Beror fetma på att man äter onyttigt? Nej, så enkelt är det inte. Forslaren Erik Hemmingsson spräcker myterna kring övervikt.
1 av 2: Beror fetma på att man äter onyttigt? Nej, så enkelt är det inte. Forslaren Erik Hemmingsson spräcker myterna kring övervikt. Foto: Shutterstock
Erik Hemmingsson är aktuell med boken ”Slutbantat”
2 av 2: Erik Hemmingsson är aktuell med boken ”Slutbantat” Foto: Pressbild

6 myter om övervikt du måste sluta tro på nu

Är tjocka människor korkade? Beror fetma på att man äter för mycket chips?

Överviktsforskaren Erik Hemmingsson krossar några vanliga myter om övervikt.

Hälsoliv pepprade överviktsforskaren och Erik Hemmingsson med klassiska antaganden om övervikt. Men hur mycket sanning ligger det egentligen i dessa? Författaren bakom boken ”Slutbantat” reder ut.

Myt 1: Tjocka människor är dummare än smala

– Det finns otroligt många negativa stereotyper om överviktiga: Att de skulle vara dumma, korkade, slöa och så där. Men det finns inget fog för att påstå det Så nej, fetma och övervikt beror inte på att man är dum. Däremot är fetma vanligare hos folk med låg utbildning, men det beror på att de många gånger befinner sig långt ner i samhällshierarkin och lever ett mer utsatt liv med mer stress, otrygghet och psykisk ohälsa.

Myt 2: Är man tjock beror det på att man äter för mycket och är lat

– Det finns betydligt svagare samband än man tror mellan livsstilsfaktorer och vikt, men man kan inte bortse från att det vi äter är betydelsefullt för att utveckla övervikt. Men man måste ju då också fråga sig vad det är som gör att man äter mer, i synnerhet skräpmat, än andra. Det har ju mycket med stress och uppväxtfaktorer att göra, men också hela vårt samhälle med alla skräpkalorier.

LÄS OCKSÅ: 6 viktmyter du inte ska gå på

Myt 3: BMI är ett bra sätt att mäta fetma

– Det är ett imperfekt mått som inte säger något om muskelmassa till exempel. Man kan ha ett lågt BMI och ändå vara fet, det vill säga ha mycket fett i kroppen på grund av gener eller för att man äter dåligt. Är fettet insprängt i levern och muskulaturen är det riktigt farligt, men det visar inte BMI:et.

Myt 4: Alla föds med samma förutsättningar att vara smala

– Verkligen inte. Vissa kan länsa en kakaffär och inte gå upp ett gram, för andra räcker det att gå förbi ett konditori för att de ska gå upp i vikt. Vi har olika kroppstyper och vi föds med helt olika förutsättningar att lagra på oss fett och extra vikt. Födelsevikten spelar roll - föds man tung är chansen stor att man är stor som vuxen, och speciellt de första fem levnadsåren. Det är då vi bestämmer hur många fettceller vi bär på som vuxna, det vill säga om vi kommer vara överviktiga eller smala.

LÄS OCKSÅ: Expert varnar: Skuldbelägg inte ditt överviktiga barn

Myt 5: Alla kan gå ner i vikt - det är bara att sluta äta kakor och chips

– Kroppen kan alltid förändra sig, men för vissa personer är det extremt svårt att gå ner i vikt med hjälp av livsstilsförändringar. Det styrs av hjärnan och olika hormoner som reglerar vår aptit.

Myt 6: Man kan inte vara tjock och hälsosam

– Det kan man absolut vara! Man kan vara tjock och hälsosam. Det finns ett samband mellan övervikt och ohälsa, det är inget snack om den saken, men man kan kompensera för detta genom att äta bra, motionera, inte stressa, låta bli att röka och så där. Det kan nära på nollställa risken. Överviktiga  kan vara hur hälsosamma som helst. Många normalviktiga personer har ingen bra hälsa däremot, till exempel för att de har en ohälsosam livsstil.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!