5 tecken på att du dricker alldeles för mycket vatten
Vatten är livsviktigt för att vi ska fungera. Men det betyder inte att du ska klunka vätskan så fort du får chansen.
Det går nämligen att överkonsumera vilket kan få allvarliga konsekvenser.
Här är 5 tecken på att du dricker alldeles för mycket vatten.
Huruvida vi dricker för mycket eller för lite vatten tycks vara en besatthet bland oss svenskar. 2015 var ”Hur mycket vatten ska man dricka per dag” en av årets mest googlade frågor.
Att vi bör tänka på att dricka lite extra vatten när vi är sjuka är inget konstigt, men i övrigt behöver en normalfrisk vuxen inte oroa sig över att dricka för lite vatten – särskilt som vi får i oss vätska från både kaffe, te, frukt och annat vi äter och dricker under dagen.
Ju mer desto bättre stämmer alltså inte in på vatten. Det kan snarare vara rent hälsovådligt att få i sig för mycket. Det skapar nämligen obalans i kroppen och kan leda till livshotande vattenintoxikation och det efterföljande tillståndet hyponatremi, vilket innebär akut saltbrist.
Inspirerade av sajten Thisisinsider listar vi 5 tecken på att du dricker för mycket vatten.
LÄS OCKSÅ: Läkare varnar: Farligt att dricka för mycket vatten
1. Ditt urin är helt genomskinligt
Om ditt urin är väldigt mörkt kan det vara ett tecken på uttorkning, men det betyder inte att du ska satsa på det motsatta. Helt genomskinligt och klart urin kan betyda att du dricker för mycket vätska. Satsa på en ljusgul färg som liknar lemonad.
2. Du vaknar och måste kissa flera gånger per natt
Enligt Thisisinsider är det normalt att kissa 6-7 gånger per dygn. Om du regelbundet kissar oftare och vaknar upp flera gånger mitt i natten för att kissa kan det vara ett tecken på för stort vätskeintag under dagen.
Nattliga urinträngningar kan också vara en diagnos, så kallad nokturi vilket är vanligare högre upp i åldrarna. Det är i sig inget farligt men kan sabba nattsömnen rejält. Förutom stora vätskeintag kan det enligt sajten Netdoktor orsakas av en överaktiv blåsa, obehandlad diabetes, prostataproblem, läkemedel och vissa typer av hjärtsjukdomar. Om förändringen kommer plötsligt kan prata med en läkare.
3. Dina fötter, händer eller läppar känns svullna
Att dricka för mycket vatten kan påverka nivåerna av natrium i blodet, du drabbas helt enkelt av saltbrist. Detta kan i sin tur leda till att delar av kroppen svullnar upp. I vissa fall kan ansiktet eller andra delar av kroppen kännas puffiga efter att du druckit lite för mycket vätska.
LÄS OCKSÅ: Så mycket vatten ska du dricka per dag
4. Din huvudvärk vägrar ge med sig
På samma sätt som kroppsdelar kan svälja kan samma sak hända med din hjärna. När den sväller, pressar hjärnan mot skallen vilket kan orsaka bultande huvudvärk. I extrema fall kan svullnaden bli direkt livshotande. Tidiga symtom på vattenförgiftning är huvudvärk, disorientering och yrsel till följd av ödem som bildas i hjärnan. Följden kan bli hjärnskada, kramper, koma och i värsta fall död.
5. Illamående, muskelsvaghet eller ihärdig trötthet
Det finns många anledningar till ovanstående symtom, däribland ett alldeles för högt vätskeintag. Orsaken är återigen den obalans som kan skapas i kroppen av vätskan. Om du inte kan koppla varken trötthet, illamående eller muskelsvaghet till något annat är det eventuellt dags att se över ditt vattenintag.
LÄS OCKSÅ: Slipp kissa så ofta på natten – 6 bra knep
Kontentan? Drick när du är törstig
I vissa fall kan det förstås vara rimligt att dricka mer, exempelvis när du är sjuk, om du tränar hårt och länge eller vid varmt väder. Men gå inte till överdrift.
– Vi ska dricka när vi blir törstiga, varken mer eller mindre. Kroppen reglerar detta själv och signalerar till oss när vi bör fylla på med vätska, som några timmar efter ett salt julbord. Vi kan inte törsta ihjäl, har bakteriologiprofessorn Agnes Wold tidigare sagt till Hälsoliv.
Om du ändå är orolig för din vätskebalans, håll koll på färg och mängd på ditt urin. Enligt Mats Rundgren, universitetslektor och forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet, är det normalt att kissa några gånger per dag och ha ljusgul urin.
Risken för livshotande tillstånd är liten om det stora vätskeintaget är utspritt över hela dagen och du i övrigt är frisk. Njurarna brukar då klara av att avföra överflödig vätska. Stora mängder vatten under kort tid kan däremot vara vanskligt. Enligt sajten Marathon.se är det relativt vanligt att personer som sysslar med uthållighetssporter dricker för mycket vätska under ett lopp - vilket i flera fall lett till intensivvård.