6 myter om vaginan som du måste sluta tro på

Hur ligger det till med g-punkten egentligen?

Foto: Shutterstock

Hur ligger det till med g-punkten egentligen?

Kan en ananas förebygga dålig lukt från underlivet? Finns g-punkten? Och stämmer det att sex i slutet av graviditeten kan sätta i gång förlossningen?

Hälsoliv slår hål på myterna!

Andra har också läst

1. Din vagina luktar bättre om du äter frukt

Tips på hur man får sitt underliv att dofta gott är något som googlas ganska flitigt. En del menar att vissa typer av mat, som citrusfrukter och ananas ska göra jobbet.

Men det här är anekdoter som inte har någon förankring i vetenskapen, enligt gynekologen Jen Gunter som skrivit boken The Vagina Bible. Hur vaginan luktar styrs av mikrobiomet, och de här bakterierna påverkas inte vad maten vi äter.

Förutom att det inte hjälper att äta frukt skriver hon att det göder en trött och destruktiv föreställning om att det är något fel på fullständigt normala, hälsosamma vaginor.

Om ditt underliv plötsligt börjar lukta illa kan det vara på grund av en infektion, och då behöver du uppsöka en gynekolog för att få medicin utskrivet.

2. G-punktsorgasmer är de bästa orgasmerna

G-punkten har varit omtalad sedan 50-talet när den tyske urologen Ernst Gräfenberg fastslog att alla kvinnor hade en erogen punkt en bit upp på slidans främre vägg. Trots att hans teori byggde på berättelser från olika kvinnor fick den genomslag, och sedan dess har kvinnor försökt hitta och stimulera den i jakten på en vaginal orgasm.

Förgäves, om man ska tro senare års forskning. Studier där man med hjälp av ultraljud tittat på vad som händer i kroppen under samlag har man kunnat se att det inte finns någon särskild ”knapp” som stimuleras vid orgasm. Det studier däremot visar, skriver Doktorn.com, är att under penetration så samverkar klitoris, klitoris nervändar, livmodern och slidan vid orgasm.

LÄS OCKSÅ: Hudbristningar: Går det att undvika dem?

3. Sex kan töja ut vaginan

Har du hört myten om att slidan töjs ut och blir slapp av ”för mycket” penetrerande sex? Goda nyheter! Hur mycket sex man har påverkar inte underlivets tajthet. 

Det som händer vid upphetsning är att musklerna i vaginan slappnar av, så att det blir möjligt för en penis, en sexleksak eller fingrar att föras in i slidan. Det här sker gradvis, skriver Medical News Today, vilket gör att vaginan i vissa fall kan kännas mer utvidgad under penetrationen. Olika sexställningar kan också få vaginan att kännas olika tajt. Efter sexet går vaginan tillbaka till sitt ursprungsläge.

4. Det är viktigt att rengöra slidan med tvål

De senaste åren har det dykt upp en hel del produkter för ”ett fräschare underliv”: från speciella tvålar till parfymerade deodoranter och våtservetter. Men många gynekologer varnar för att överhuvudtaget tvätta ned något annat än vatten och olja, särskilt inuti i slidan. Det här beror på att tvål löser upp hudens skyddande fetter och torkar ut huden och slemhinnorna. Många av produkterna innehåller också parfymer och vissa konserveringsämnen som kan irritera den känsliga huden i området. 

När det kommer till slidan ska man låta bli den helt. Den är självrengörande och sköljer ut bakterier och annat tillsammans med flytningar.

LÄS OCKSÅ: 6 myter om sex du säkert har gått på

5. Probiotika gör att du slipper svamp

Kan ett dagligt intag av mjölksyrebakterier förhindra uppkomsten av svamp i underlivet? Eftersom underlivet behöver (och har!) mjölksyrabakterier för att mår bra skulle man kunna tro att kosttillskott i form av probiotika borde hjälpa till att skydda mot svamp och andra infektioner i vaginan är det inte så enkelt, skriver Insider. Även om probiotika marknadsförs som bakteriekulturer som hjälper till att stärka kroppens immunförsvar, är det omöjligt för konsumenten att veta om bakteriestammarna i kosttillskottet är rätt för ens tarmflora, eller om de ens lever. 

LÄS MER: 5 vanliga anledningar till återkommande svamp i underlivet

6. Samlag under graviditeten kan sätta i gång förlossningen

Många desperata blivande mödrar har försökt få i gång förlossningen genom att ha sex. Det har till och med ett namn om det sker i samband med beräknad förlossning: Färdknäppen. Men hur mycket sanning ligger det egentligen i påståendet att det skulle hjälpa? Nada, om man ska tro de studier som gjorts. Enligt barnmorskorna på 1177.se går det helt enkelt inte att påskynda förlossningen genom att ligga.

LÄS MER: 12 myter om att vara gravid som du måste sluta tro på

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här