Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hälsa handlar INTE om att vara smalast, snyggast eller snabbast i löpspåretHälsa handlar INTE om att vara smalast, snyggast eller snabbast i löpspåretHälsa handlar INTE om att vara smalast, snyggast eller snabbast i löpspåret
Hälsa handlar INTE om att vara smalast, snyggast eller snabbast i löpspåret Foto: iStock

6 hälsosamma vanor du behöver i ditt liv - omedelbart

Du vet att du behöver sova, träna och äta nyttigt för att må bra.

Men vad mer kan man göra för att boosta hälsan i vardagen?

Här listar vi sex enkla vanor som det varken krävs juicekurer eller gymkort för att få till.

Hälsa handlar om att må så där lagom bra på alla plan, både i kropp och själ.

Om du tror att du blir lycklig bara för att vågen visar mindre, eller för att du tar mer i bänkpress än kollegan, gör du dig själv en otjänst. Man kan vara jättevältränad och jätteolycklig. Eller gå med några trivselkilon - och ändå utstråla "power" och välmående.

Alltså: sätt inte allt hopp till stora livsförändringar. Små justeringar i vardagen är minst lika värdefulla.

Med inspiration av en film från Buzzfeed listar vi sex enkla hälsoåtgärder, som du kan göra till vanor på ett kick.

LÄS OCKSÅ: De 7 värsta fällorna - undvik dem så går du ner i vikt

1. Umgås med nära och kära

Visst kan det vara bra att ta en paus från omgivningen ibland och vara bekväm med att umgås med sig själv. Men man ska heller inte underskatta betydelsen av vänner och sociala aktiviteter. Vi mår bra av input utifrån, och är man nere eller passiv kan andra dra upp en och få en på bättre tankar. Så gör både och: tillåt dig egentid ibland, men blanda upp med lite kompis- eller familjemys.

2. Vistas utomhus

Du har säkert noterat det efter en helg på landet eller en skidsemester i Sälen? Natur och frisk luft gör att vi känner oss både fräschare i kroppen och starkare mentalt. Det är tyvärr alldeles för lätt att hamna i en loop där man kliver in på kontoret klockan 08 och inte kommer ut igen förrän när man går hem nio timmar senare. Ta varje tillfälle att fylla på med syre: träffa kompisar över en promenad, träna utomhus och bege dig till avgasfria miljöer så ofta du kan. Det gör susen.

LÄS MER: Slipp vinterdepp! 13 vanor du ska skippa

3. Laga din egen mat

Foto: iStock

Bra kost är av stor betydelse för en god hälsa, men gör det inte svårare för dig än du behöver. Man måste inte lägga dyra pengar på chiafrön och mandelmjöl, det går att laga nyttiga middagar på helt vanliga råvaror från Ica. Dock är det en fördel att just tillreda maten själv, så att man undviker dolda och ohälsosamma tillsatser - och kan kontrollera att kosten blir precis så näringsrik som man vill ha den. Att göra sina egna matlådor är dessutom ett effektivt sätt att kontrollera portionsstorleken. Restaurangluncher har en tendens att vara lite för mastiga.

4. Drick vatten

Att återfukta kroppen är livsnödvändigt för att hålla "systemet" i rullning och undvika uttorkning. Till exempel kan för lite vätska orsaka njursten och magproblem som förstoppning. Gör det till en vana att börja varje morgon med några klunkar ljummet vatten - och fortsätt sedan med ett par glas till både frukost, lunch och middag. Hämta påfyllning om du blir törstig däremellan, men överdriv inte.

LÄS MER: Bränn fett – med 7 enkla vanor före lunch

5. Sitt mindre – stå mer

Den moderna människan sitter still alldeles för mycket. Vi behöver röra på oss för att undvika fetma och andra livshotande sjukdomar, samt slippa stelhet och sömnproblem. Man måste inte springa flera mil i veckan eller träna med pt på gym för att få resultat. Stå upp vid skrivbordet när du jobbar, rör på dig inne på arbetsplatsen - och ta en promenad (15-20 minuter är bättre än ingenting!) i dagsljus varje dag.

6. Var tacksam

Klyschigt men sant. Ibland behöver vi stanna upp och påminna oss själva om allt som faktiskt fungerar - och om allt bra vi har OCKSÅ. Livet kommer att gå upp och ner, för vissa mer än andra. Men de flesta har något att känna tacksamhet, och lycka, inför.