Ett enkelt sätt att ta reda på om du väntar barn är att göra ett graviditetstest.
Alla graviditeter är unika.
1 AV 3
Barnmorskan Jane Fogelström berättar om de vanligaste graviditetssymptomen
2 AV 3
Ett enkelt sätt att ta reda på om du väntar barn är att göra ett graviditetstest.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Alla graviditeter är unika.
Foto: Shutterstock

5 udda tecken på att du är gravid

Misstänker du att är du gravid

Illamående, cravings och humörförändringar är vanliga "symtom" vi hör om. Men varje graviditet är unik och därför kan även tecknen skilja sig åt. Här är några ovanliga tecken på att storken är på väg...

Cornelia Thomasson

Det är mycket som händer i kroppen under en graviditet, inte minst i början. Hälsoliv har listat några tidiga tecken på att du är med barn. Vissa är konstigare än andra...

1. Blödande tandkött 

Irriterat tandkött och blod på tandborsten kan betyda att du borde använda tandtråd oftare, men vad många inte vet är att det också kan vara ett tecken på graviditet. Symtomen visar sig tidigt och beror på att kroppen börjar utsöndra mer progesteron för att förhindra att graviditeten avbryts. Men den en dramatiska uppgången av könshormonet gör också att blodflödet ökar och att kroppen börjar samla på sig vatten – något som kan göra att tandköttet svullnar upp och blöder lättare. 

LÄS OCKSÅ: Så mycket går du upp i vikt av att vara gravid 

2. Mer hår på kroppen 

Har läppfjunen förvandlats till en frodig mustasch? Går håren på dina ben plötsligt att fläta? Det är inte inbillning. Under graviditeten ökar också kroppens produktion av androgener, manliga könshormoner, som kan resultera i grövre, mörkare hårväxt på exempelvis kön, armar, mage, ben och ansikte. 

Med rådande samhällsnormer känner alla sig inte bekväma med att sporta en hårigare look, men med det "onda" kommer alltid något gott: Progesteronet som också produceras kan vara en riktig boost för kalufsen. Många upplever att de tappar mindre hårstrån och får finare hår när de har en bulle i ugnen. 

3. Metallsmak i munnen

Tycker du att det smakar järn i munnen? Redan så tidigt som i vecka fyra kan många känna metallsmak. Det beror på att ägget fått fäste i livmoderslemhinnan och graviditetshormonet HcG har börjat produceras, samma hormon som orsaker illamående och kräkningar lite senare i graviditeten. Om smaken sammanfallet med att mensen är sen kan du prova att ta ett test, det är nämligen först när det här hormonet produceras som ett graviditetstest kan visa positivt. 

LÄS MER: Det här händer i hjärnan när du är gravid 

Tidiga tecken på graviditet

Utebliven mens

Liten blödning, så kallad fästblödning

Ömma bröst

Illamående och kräkningar

Humörsvängningar

Förstoppning

Halsbränna

Ökad aptit

Viktnedgång

Värk i livmodern

Känslig för lukter

Källa: 1177 Vårdguiden

4. Rikliga flytningar

Tycker du att du fått mer flytningar på sistone? De flesta som försökt blir gravida, eller bara gillar att ha koll på sin menscykel, vet att flytningarnas utseende och konsistens kan säga en hel del: Till exempel att äggviteliknande och vattniga flytningar är tecken på att man är fertil. Man skulle kunna tänka att flytningarna skulle minska under graviditeten, men många upplever tvärtom att de får mer flytningar. En anledning till att de blir rikligare kan vara att könshormonerna får slemhinnorna i underlivet att svullna och släppa ifrån sig mer vätska. Men så länge flytningarna inte luktar illa eller har en konstig färg är allt som det ska.

LÄS OCKSÅ: Svårt att bli gravid? Stress kan vara orsaken 

5. Fler mörka fläckar och födelsemärken

Pigmentfläckar som plötsligt framträder i ansiktet och på kroppen är inte helt ovanligt under graviditeten. Melasma är ett ofarligt tillstånd då huden får ökade pigmentförändringar. Det kan kopplas till hormonförändringar. Det är obalansen av progesteron och östrogen som får nivåerna av pigmentet melanin att öka och orsaka gråa och bruna fläckar på huden. 

Det är också vanligt att födelsemärken växter eller att nya tillkommer under graviditeten. Det är ofarligt, men om man är orolig bör man konsultera en läkare.

Men det lättaste sättet att få reda på om man är med barn är så klart att kissa på en sticka.