Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 4 jul 2016 19:00

5 vanliga hälsofrågor – och de ärliga svaren

Hur blir jag av med celluliter?

Hur blir jag av med celluliter?

1/2

Foto: iStock

Hur blir jag av med "kärlekshandtagen"?

Hur blir jag av med "kärlekshandtagen"?

2/2

Foto: iStock

Går det att sluta snarka? Hur mycket socker får jag äta per dag?

Ett stort antal människor, världen över, vänder sig dagligen till Google för att få svar på hälsorelaterade frågor.

Huffington Post har listat de vanligaste frågorna och låtit kändisläkaren Mehmet Oz ge sina svar.

1. Går det att sluta snarka?

En snarkning är något som uppstår när luftflödet delvis blockeras. Det kan störa sömnen för både dig och din partner samt påverka din hälsa negativt.

Gör det här: Börja med att inte sova på ryggen. Det förvärrar ofta snarkningar, precis som alkoholpåverkan.

Om dina snarkningar är höga och åtföljs av flämtningar eller andningspauser kan du lida av sömnapné. Då kan det vara bra att rådfråga din läkare.

Gör inte det här: Enligt Huffington Post funkar inte så kallade halssprejer. Snarkningar från halsen uppstår för att musklerna är för avslappnade och det finns inget bevis för att den typen av sprejer hjälper.

2. Är kaffe dåligt för mig?

Kaffets för- och nackdelar har länge varit ett hett diskussionsämne. Visst, det kan skapa en beroendesituation och ge beläggningar på tänderna. Men att dricka vanligt svart kaffe i rätt mängd är faktiskt bra för hälsan. I flera studier har det kopplats samman med minskad risk för hjärtsjukdom, Parkinsons och levercancer.

LÄS OCKSÅ: 10 skäl att dricka kaffe – varje dag

3. Hur många gram socker kan jag äta varje dag?

Enligt Livsmedelsverket bör mindre än 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna betyder detta ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag beroende på energibehov. Enligt en studie från 2010 äter fyra av tio svenskar mer än så.

Kom ihåg: Dessa riktlinjer gäller tillsatt socker, alltså inte naturligt förekommande socker som exempelvis finns i frukt.

LÄS OCKSÅ: 7 sätt att slippa sötsuget för gott

4. Hur blir jag av med "kärlekshandtagen"?

Enligt en studie i Journal of Obesity är högintensitetsträning mer effektivt mot "love handles" än låg intensitet. Intervallträning som höjer pulsen är alltså att föredra framför långa joggingrundor.

Kom ihåg: Huffington Post är noggranna med att påpeka att en så kallad juice detox inte har någon helst påverkan på din midja. Det är en myt. Regelbunden träning och hälsosam mat i rimliga portioner är det som gäller.

LÄS OCKSÅ: 7 värsta fällorna - undvik dem så går du ner i vikt

5. Hur blir jag av med celluliter?

För det första, celluliter är inget farligt och är ofta ärftliga. Det inträffar när underhudsfett klumpar ihop sig under huden, särskilt på rumpa och lår. Celluliter är svåra att bli av med helt, men det finns sätt att göra dem mindre synliga.

Gör så här: Det bästa sättet att skydda dig från celluliter är träning och rätt typ av mat (undvik processat socker och fett).

Gör inte så här: Huskurer mot celluliter är sällan hjälpsamma. Glöm kafferub på rumpan och liknande trams. Det finns heller inga konkreta bevis på att cellulitbehandlingar eller krämer fungerar.

LÄS OCKSÅ: Här är 8 effektiva sätt att bli av med celluliter

Relaterat