Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Erika Kits Göleviks raw brownie med chokladfrosting - så god och nyttig!

6 goda skäl att äta choklad till frukost

Nej, Hälsoliv har inte blivit galna. 

Det finns gott om goda skäl att frossa i choklad.

Här kommer fem anledningar till att börja dagen med lite kakao.

Glöm det där med att chokladfrosseri är en skambelagd aktivitet som man bara får ägna sig åt någon enstaka lördagskväll.

Visst: Socker och fett som finns i de flesta chokladkakor är inte särskilt hälsosamt. Men det finns gott om recept och alternativ som förutom hög kakaohalt också är fyllda med andra nyttigheter.

1. Du blir glad

Att man blir på bra humör av choklad kommer väl knappast som en överraskning? I kakao finns aminosyran tryptofan, som behövs när kroppen ska tillverka lyckohormonet serotonin.

2. Ditt minne blir bättre

Flavanolerna som finns i kakaomassa kan förbättra minnet och förebygga demenssjukdomar hos äldre. Man har också kunnat se att personer som får i sig kakao dagligen presterar bättre i kunskapstester.

3. Det minskar stress

Stressad morgon? Strössla kakaonibs över frukostgröten eller lägg en sked kakao i smoothien. Mörk choklad minskar nämligen stressnivåerna i kroppen. Ämnet tebromin, som ger kakaon dess bittra smak, håller dessutom blodsockret i schack.

LÄS OCKSÅ: Så gör du nyttigaste chokladglassen - på en minut

4. Det höjer prestationen

Tillhör du skaran som morgontränar? Då kan du med gott samvete bryta några rutor mörk choklad till frukosten. Hälsoliv har tidigare skrivit om en studie från Kingston University i London om visar att mörk choklad är prestationshöjande. Man tror att det beror på att kakao är rikt på epicatechin, ett ämne som också återfinns i vissa prestationshöjande träningstillskott.

Foto: beats_ - stock.adobe.com / 157043449

5. Du ser yngre ut

Nej, inte på grund av att du får tillbaka din tonårsakne - att choklad ger finnar är en myt. Men det kan motverka rynkor. Det finns forskare som menar att mörk choklad kan snabba på vår cellförnyelse, en process som blir långsammare med åldern. 

LÄS OCKSÅ: Choklad och vin - nyckeln till rynkfri hy

6. Skyddar hjärtat och hjärnan

Flavonoiderna i chokladen är inte bara bra för minnet - forskning visar att det kan minska risken för stroke. Flera studier visar dessutom att kakao skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.