Känner du olust inför att ni ska ses? Och dränerad på energi efteråt? Då kan det vara läge att ta ett steg bakåt.
1 av 3: Känner du olust inför att ni ska ses? Och dränerad på energi efteråt? Då kan det vara läge att ta ett steg bakåt. Foto: Getty images
Umgänge med en bra kompis ska kännas upplyftande, inte jobbigt.
2 av 3: Umgänge med en bra kompis ska kännas upplyftande, inte jobbigt. Foto: Getty images
3 av 3 Foto: Getty images

5 varningstecken på att du borde bryta med en vän

De flesta har en.

En vän eller bekant som man fortsätter träffa trots att man nästan alltid blir besviken.

Kanske dags att börja använda den tiden till någon eller något som ger dig energi istället?

Här är fem tecken på att du bör avsluta en kompisrelation.

För de allra flesta är tid en bristvara. Med jobb, familj, träning och andra aktiviteter kan det ibland vara svårt att hinna träffa sina bästa vänner till och med. Då kan man fråga sig varför man fortsätter att investera i kompisrelationer som förlorat sin glans, som inte längre ger den glädje och energi som de en gång gjorde. Man ses med jämna mellanrum och det är samma visa varje gång: efteråt är man på sämre humör än innan, och man önskar att man hellre hade stannat hemma eller träffat någon annan.

Då finns det egentligen bara två saker att göra: antingen pratar med sin vän och så försöker man tillsammans lappa ihop sprickan. Eller så avslutar man relationen: uppriktigt och uttalat, eller genom att låta den rinna ut i sanden. 

Tänk igenom hur du mår eller känner efter umgänge med dina olika kompisar. Notera vad som gör dig glad eller ledsen, och vad som är övervägande i respektive fall. Här listar vi, med inspiration av Mail Online, fem tecken på att allt inte står rätt till.

LÄS OCKSÅ: 9 saker som händer när vännerna börjar skaffa barn 

1. Det är nästan alltid du som tar initiativet till att ni ska ses

Hur ofta får DU ett sms eller ett Facebookmeddelande från vännen ifråga om att ses? Hur ofta är det hen som faktiskt tänkt ut en aktivitet eller en restaurang som ni borde gå till? Om det alltid är du som tar kontakt så är relationen ojämlik, oavsett vad din kompis har för anledning. Innan du säger upp den helt kan du testa att ligga lågt ett tag, för att se om något händer.

2. Att kompisen ställer in är mer regel än undantag

När ni väl ska bestämma tid för dejt så är din vän upptagen alla datum du föreslår. Och du har blivit ganska van vid att hen ställer in en redan planerad middag. Allvarligt, om en kompis prioriterar allt annat högre än dig så är det ingen bra vänskap. Umgås med någon som visar att hen verkligen vill vara med dig istället.

3. När "dejten" väl närmar sig känner du olust

I en sund vänskapsrelation ser man fram emot att ses: man längtar efter kompisens uppmärksamhet och att få skratta, gråta, peppa och problematisera tillsammans. Om man kommer på sig själv att bäva inför kvällens träff eller smyghoppas på att vännen ska ställa in så är det illavarslande. Umgänge med en bra kompis ska kännas upplyftande, inte jobbigt.

LÄS OCKSÅ: 7 tecken – borde du bli ihop med din bästis? 

4. Din kompis kritiserar mer än hen peppar 

Ett visst mått av kritik är rimligt: vänner ska BÅDE stötta och ifrågasätta, så att man får ärliga råd och kan bli en bättre människa. Men tyvärr är det ganska vanligt att halvbra kompisar undviker att ge komplimanger eller pusha en närmare sina drömmar, eftersom de låter sin avundsjuka stå i vägen. Du måste kunna lita på att din vän vill ditt bästa, annars är det hejdå. Om någon alltid är negativ till dina idéer, testa att påtala det: "du säger alltid emot, det känns som att du inte vill att jag ska lyckas?"

5. Du känner dig ledsen, irriterad eller dränerad på energi efter att ni setts

Du vet hur det kan kännas efter en perfekt kväll med nära vänner? Man går hem och är alldeles bubblig av värmen, samtalen, skratten och (eventuellt) tårarna? Det är såklart inte alltid det blir SÅ bra, inte ens med bästisar, men raka motsatsen ska man inte behöva uppleva. Om man mer än en gång kommer hem besviken, sur, ledsen eller av andra skäl illa till mods så är "vänskapen" inget att ha.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!