Kombucha bryggs med hjälp av en kombuchasvamp, en slemmig geléliknande klump som egentligen är en bakterie- och jästkoloni.
Kombucha-te kan smaksättas med till exempel ingefära eller citrusfrukter.
1 AV 3
Kombucha bryggs med hjälp av en kombuchasvamp, en slemmig geléliknande klump som egentligen är en bakterie- och jästkoloni.
Foto: Fotolia
2 AV 3
Kombucha-te kan smaksättas med till exempel ingefära eller citrusfrukter.
Foto: Fotolia
3 AV 3
Foto: Fotolia

6 skäl att dricka hälsodrycken kombucha

Trendigt kombucha-té bryggs på en "svamp" som ser ut som en slemmig manet, men låt inte det stoppa dig - den sötsyrliga fermenterade drycken har en rad häslofrämjande egenskaper. Här är 6 bra skäl att till att du ska unna dig lite kombucha!

1. Stärker immunförsvaret

Upp till 80% av immunförsvaret sägs sitta i magen, och genom att främja god maghälsa ska kombucha stimulera det. Kombucha innehåller även B- och C-vitaminer, och verkar proaktivt mot bland annat inflammatoriska sjukdomar. Eftersom den är gjord på té är kombucha dessutom fullpackad med antioxidanter som skyddar mot fria radikaler och stärker hela immunförsvaret. 

LÄS OCKSÅ: Probiotika botar ballongmagen

2. Bra för matsmältningen

Kombucha anses vara probiotisk, som sägs kunna underlätta matsmältningen och lindra problem med magen. Förespråkarna menar att bakterierna i kombucha kan ersätta de naturliga bakterier i våra magar som förstörts av stress, alkohol och antibiotika.

Vad är kombucha?

Kombucha är sötat te som får jäsa till en syrlig och vinägeraktig dryck med hjälp av en kombuchasvamp. Svampen, som också kallas Volga-svamp, tesvamp och SCOBY, är egentligen en koloni av bakterie- och jästkulturer som ser ut ungefär som en rund svamp. 

De äldsta dokumenterade källorna som nämner användande av kombucha är 2200 år gamla. Ursprunget till kombucha brukar anses vara norra Kina. 

Kombuchaté anses ingå i kategorin probiotika, och brukar tillskrivas en rad positiva hälsoeffekter men även en del biverkningar. Drycken anses säker för människor, men gravida och ammande mödrar, samt människor med nedsatt immunförsvar, avråds från att dricka den. 

Kombuchasvampen går att använda i en oändlighet. Varje gång du ska göra en ny sats tar du bara upp den och sköjer av den. Vid varje ny jäsning kommer en ny liten svamp att blidas på ytan av teet - perefkt att ge bort till någon som behöver lite kombucha i sitt liv.

3. Håller kolesterolet i schack

I studier som gjorts på djur har kombucha visat sig kunna sänka skadligt kolesterol med upp till 50%, samtidigt som det ska kunna hjälpa till att höja nivåerna av bra kolesterol. 

LÄS OCKSÅ: Därför är te bra för dig

4. Ger energi

Kombucha innehåller både järn och B-vitaminer, som förbättrar syrenivåerna i blodet och därmed ger mer syre till dina organ och till hjärnan. På så sätt får du snabb och lätt energi!

5. Hjälper dig gå ned i vikt

Antioxidanterna och de naturliga syrorna i kombucha fungerar precis som äppelcidervinäger genom att öka ämnesomsättningen inför en måltid. Den kombuchan som är gjord på svart eller grönt te ska vara särskilt effektiva för att gå ned i vikt. 

6. Renar kroppen

Precis som frukt och grönsaker innehåller kombucha glukonsyror, som enligt vissa kan hjälpa kroppen att binda toxiner och hjälpa kroppen att göra sig av med dem. 

 

LÄS OCKSÅ: Fermenterat te är hetaste hälsodrycken (AMELIA)