Släpper du dig ovanligt mycket? Eller har dina fisar börjat lukta illa? Det kan vara kroppens sätt att tala om att något inte står rätt till.
Släpper du dig ovanligt mycket? Eller har dina fisar börjat lukta illa? Det kan vara kroppens sätt att tala om att något inte står rätt till. Foto: Shutterstock

5 saker dina fisar kan avslöja om hur du mår

Pruttar är en del av livet, så är det bara.

Men ibland gäller det att vara extra uppmärksam. När du är ovanligt gasig eller släpper dig med större frekvens beror det ofta på att kroppen vill säga dig något.

Inspirerade av Women's Health Magazine har vi samlat 5 vanliga anledningar.

1. Dina magbakterier lever rövare

Vanligtvis finns det inte särskilt mycket bakterier i tunntarmen, men ibland kan en plötslig tillväxt orsaka problem. Bakterierna kommer då komma i kontakt med mat innan den smälter och hela "härligheten" fermenterar tillsammans - vilket leder till ovanligt stor gasbildning.

Obalans i magfloran kan överlag leda till ovanligt mycket pruttar.

För att behandla problemen brukar en antibiotikakur rekommenderas samt en genomgång av kosten.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår

2. Du äter för snabbt

Vi har alla gjort oss skyldiga till det här. Ibland hinner man helt enkelt inte äta i lugn och ro. Vi äter på språng, småsnackar med en kompis och slänger i oss krubbet alldeles för snabbt.

Resultatet? Du sväljer ovanligt mycket luft vilket som bekant består av gas.

Tänk på din mage som en ballong som fylls med luft. I det här fallet är det vanligare att det leder till rapar, men pruttar är inte uteslutet.

LÄS OCKSÅ: Ont i magen? Det här kan du göra?  

3. Du älskar mjölkprodukter

Har du aldrig haft problem med mjölkprodukter tidigare?

Det betyder tyvärr ingenting. I takt med att du blir äldre kan din kropp få svårare att hantera mjölkprodukter även om det funkat alldeles utmärkt tidigare.

Om du blir uppsvälld varje gång du äter en skiva ost är det nog dags att gå till botten med problemet. Uteslut alla mjölkprodukter i några dagar och jämför om du mår bättre. Det går även att testa sig hos en läkare.

LÄS OCKSÅ: Laktosintolerant? Här är 14 saker du bör veta

4. Du är känslig för gluten

När din kropp har svårt att bryta ned något så kommer gasen som ett brev på posten. Celiaki eller glutenintolerans är ett klassiskt exempel. Kroppen tål inte proteinet gluten vilket bland annat kan leda till en gasig mage.

LÄS OCKSÅ: Glutenintolerant? Vanliga symtom vid celiaki

5. Du är mer känslig för gas

Pruttproblem behöver inte betyda att du producerar onaturligt mycket gas. Däremot är det möjligt att din mage är mer känslig. Tarmsjukdomen IBS, eller irritable bowel syndrome, kan bland annat leda till gasbesvär.

LÄS OCKSÅ: 5 symtom på IBS - så lindrar du din IBS-mage

Aktuellt just nu