Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dietisten Sofia Antonsson
Dietisten Sofia Antonsson
Dietisten Sofia Antonsson
1 AV 2
2 AV 2
Dietisten Sofia Antonsson
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

6 matvaror du borde sluta äta direkt

När kroppen värker påverkar det hela tillvaron. Men det finns mycket du kan göra för att lindra smärtan. Genom att bland annat välja rätt mat och minska stressen kan du också minska värken. Du blir dessutom piggare och sundare på köpet.

Dietisten: "Fel kost kan ge inflammationer"

För den som plågas av värk i kroppen blir det svårt att tänka på något annat. Värken finns där hela tiden och tar både fokus och energi. När den aldrig verkar gå över är det lätt att känna sig uppgiven. Och känslor av uppgivenhet är ingen bra förutsättning för förändring. Risken är att vi då släpper mer på hälsosamma rutiner och kanske drar ner även på den motion vi faktiskt skulle kunna klara av.

Trots att det kan kännas kämpigt kommer det att löna sig när du blir medveten om hur det du äter påverkar dig, och gör ditt bästa för att röra på dig efter egen förmåga. Dietisten Sofia Antonsson poängterar att maten vi stoppar i oss har inverkan på en kropp som värker och gör du rätt matval k an du hjälpa kroppen att motverka det som orsakar obehaget.

– Kosten påverkar tarmbakterier och därmed tarmslemhinnan. Fel kost kan därför generera inflammationer som kan sätta sig på olika ställen i kroppen. Därför är det klokt att börja med att se över hur du äter, säger hon.

LÄS MER: Ät dig smal med 8 riktiga superfröer 

"Ju mer åt det hållet du äter, desto bättre kommer du att må"

Rätt mat kan alltså bidra till att dämpa inflammationer som uppstår i kroppen. Men vad är det då vi ska äta, och undvika, för att må så bra som möjligt?

– Undvik inflammationsdrivande mat som raffinerat socker, vitt mjöl och rött kött och ät mer anti­inflammatorisk mat, som färgstarka grönsaker, frukter, bär, gurkmeja, ingefära och omega-3. Ju mer åt det hållet du äter, desto bättre kommer du att må, säger Sofia Antonsson.

När vi äter mer hälsosamt för att lindra värk kommer en hel del andra bonuseffekter på köpet. Den här, sundare kosthållningen kommer exempelvis att vara till hjälp för den som vill hålla sitt viktmål. Den som lägger om kosten och börjar motionera kan tappa upp till ett kilo i veckan - det som av de flesta experter anses som en sund takt för viktnedgång.

– De här matvalen är positiva för hälsan överlag. När vi minskar på sockerintaget, som är en stor orsak till övervikt, gör det skillnad. Bli medveten om vad du äter och ersätt de tomma kalorierna med näring. Byt exempelvis ut chokladkakan mot frön, nötter och bär.

Bra fettsyror

Bra fettsyror, exempelvis omega-3 som bland annat finns i fet fisk som makrill, sill och lax, dämpar inflammation i kroppen. Även valnötter, linfrön, linfröolja och rapsolja är rika på omega-3.

Ta bort: Bacon

Välj: Lax

Skär ner på gluten

Gluten påverkar genomsläppligheten i tarmen. Det genererar inte inflammation i kroppen hos alla människor, men hos en del. Många som lider av värk får ont i kroppen när de äter gluten. Varför inte prova och se om det gäller även dig? Dra ner på intaget av sädesslag, framför allt vete, korn och råg. Men glöm inte att först göra ett glutentest hos din läkare.

Ta bort: Vitt bröd

Välj: Glutenfritt

LÄS OCKSÅ: Glutenintolerant? Vanliga symtom vid celiaki

Vegetariskt

Ät mer vegetariskt. Baljväxter är en bra proteinkälla, liksom fisk och kyckling. Undvik rött kött, primärt nöt- och fläskkött, som kan orsaka inflammationer. Många tycker att det känns tungt att äta rött kött, och lederna kan svullna. Om du är van vid att äta kött kan du börja med att minska mängden. Om du gör en köttfärssås kan du till exempel dryga ut den med rotfrukter och grönsaker.

Ta bort: Blodig biff

Välj: Linser

Undvik socker

Socker kan öka inflammationen i kroppen så börja med att se över ditt sockerintag. Steg ett är att strypa källorna till de stora sockermängderna, som läsk, godis, glass och fikabröd. Målet bör vara att på sikt lyckas utesluta så mycket som möjligt av sockret, framför allt det tillsatta. Om det är svårt att utesluta sockret helt är naturliga sötningsmedel som honung och torkad frukt ett bättre alternativ.

Ta bort: Smågodis

Välj: Nötter

Antioxidanter

Antioxidanter minskar och förebygger den oxidativa stressen i kroppen. Därför är det bra att äta grönsaker, frukt och bär i starka färger. Blåbär är en antioxidantrik klassiker. Men även nyttigheter som till exempel granatäpple, vindruvor, havtorn och gojibär gör stor nytta. Det är inget man äter några mängder av, men tänk på att inkludera dem i maten.

Ta bort: Bullar

Välj: Blåbär

Karotenoider

Karotenoider är fettlösliga anti­oxidanter, och det mest kända ämnet i gruppen är betakaroten som hittas i färgstarka bär, frukter och grönsaker som morötter, grönkål, spenat och nypon. Studier har visat att ett dagligt intag av karotenoider bidrar till en minskad utveckling av kronisk inflammation i kroppen.

Ta bort: Chips

Välj: Morötter

 

D-vitamin

Att få i sig D-vitamin är viktigt. D-vitamin är ett hormon som bildas från kolesterolen i huden då den utsätts för exempelvis solljus. Ta gärna en promenad på lunchen de dagar solen är framme så att huden exponeras för solljus, men utan att bli bränd. Naturliga källor i kosten är till exempel fet fisk och ägg. D-vitaminberikade mejeriprodukter som naturell fil och yoghurt är också bra.

Ta bort: Tv-spelsdagar

Välj: Promenader

LÄS OCKSÅ: Får du för lite D-vitamin? Symtom på D-vitaminbrist

Då ska du söka vård

Du som plågas av svår ledvärk ska söka läkare för att undersöka om det kan vara en reumatisk sjukdom och om du behöver mediciner. Den antiinflammatoriska livsstilen är väldigt bra för reumatiker också, vid sidan om läkarvården.