Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 9 jun 2015 16:20

6 saker som händer när du slutar dricka lightläsk

<span>Sötningsmedel som kan leda till glukosintolerans &quot;Aspartam, Sukralos och Stevia är de värsta bovarna&quot;.</span>

Sötningsmedel som kan leda till glukosintolerans "Aspartam, Sukralos och Stevia är de värsta bovarna".

1/2

Foto: Colourbox

Aspartam kan orsaka huvudvärk och oro.

Aspartam kan orsaka huvudvärk och oro.

2/2

Foto: Lev Dolgachov

Du vet att vanlig läsk är no-no.

Men har du koll på att lågkalorivarianterna kan vara lika förödande?

Så skippa cola zeron också – så kommer du att njuta mer av livet.

Med inspiration av New York Post listar vi sex saker som händer när du slutar dricka lightläsk.

1. Du äter nyttigare

Många som dricker lightläsk anser att de har utrymme att unna sig något onyttigt, när de nu har varit så duktiga i sitt val av dryck. Inte sällan innebär det att de väljer pommes frites eller äppelpaj till colan just i stunden – men det kan också röra sig om sämre matvanor generellt.

Enligt Heather Bainbridge, dietist vid Columbia University, börjar de flesta äta bättre så fort de slutar med läsken:

– När man tar bort den så bryter man även skräpmatsvanan, säger hon.

2. Du går ner i vikt

Viktnedgång kan dels vara en konsekvens av att man per automatik börjar äta nyttigare när man slutar dricka läsk – men det kan också vara ett resultat av att man inte längre får i sig en massa sött.

Forskning har visat att regelbunden läskkonsumtion ökar risken för fetma. Och där ingår lightdrycken i allra högsta grad, eftersom den innehåller "fusksocker", det vill säga artificiella och naturliga sötningsmedel.

LÄS OCKSÅ: Läskfetma dödar 180 000 personer varje år

3. Du löper mindre risk för diabetes

Av samma anledning som den orsakar fetma ökar lightläsken risken för diabetes typ 2, eftersom den innehåller sötningsmedel som kan leda till glukosintolerans.

– Aspartam, Sukralos och Stevia är de värsta bovarna, har Göran Persson, forskare i kemisk miljövetenskap vid Chalmers i Göteborg, tidigare förklarat för Hälsoliv.

LÄS OCKSÅ: Fusksocker kan öka risk för fetma och diabetes

4. Du tål alkohol bättre

Lightvarianter i drinken gör dig berusad fortare än om du mixar med vanlig läsk, enligt en australisk studie. Det beror på att magen töms snabbare vid inverkan av lightläsk, vilket i sin tur ökar koncentrationen av alkohol i blodet drastiskt.

5. Du slipper migrän

Det är möjligt att du får abstinensbesvär en kort tid, men på det hela taget kommer du förmodligen att känna dig piggare och friskare när du slutar dricka lightläsk. Sötningsmedlet Aspartam som ingår i många sorter består nämligen av kemikalier som påverkar nervsignaler och hjärnans belöningssystem – vilket i sin tur kan orsaka huvudvärk, oro och sömnbesvär, enligt en forskningsrapport publicerad i European Journal of Clinical Nutrition.

6. Du känner smaker bättre

Tänk om din favoritmat kan smaka ännu lite bättre? Och jodå, om du slutar med lightläsk så är det faktiskt möjligt. De syntetiska sötningsmedlen i dietvarianterna utmärks nämligen av en kraftig sötma, som riskerar ta över smaklökarna helt. Aspartam är till exempel 200 gånger sötare än vanligt socker, enligt tidningen NY Post.