6 saker du inte visste om nysningar

Att nysa är helt normalt.

Foto: iStock

1 av 2: Att nysa är helt normalt.

<p>Det är kroppens sätt att göra sig av med bakterier och andra oönskade inkräktare.</p>

Foto: iStock

2 av 2: <p>Det är kroppens sätt att göra sig av med bakterier och andra oönskade inkräktare.</p>

Att nysa är kroppens fiffiga sätt för att bli av med bakterier och andra oönskade inkräktare.

Men det finns fortfarande många mysterier som omgärdar fenomenet.

Inspirerade av Prevention har vi samlat 6 bisarra kuriosa om nysningar.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

1. Solen triggar nysningar

Japp, detta är inte en myt. Enligt National Geographic nyser cirka en fjärdedel av alla människor när de exponeras för starkt ljus. Fenomenet går under namnet fotiska nysreflexen eller ACHOO-syndromet (en förkortning för det osannolikt långa namnet Autosomal dominant Compulsive Helio-Ophthalmic Outburst syndrome). Några omfattande studier kring VARFÖR detta händer har inte gjorts och det råder därför delade meningar. En teori är att det har att göra med det autonoma nervsystemet.

LÄS OCKSÅ: Varför nyser vissa personer extremt högt?

2. Sex-nysningar är vanligare än du tror

Att drabbas av en nysattack efter sex är faktiskt inte helt ovanligt och det har faktiskt gjort studier på det här ämnet. Återigen är forskarna inte helt säkra på varför men enligt den här studien finns en koppling till det parasympatiska nervsystemet som bland annat styr blodtryck, stresshormoner och liknande.

3. Så snabbt nyser du

En nysning uppges kunna färdas i upp till 167 kilometer i timmen. Men det kan skilja mycket från människa till människa. En större kroppsbyggnad kan exempelvis leda till kraftfullare nysningar.

LÄS OCKSÅ: Varför gäspar man egentligen?

4. Det är omöjligt att nysa i sömnen

Har du någonsin vaknat av en nysning? Skulle inte tro det. Enligt forskare är det nämligen omöjligt.

Under REM-sömn, den djupa sömnen när du drömmer, är alla muskler i princip paralyserade förutom de i ögonen. Det gäller alltså även muskler som styr nysningar. När du sover blir slemhinnorna i näsan visserligen känsligare mot exempelvis damm, men din kropp kan inte göra något åt det. Under lättare sömn är det däremot inte omöjligt, men fortfarande osannolikt.

5. Du kan (antagligen) inte hålla ögonen öppna under en nysning

Varför blundar vi så fort vi nyser? Svaret är enkelt: Det är en reflex. Nerverna i näsan är nämligen sammankopplade med nerverna i ögonen. Vilket betyder att en nysning även orsakar en blinkning.

LÄS OCKSÅ: Varför hickar man egentligen?

6. Ditt blodtryck sjunker

Vad är det första du gör när du känner att en nysning är på gång? Sannolikt tar du ett djupt andetag som du håller inne till nysningen exploderar. Detta leder till att musklerna i ditt bröst spänns och att trycket i dina lungor ökar. Resultatet? Ditt blodtryck sjunker tillfälligt och ditt hjärta börjar slå snabbare. När luften släpps ut händer det omvända - blodtrycket ökar och hjärtat börjar slå långsammare. Den här plötsliga förändringen kan simulera känslan av att ditt hjärta stannar i några millisekunder.

3 fakta om nysningar

Förr i tiden trodde man att nysningar framkallades av högre makter, antingen goda eller onda. I brist på vetskap om vilket uttryckte man en positiv önskan genom att utropa "Gud signe!" efter nysningen. På latin sa man "prosit", vilket kan översättas med "må det gagna".

Du har säkert varit med om riktigt kraftiga nysningar någon gång, antingen dina egna eller andras. Hastigheten på de partiklar som blåses ut genom näsa och mun kan vara upp till 167 (!) kilometer i timmen.

Nysattacker, att man fortsätter nysa i en halvtimme eller mer, kan bero på allergi mot exempelvis pollen eller överkänslighet mot dofter av till exempel parfym och tidningssvärta. De framkallas när slemhinnorna blir irriterade och kan ibland förebyggas med kortisonspray.

KÄLLOR: Vårdguiden och Wikipedia.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här