Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 30 sep 2015 16:00

5 vetenskapliga skäl att slänga ut pyjamasen

<span>Vill du sova gott? Sov naken!</span>

Vill du sova gott? Sov naken!

1/2

Foto: Colourbox

<span>Skippa flanellpyjamasen – av flera anledningar.</span>

Skippa flanellpyjamasen – av flera anledningar.

2/2

Foto: Thinkstock

Varför klä på sig just när man har klätt av sig?

Varför trä på sig en noppig flanellpyjamas när man bäddat med lena sidenlakan?

Nej, kanske borde vi alla sova nakna i stället.

Här listar vi sex seriösa skäl till varför du borde skippa nattkläder.

Möjligen kan pyjamas eller nattlinne vara mysigt på vintern, när inte ens en uppvärmd lägenhet kan hålla borta kylan utifrån. I synnerhet i kalla Norden kan vi behöva förstärka sängkläderna med extraplagg och sockor.

Men alla med sömnsvårigheter vet hur det är att ligga och vrida sig frenetiskt i sängen, medan byxben, ärmar och "kjol" korvar sig allt längre upp eller ner för kroppen. INTE bekvämt, är svaret.

Så varför måste vi då klä på oss när vi ändå bara ska ligga (hyfsat) stilla under ett täcke? Är det inte bara en vana som följer med sedan barndomen?

Visst, om man ska dela rum eller säng med någon som inte är familj bör man så klart vara påklädd, av respekt inför den andra. Men i övriga fall: Gör dig fri!

Förutom att det är naturligt och skönt visar nämligen forskning att det finns flera hälsofördelar med att sova naken. Med inspiration av sajten Elite Daily listar vi sex av dem.

Svårt att sova? Kanske är du för varm i din nattsärk?

Foto: Colourbox

1. Det är lättare

När huvudet börjar slänga mot axlarna och ögonen knappt går att hålla öppna vill vi bara en sak: Dunsa i säng. Då känns ett badrumsbesök med obligatorisk tandborstning och ansiktsrengöring som att bestiga Mount Everest. Bra då om du kan minimera omständliga moment, som att ta av sig dagens outfit för att sedan sätta på sig en ny? Nej, putsa gaddarna snabbt, strippa och dyk sen ner under täcket och SOV.

2. Du sover bättre

När kroppen förbereder sig på natt sänker den automatiskt sin temperatur. Detta för att man ska kunna somna snabbare – och sova djupt hela natten. Men när vi tar på oss pyjamas eller nattlinne motverkar vi ju denna nerkylningsprocess – för att i stället hålla oss varma. Naket är svalare – och därmed sömnvänligare.

LÄS OCKSÅ: Svårt att sova? Stick ut ena foten utanför täcket

3. Du luftar dina intima kroppsdelar

Svampinfektioner och eksem kring könsorganen är relativt vanligt, eftersom vi ständigt stänger in dem i trånga trosor, kalsonger och byxor, vilket skapar en fuktig miljö. Utnyttja därför den tid som du faktiskt inte vistas bland folk – och torrlufta dina ädla delar.

LÄS OCKSÅ: "Svamp i underlivet – och inget som hjälper"

4. Du behöver inte duscha på morgonen

Du vill hellre ligga kvar i sängen på morgonen än att gå upp 20-30 minuter tidigare för att duscha? Och det går väl an, så länge du känner dig fräsch när du vaknar. Undvik att bli svettig på kroppen och flottig i håret genom att hålla dig sval natten igenom. Receptet: Ingen pyjamas...

5. Du håller vikten

Under en god natts sömn, med ett jämnt sömnmönster, ökar nivåerna av tillväxthormoner medan stresshormonet kortisol avtar. Men när sömnen störs kommer kroppen att producera mer kortisol än vanligt, vilket leder till ökad aptit. Ett sådant störningsmoment kan vara en pyjamas eller ett nattlinne som skaver och korvar sig mot huden. Så varför inte eliminera denna hälsorisk?

 

LÄS OCKSÅ: