Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Fyll hemmet med växter och må bättre!
Fyll hemmet med växter och må bättre!
Fyll hemmet med växter och må bättre!
Fyll hemmet med växter och må bättre! Foto: Shutterstock

6 hälsofördelar med att ha växter hemma

Plantera gröna växter och må bättre!

Det finns mycket forskning som pekar på att växter ökar vårt välmående.

Här är sex anledningar till att du ska bli grön om fingrarna.

1. Du andas bättra luft

Forskning har visat att inomhusväxter tar bort vanliga toxiner och inomhusföroreningar som formaldehyd och bensen. En studie kom fram till att ananasväxter tog bort mer än 80 procent av sex lättflyktiga organiska föreningar (åtta studerades) under en tolvtimmarsperiod. Växten dracena tog bort 94 procent av aceton, som ofta hittas i nagellackremovers.

2. Får rummen att kännas bekväma

Växter tillför inte bara färg till ditt hem, men de kan också förändra den fysiska aspekten på flera trevliga sätt.

– Växter kan användas för att öka luftfuktigheten inomhus, minska ljud och moderera temperaturen genom att ge skugga till ett ljust och varmt fönster, säger Gary L. Altman hortikulturist till Prevention. Hortikultur är läran om trädgårdsodling.

LÄS MER: Att klappa katter eller hundar i tio minuter kan minska stress 

3. Kan boosta din psykiska hälsa

I en studie som genomfördes i Norge på ett rehabcenter för hjärt- och lungpatienter placerade man 28 nya växter i gemensamma utrymmen. Efter en månad rapporterade patienterna att deras välmående var bättre jämfört med patienter som inte fick några växter. Här kan du läsa mer om hur växter kan hjälpa en hantera ångest.

4. Ger en känsla av prestation

I en annan studie fick boende på ett assistansboende plantera växter och lära sig hur man tog hand om dem. Man såg sedan att deras livskvalitet förbättrats. Forskarna tror att det kan bero på att deltagarna kände att de presterat eller en känsla av kamratskap de fick med sina växter – vissa deltagare rapporterade att de pratade och sjöng med sina växter.

5. Hjälper dig glömma stress

– Att plantera växter och aktivt underhålla dem ger en chans att glömma problem, stressiga saker som kanske pågår i livet, och bara fokusera på nuet. Medan detta är hjälpsamt för oss och vårt psykiska välmående, så trivs plantorna med det också. De växer bättre och är då bättre utrustade för att ge dig de fysiska fördelarna också, berättar Altman.

LÄS MER: 5 klassiska hälsomyter du ska sluta tro på 

6. Kan hjälpa din produktivitet

I en studie från University of Exeter ökade de anställdas produktivitet med 15 procent efter att man ställde ut växter på ett kontor.

– Den naturliga kopplingen vi har till växter kan minska vår stress och boosta en känsla av lugn och välmående, vilket i sin tur har effekter på en individs förmåga att vara kreativ och fokusera på en uppgift, säger Altman.

Det visade sig i en annan studie där collegestudenter som utförde krävande kognitiva uppgifter på ett kontor med växter hade en längre koncentrationsförmåga än de studenter som var i ett kontor utan växter.