Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Alla får dålig andedräkt emellanåt.Alla får dålig andedräkt emellanåt.Alla får dålig andedräkt emellanåt.
Vitlök är långt ifrån den enda anledningen till dålig andedräkt.Vitlök är långt ifrån den enda anledningen till dålig andedräkt.Vitlök är långt ifrån den enda anledningen till dålig andedräkt.
1 AV 2
Alla får dålig andedräkt emellanåt.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Vitlök är långt ifrån den enda anledningen till dålig andedräkt.
Foto: Shutterstock

6 förklaringar till dålig andedräkt

Dålig andedräkt? 

Det finns många anledningar till att det luktar illa ur munnen.

Hälsoliv listar några vanliga livsmedel, tillstånd och orsaker som kan påverka.

Dålig andedräkt, halitosis, är något som alla dras med då och då, men tillståndet kan vara nog så jobbigt. Vitlöksås och starka ostar är exempel på sådant som kan ge upphov till tillfälligt obehagliga pustar, men det finns en hel del andra orsaker till dålig andedräkt.

Inspirerade av Business Insider listar vi några vanliga orsaker, som du kanske inte tänkt på.

1. Proteinrik mat kan lämna sur stank

Om man äter en kost som till stor del består av protein kan dålig andedräkt bli en frekvent besökare. Det här beror delvis på att bakterier och matrester kan samlas och frodas på tungans ojämna yta, men har också att göra med gaser som uppstår när bakterierna i munnen bryter ner proteinet.

– En av de gaser som uppstår är vätesulfid, som man känner igen eftersom den luktar som ruttna ägg, och en annan är metylmerkaptan, som luktar kål, säger Mary Lynn Bosma som är globalchef klinisk forskning om munhälsa på Johnson & Johnson till Business Insider.

LÄS OCKSÅ: Halsbränna? Så får du hjälp mot sura uppstötningar

2. Muntorrhet – kan lukta ruttet

Muntorrhet innebär att spottkörtlarna inte utsöndrar tillräckligt med saliv, och kan orsaka dålig andedräkt. Saliv bidrar nämligen till att hålla munnen ren.

Muntorrhet är en vanlig bieffekt av olika mediciner, bland annat antidepressiva. Men även åldrande, uttorkning, tobak och vissa sjukdomar, som diabetes, kan göra munnen torr.

LÄS OCKSÅ: Så slipper du dålig andedräkt

3. Tonsilloliter ställer till det

En annan anledning till dålig andedräkt är att det samlats matrester och bakterier i vecken vid halsmandlarna. I vissa fall kan det bildas tonsilloliter, eller halsmandelstenar som det också kallas. Det är hårda, vita och gulaktiga ”stenar” som man tror bildas när matspjälkningsenzymerna kommer i kontakt med matrester. De är inte farliga, men kan kännas obehagliga och ge upphov till både halsont och dålig andedräkt. Många gånger kan man plocka bort tonsilloliterna själv med hjälp av en steril pincett.

4. Ketogen kost och diabetes ger aceton-andedräkt

Keto-dieten kan göra att andedräkten plötsligt luktar som nagellacksborttagning. Det här beror på att kroppen går in i ketos, det tillstånd då kroppen bränner fett i stället för kolhydrater för att få energi. Då utsöndrar kroppen aceton. 

Vid diabetes kan acetonluktande andedräkt också uppstå, då som ett symtom på insunlinbrist.

5. Alkohol

En blöt kväll på stan sätter inte bara sina doftspår på kroppsodören, utan också andedräkten. Det här beror på balansen mellan goda och onda bakterier i munhålan rubbas av alkoholen.

LÄS OCKSÅ: 5 anledningar till att din kropp luktar illa

6. Mjölken är boven i kaffet

Kaffeandedräkt? Då kanske det är dags att dra ner på latten.

2009 upptäckte forskare vid universitet i Tel Aviv att kaffe faktiskt kan neutralisera andedräkten, men att mjölk ger upphov till dålig lukt.

– Vi tror att kaffe, som har uttorkande effekt i munnen, kan fermentera och ge dålig andedräkt när det blandas med substanser som mjölk, sa Mel Rosenberg som var involverad i studien, till CNN.