Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

6 svenska bär som boostar din hälsa

Skogarna är fyllda av nyttiga svenska bär. Passa på att äta så mycket du kan, bär är nämligen sprängfyllda med antioxidanter som anses minska risken för inflammationer, infektioner och flera sjukdomar. Här är sex bär som boostar hälsan!

LÄS MER: Nyttiga nötter som du kan äta varje dag

1. Blåbär: Gynnsam mot inflammation

 

Blåbär är rika på kostfiber och C-, K- och B6-vitamin. Den största gruppen av antioxidanter i blåbär är antocyaniner, de kan hjälpa till att skydda kroppens celler mot fria radikaler.

 

Vetenskapliga undersökningar visar att blåbär kan ha en gynnsam inverkan på infektioner och inflammationer och till exempel minska risken för sjukdomar som parkinson, diabetes, och cancer. De anses också skydda ögonen från att åldras i förtid.

Har du problem med magen kan blåbär tillsammans med probiotika vara värt att testa. Just den kombinationen har i studier visat sig kunna skydda tarmens slemhinna mot sjukliga förändringar.

LÄS MER: Blåbär - superbär som lindrar vid infektioner

Foto: Tomas Leprince

2. Jordgubbar: Skyddar huden mot solen

 

En riktig sommarklassiker som innehåller C-vitamin, kalium och mest folat av alla bären.

 

Jordgubbar innehåller också ellagsyra som förutom att verka mot cancer kan hjälpa till att skydda kollagenet i huden från solens skadliga effekter. Varför inte bege dig till ett ställe som har självplock, då får du motion på köpet.

3. Hallon: Stärker immunförsvaret

Foto: Samopauser - Fotolia

 

Sötsyrliga hallon är rika på koppar, järn, folat och C-vitamin. De är även ett fiberrikt bär. Hallon anses kunna hjälpa till att stärka immunförsvaret genom att skydda kroppen mot virus och bakterier. Innehåller precis som blåbär antocyaniner som skyddar kroppens celler. De innehåller också ellagsyra, i studier har det visat sig både kunna förebygga cancer och minska tillväxten av cancerceller.

 

4. Svarta vinbär: Bra mot fria radikaler

Foto: Isabelle Rozenbaum

Svarta vinbär är rika på pro-vitamin A och framför allt vitamin C. De innehåller också antocyaniner som kan hjälpa till att skydda kroppens celler mot fria radikaler.

Har högst innehåll av K-vitamin jämfört med de andra bären. Har du en trädgård är vinbärsbuskar perfekt att odla, de är lättskötta och ger ofta mycket bär.

5. Björnbär: Rika på antioxidanter

Foto: Isabelle Rozenbaum

De stora, mörka björnbären är rika på antioxidanter men också kalium och de anses ha skyddande egenskaper mot cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Växer ofta vilt och kan hittas där man minst anar det, håll utkik längs vägar.

6. Havtorn: Fullproppad med C-vitamin

Foto: Iurii Konoval

Det lilla orange superbäret innehåller både omegafettsyrorna 3, 6, 7, och 9 och höga halter av blanda annat A-, B- och E-vitamin. Dessutom finns det i ett enda bär lika mycket C-vitamin som i en hel apelsin. Allt bidrar till att skydda och stärka huden och håret.

Studier har visat att havtorn kan hämma cancerceller, förbättra kolesterolet och hjälpa vid viktnedgång.

LÄS MER: Professorn: Här är 6 myter om din hälsa