Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

6 matvaror du borde sluta äta direkt

När kroppen värker påverkar det hela tillvaron. Men det finns mycket du kan göra för att lindra smärtan. Genom att bland annat välja rätt mat och minska stressen kan du också minska värken. Du blir dessutom piggare och sundare på köpet.

LÄS MER: Christine, 54, åt bort sin värk med LCHF

Sofia Antonsson.

Foto: Magnus Fond

1 av 9

1. Sofia Antonsson: "Fel kost kan ge inflammationer"

För den som plågas av värk i kroppen blir det svårt att tänka på något annat. Värken finns där hela tiden och tar både fokus och energi. När den aldrig verkar gå över är det lätt att känna sig uppgiven. Och känslor av uppgivenhet är ingen bra förutsättning för förändring. Risken är att vi då släpper mer på hälsosamma rutiner och kanske drar ner även på den motion vi faktiskt skulle kunna klara av.

Trots att det kan kännas kämpigt kommer det att löna sig när du blir medveten om hur det du äter påverkar dig, och gör ditt bästa för att röra på dig efter egen förmåga. Dietisten Sofia Antonsson poängterar att maten vi stoppar i oss har inverkan på en kropp som värker och gör du rätt matval k an du hjälpa kroppen att motverka det som orsakar obehaget.

– Kosten påverkar tarmbakterier och därmed tarmslemhinnan. Fel kost kan därför generera inflammationer som kan sätta sig på olika ställen i kroppen. Därför är det klokt att börja med att se över hur du äter, säger hon.

LÄS MER: Ät dig smal med 8 riktiga superfröer

"Ju mer åt det hållet du äter, desto bättre kommer du att må"

Rätt mat kan alltså bidra till att dämpa inflammationer som uppstår i kroppen. Men vad är det då vi ska äta, och undvika, för att må så bra som möjligt?

– Undvik inflammationsdrivande mat som raffinerat socker, vitt mjöl och rött kött och ät mer anti­inflammatorisk mat, som färgstarka grönsaker, frukter, bär, gurkmeja, ingefära och omega-3. Ju mer åt det hållet du äter, desto bättre kommer du att må, säger Sofia Antonsson.

När vi äter mer hälsosamt för att lindra värk kommer en hel del andra bonuseffekter på köpet. Den här, sundare kosthållningen kommer exempelvis att vara till hjälp för den som vill hålla sitt viktmål. Den som lägger om kosten och börjar motionera kan tappa upp till ett kilo i veckan - det som av de flesta experter anses som en sund takt för viktnedgång.

– De här matvalen är positiva för hälsan överlag. När vi minskar på sockerintaget, som är en stor orsak till övervikt, gör det skillnad. Bli medveten om vad du äter och ersätt de tomma kalorierna med näring. Byt exempelvis ut chokladkakan mot frön, nötter och bär.

Klicka dig vidare för att få tips på 6 matvaror som du enkelt kan byta ut.

1 av 9