Diarré i samband med mensen? Det är vanligare än du tror.
Hormonförändringarna kan göra att tandköttet blir skörare.
1 AV 2
Diarré i samband med mensen? Det är vanligare än du tror.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Hormonförändringarna kan göra att tandköttet blir skörare.
Foto: Shutterstock

6 konstiga saker som händer med kroppen före mens

Mensvärk och humörsvängningar har de flesta som menstruerar upplevt. 

Men visste du att din menscykel kan orsaka en hel del andra besvär? 

Här listar vi sex mer eller mindre udda symtom i samband med mens. 

Cornelia Thomasson

Inspirerade av Health listar Hälsoliv sex mer eller mindre bisarra saker som händer med din kropp innan mensen sätter i gång.

1. Din röst förändras

Nyligen publicerades en studie som visar att rösten påverkas av menscykeln. När mensen närmar sig blir rösten något mörkare, något som beror på förändringar i könshormonerna.

Men såvida du inte är sångare och ska försöka dig på några riktigt höga toner den här tiden i månaden är chansen stor att du inte ens märker av förändringen.

2. Du kan få problem med tänderna

Ont i munnen? Kolla din kalender, ty din menscykel kan vara en del av problemet. Ökade halter av könshormonet progesteron innan mens ökar blodflödet även i munnen, vilket kan orsaka svullnad, känslighet och gingivit, det vill säga blödande tandkött. 

Gingivit är inte farligt och går över när mensen börjar. Om det inte gör det kan det vara ett tecken på att du borde använda tandtråd oftare.

LÄS OCKSÅ: 4 saker din mun kan säga om din hälsa 

3. Du blir klumpigare än vanligt

Känns det som att du går från prima ballerina till en riktig klumpeduns en gång i månaden? I ärlighetens namn är det nog inte så farligt som du tror. I samband med PMS/PMDS är det lätt att bli extra medveten om den egna kroppen och alla "fel" man gör – allt blir pinsamt och jobbigt.

Men även om det inte är så farligt som du tror finns det faktiskt vissa faktorer som kan göra dig klumpigare dagarna före mens, bland annat kan den hormonella instabiliteten i kroppen göra dig trött och disträ, vilket så klart kan bidra till snubbel och fummel.

4. Din smärttröskel blir lägre

Känns mensvärken olidlig? Resulterade en kärleksfull brottningsmatch i tårar? Är din spänningshuvudvärk värre än någonsin? Som om det inte räckte med att humöret åker bergochdalbana mellan ägglossning och mensens början så blir du också känsligare för smärta! Dessutom visar forskning att östrogen-dippen som infaller i slutet av din cykel kan trigga migrän och huvudvärk. 

5. Du sover dåligt 

Om du tycker att du är trött och har svårt att sova före och ibland under mensen är du inte ensam. Sömnstörningar är vanligt och kommer på köpet med menssmärtor, ångest, huvudvärk och andra PMS-symtom. Enligt den amerikanska organisationen National Sleep Foundation kan insomni också bero på temperaturhöjningen som sker efter ägglossning.

LÄS OCKSÅ: 9 sätt att vända PMS till succé 

6. Din mage ballar ur

Äckliga fisar och tvära kast mellan förstoppning och akut diarré? Det är inte bara i ditt huvud – tarmproblem är vanligt under mensen. 

Forskarna är inte riktigt på det klara varför det här händer, men en förklaring kan vara att hormonet progesteron, som bildas i kroppen vid mens och ska förbereda kroppen för graviditet och bland annat reglerar sammandragningar i livmodern. Men även musklerna vid tarmväggen påverkas och drar ihop sig, vilket kan resultera i täta toabesök.

LÄS MER: Allt om IBS: Symtom, diagnos och behandling