6 kryddor som bränner fett

Frossa i ingefära, chili och svartpeppar så lever du längre.

Dels höjer det fettförbränningen – dels bromsar det åldrandet.

– Kryddor ska vi överhuvudtaget äta så mycket vi kan av, säger professorn Charlotte Erlanson-Albertsson till Hälsoliv.

Chili skyddar från åldrande. Foto: Colourbox

1. Chili

Kryddor är bra för hälsan av flera skäl. I synnerhet starka varianter som ingefära, chili och svartpeppar.

Förutom att antioxidanterna i många av våra vanligaste smaksättare skyddar cellerna i kroppen från att åldras kan de gynna fettförbränningen – och därmed underlätta viktnedgång.

– Antioxidanter åstadkommer en aktivering av gener som gynnar fettförbränning. I och med att kryddor innehåller koncentrat av antioxidanter så har de i allmänhet en förhöjande effekt på förbränningen.

– Medan bär är en koncentrerad form av frukt är kryddor en koncentrerad form av grönsaker. Så dem ska vi överhuvudtaget äta mycket av, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

Bäst ur viktsynpunkt är alltså burkarna med kryddor som är vanliga i till exempel japansk, thailändsk och indisk matlagning. Många människor är känsliga mot dessa eldiga smakhöjare, men som tur är behövs bara en liten mängd för att ge effekt – och det går att vänja magen.

Enligt Charlotte Erlanson-Albertsson existerar det knappt några dåliga eller hälsofarliga kryddor och det är ovanligt att man är allergisk. Däremot råder hon konsumenter att välja blandningar av god kvalitet:

– De ska vara framställda enligt gängse metoder, så att det inte följer med icke önskvärda beståndsdelar. De kända kryddmärkena kan man lita på.

Så ducka inte för kryddig mat – och omfamna trenden med asiatisk fräsch och näringsriktig mat.

Här listar vi, med professorns kommentarer, sex kryddor som bränner fett:

 

Chili

"Här är det ämnet capsaicin som har en fettförbrännande effekt. Det höjer nämligen värmen i kroppen, som behöver jobba mer för att få energi. Enkelt uttryckt: man svettas bort kalorier. Chili är liksom ingefära svårt att äta stora mängder av, men man behöver heller inte så mycket för att känna effekten. För dem som tål chilipeppar är det bra. Lite chili i maten varje dag är inte fel."

 

Ingefära gynnar din förbränning. Foto: Colourbox

2. Ingefära

 

"Det höga innehållet av antioxidanter gynnar fettförbränningen. Ingefära är starkt, men man behöver bara äta ett par gram per dag. Det finns studier där man jämfört kött som lagrats med ingefära med kött utan – och den lilla skillnaden kan göra att man får en hög förbränning. Så även lite ingefära har alltså denna effekt."

 

Gurkmeja motverkar lagring av fett. Foto: Fotolia

3. Gurkmeja

 

"Gurkmeja innehåller den starka antioxidanten kurkumin, som motverkar lagring av fett. Den påverkar de gener som reglerar omsättningen av fettceller. Effekten är alltså på gennivå, så man får hålla på ett tag."

 

Kanel ger ett jämnt blodsocker. Foto: colourbox

4. Kanel

 

"Inte lika effektivt som ingefära, chili och svartpeppar, men en liten förhöjande effekt på fettförbränningen har det absolut. Kanel ger framför allt ett jämnt blodsocker, vilket gör att man inte blir hungrig."

 

Curry innehåller gurkmeja. Foto: Panthermedia

5. Curry

 

I curry ingår gurkmeja och därmed även kurkumin. Curry fungerar således på ett liknande sätt: det motverkar lagring av fett i kroppen.

 

6. Svartpeppar

"Svartpeppar har ungefär samma effekt som chilipeppar. Det höjer värmebildningen och boostar förbränningen. Peppar är lite snällare än chili, så för de som klarar det är det en bra vardagskrydda. Bäst för kroppen är svartpepparn i finmalen form, eftersom den blir mer tillgänglig för cellerna. Men smaken på nymalen peppar är ju fräschare."