevention.

1. Du mår fysiskt dåligt

Det finns mer eller mindre uppenbara anledningar till att bryta med en kompis. Ibland är det bara en känsla i kroppen av att det inte känns bra. Här är rådet från psykologen Irene S. Levine att ta dessa signaler på allvar.

Om du känner dig stressad, bekymrad eller olycklig när ni har umgåtts är det något som inte stämmer. En påfrestande relation kan också ge dig huvudvärk eller ont i magen.

2. Du blir besviken gång på gång

Alla blir besvikna ibland, men om samma kompis utsätter dig för besvikelser om och om igen är det något att ta på allvar. Enligt Levine är det troligt att en sådan här vän gör dig besviken på fler sätt än att ställa in era middagar gång på gång.

Din kompis kanske inte heller lyssnar särskilt mycket på dig utan mest pratar om sig själv? Du kan ha att göra med en person som helt enkelt är för egoistisk för att förtjäna din tid och energi.

LÄS OCKSÅ: Vänskap - så vårdar du dina vänner 

3. Kompisen har blivit tråkig

Du och din vän kanske hade givande konversationer tidigare, men om så inte längre är fallet har något uppenbarligen gått fel. När du sitter med din vän på en lunch eller middag och känner att du hellre hade gjort något annat är det dags att fundera över vad du håller på med.

Du kanske exempelvis tycker att kompisen bara pratar om ytliga saker, medan du väntar på att ni ska komma in på något mer väsentligt. Då kan det vara dags för dig att söka dig till dem som är mer som du.

Att göra slut med en vän är jobbigt, men ibland nödvändigt.

4. När vännen sviker dig 

Något av det värsta man kan göra som vän är att bryta ett förtroende. Om du har en vän som har gjort något du tycker är oförlåtligt, som att skvallra om något viktigt du anförtrott personen eller börjat dejta någon du är intresserad av, kan det ibland vara omöjligt att reparera skadan.

När du känner att du aldrig kommer att kunna lita på din vän igen är relationen svår att ha kvar. Men låt det gå lite tid så att du är säker på att sveket är så allvarligt att det inte går att förlåta.

LÄS OCKSÅ: 3 kompistyper du bör undvika att ha i ditt liv

5. Din vän har förändrats

De flesta byter vänner genom åren, att ha kvar samma kompisar man hade under skoltiden är inte särskilt vanligt. Vanligtvis handlar det om att man helt enkelt glider ifrån varandra.

Enligt Levine kan det bero på att man har utvecklats åt olika håll, eller att man befinner sig på olika platser i livet. Om en av er håller på att bilda familj medan den andra vill gå ut och ragga har ni kanske inte särskilt mycket gemensamt längre.

6. Du tycker kompisen är pinsam

Vi kan alla bete oss lite märkligt ibland och göra pinsamma saker. Det är självklart ingenting du ska döma ut dina vänner för. Men om du har en vän som för jämnan visar upp ett dåligt omdöme och du skäms för att ta med hen till andra vänner eller familj är det dags att fundera över er vänskap.

Om kompisen däremot har andra egenskaper du värdesätter mycket kanske du i stället ska fundera över varför du skäms och börja ta med din vän ändå.

LÄS OCKSÅ: Här är fem sorters vänner alla borde ha